Garanti Bank a revizuit în creştere prognoza privind avansul PIB la 3% în 2015 şi 3,5% în 2016

Garanti Bank a revizuit în creştere prognozele privind avansul PIB, la 3% în 2015 şi 3,5% în 2016, potrivit celui mai recent Raport Macroeconomic al băncii, aferent celui de-al doilea trimestru, se arată într-un comunicat al băncii.
Economica.net - lun, 17 aug. 2015, 11:29
Garanti Bank a revizuit în creştere prognoza privind avansul PIB la 3% în 2015 şi 3,5% în 2016

Potrivit sursei citate, estimările băncii pentru 2015 şi 2016 au la bază relaxarea fiscală datorată noului Cod Fiscal. Reducerea TVA la produsele alimentare de la 24% la 9% ar putea genera o creştere a consumului şi a economiei iar stimulul fiscal dat de reducerea de taxe va fi vizibil mai ales anul viitor, adăugând 0,7 puncte procentuale în plus la PIB, precizează specialiştii băncii.

‘Creşterea este una pe scară largă şi se reflectă în mai multe sectoare economice, precum industria, serviciile, comerţul, transporturile şi construcţiile. Aceste date confirmă estimările noastre pozitive cu privire la performanţele economiei în următorii ani’, a declarat Ufuk Tandogan, CEO Garanti Bank.

Sectorul IT, care a înregistrat cea mai accelerată creştere în PIB în 2014, a avansat cu 24% în primele trei luni şi are potenţial de creştere semnificativ până la finalul anului. Garanti Bank estimează că IT-ul va fi continua să fie unul dintre principalele motoare ale dezvoltării economice, scrie Agerpres.

Totodată, valoarea adăugată din construcţii a crescut cu 6,1% în primul trimestru, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, ca urmare a dezvoltării segmentului clădirilor, iar transporturile au avansat de la an la an cu 10,7%, de două ori mai rapid decât în primul trimestru. Aşteptările pentru 2016 sunt pozitive în ceea ce priveşte segmentul construcţiilor şi al investiţiilor în infrastructură.

Pe de altă parte, Raportul Macroeconomic Garanti Bank arată că Banca Naţională a României ar trebui să păstreze rata dobânzii de politică monetară la 1,75% pe tot parcursul anului, iar momentul potrivit pentru o nouă reducere a dobânzii cheie ar fi începutul anului viitor, atunci când inflaţia ar trebui să scadă din nou pe fondul reducerii TVA.

De asemenea, specialiştii băncii estimează că deficitul bugetar anul acesta va fi de 2%, iar anul viitor de 2,9%. ‘În 2016, când cota de TVA se va reduce, deficitul bugetar se va situa sub 3%, atât timp cât încasările păstrează ritmul actual, iar cheltuielile sunt monitorizate atent’, potrivit Raportului Macroeconomic.

Comisia Naţională de Prognoză (CNP) estimează, pentru acest an, o creştere economică a României de 3,3%.

Garanti Bank România face parte din Grupul financiar-bancar Garanti România, care reuneşte şi Garanti Leasing (marca sub care funcţionează compania Motoractive IFN SA) şi Garanti Credite de Consum (marca sub care funcţionează Ralfi IFN SA).

Te-ar mai putea interesa și
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Grupul Bosch, companie germană cu circa 10.000 de angajați în România, a inaugurat o nouă clădire dedicată Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca....
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi ...
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints AI
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints ...
După șase luni în care a derulat campanii pilot cu un număr limitat de branduri și agentii de media, Profi, rețeaua ...
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, să pună în transparenţă, imediat după ...