Garanti Bank estimează o creştere economică de 2,5% şi inflaţie de 0,5% în acest an. Deflaţie în iunie-octombrie

Garanti Bank se aşteaptă la o creştere economică de 2,5% în 2015, datorită redresării sectorului construcţiilor, şi la o inflaţie de 0,5%, pe fondul reducerii TVA la alimente, se arată în Raportul Macroeconomic aferent primului trimestru.
Economica.net - vin, 29 mai 2015, 11:01
Garanti Bank estimează o creştere economică de 2,5% şi inflaţie de 0,5% în acest an. Deflaţie în iunie-octombrie

‘Garanti Bank se aşteaptă ca rata inflaţiei să coboare la 0,5% anul acesta, de la 0,8% la finalul lui 2014, pe fondul reducerii TVA la alimente, de la 24% la 9%. Inflaţia ar trebui să fie cu aproximativ 1,7 puncte procentuale mai mică faţă de cazul în care nu s-ar modifica TVA. Totodată, Garanti Bank estimează deflaţie pentru perioada iunie-octombrie’, informează banca.

Potrivit sursei citate, producţia agricolă este preconizată să înregistreze o uşoară corecţie în 2015, de 4,4%, fără un impact semnificativ asupra PIB, iar consumul şi comerţul cu amănuntul ar trebui să fie stimulate per ansamblu de minimul istoric al inflaţiei, finanţarea ieftină şi creşterea salariilor şi pensiilor, scrie Agerpres.

‘Este de aşteptat ca reducerea TVA pentru produsele alimentare să genereze un gol în veniturile bugetare, ce va putea fi acoperit din încasările suplimentare. Cu toate acestea, întrebarea principală rămâne legată de execuţia bugetară din 2016, când Guvernul plănuieşte ca încasările suplimentare de 14 miliarde de lei să compenseze scăderea veniturilor din măsuri de politică fiscală. Pe baza estimărilor Garanti Bank, sunt necesare încasări de cel puţin 7 miliarde de lei pentru a evita intrarea în procedura de deficit excesiv (de maximum 3% din PIB)’, precizează raportul citat.

De asemenea, banca mai spune că industria prelucrătoare, domeniul IT şi serviciile de asistenţă în afaceri au în continuare potenţial de creştere susţinută, dată find importanţa lor strategică în atragerea de noi investiţii străine directe şi fonduri europene.

Garanti Bank este deţinută de către Turkiye Garanti Bankasi A.S. (TGB), a doua bancă privată din Turcia, ca mărime. TGB este o bancă universală, cu servicii în toate segmentele de business, şi are peste 10 milioane de clienţi în zonele corporate, comercial, întreprinderi mici şi mijlocii, precum şi retail. Prezentă în România din 1998, Garanti Bank are o reţea 84 de agenţii şi peste 300 de bancomate inteligente.

Te-ar mai putea interesa și
Florin Cîţu şi-a dat demisia de la şefia Senatului
Florin Cîţu şi-a dat demisia de la şefia Senatului
Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a anunţat miercuri că Florin Cîţu şi-a dat demisia de la şefia Senatului....
S-a lansat apelul de proiecte pe hidrogen verde cu finanțare din PNRR
S-a lansat apelul de proiecte pe hidrogen verde cu finanțare din PNRR
Ministerul Energiei anunță astăzi lansarea procedurii competitive – Schemă de ajutor de stat având ca obiectiv Sprijinirea ...
Afacerile Wizrom Software au crescut anul trecut la 6,3 mil. euro. ”Cererea pentru software-urile HR a crescut cu aproape 50%”
Afacerile Wizrom Software au crescut anul trecut la 6,3 mil. euro. ”Cererea pentru software-urile HR a crescut cu aproape ...
Wizrom Software, unul dintre cei mai importanți dezvoltatori și integratori de software de business din România, a înregistrat ...
Hell Energy investește 18 milioane de euro la Ungheni, în județul Mureș
Hell Energy investește 18 milioane de euro la Ungheni, în județul Mureș
Hell Energy investește 18 milioane de euro la Ungheni, în județul Mureș, a anunțat compania într-un comunicat de presă.