Garanti Bank estimează pentru 2016 o creştere de 3,5% a PIB, susţinută de accelerarea consumului

Garanti Bank estimează pentru anul acesta o creştere puternică a produsului intern brut (PIB) de 3,7%, ca urmare a accelerării consumului, potrivit celui mai recent Raport Macroeconomic, corespunzător primului trimestru al acestui an, potrivit Agerpres.
Economica.net - lun, 18 apr. 2016, 14:14
Garanti Bank estimează pentru 2016 o creştere de 3,5% a PIB, susţinută de accelerarea consumului

‘Banca preconizează că principalele motoare ale economiei în 2016 vor continua să fie comerţul şi sectorul IT&C, în timp ce domeniul imobiliar ar putea să îşi intensifice contribuţia la PIB. Piaţa rezidenţială tocmai începe un ciclu nou, iar sectorul serviciilor va înregistra o cerere tot mai mare pentru spaţii de birouri, conform raportului citat’, se menţionează într-un comunicat al băncii remis, luni, Agerpres.

Bugetul de stat a înregistrat un excedent de 0,8 miliarde de lei în primele două luni ale anului. Reducerea TVA de la 24% la 9% pentru produsele alimentare, implementată în 2015, reducerea TVA general, de la 24% la 20%, începând cu 1 ianuarie, precum şi creşterea cu 25% a salariilor în sistemul public de sănătate, vor continua să îşi arate efectele asupra execuţiei bugetare anul acesta. Deficitul bugetar se va menţine însă sub 3% din PIB, mai arată raportul.

‘2016 a început sub auspicii foarte bune. Comerţul a crescut, serviciile de IT şi externalizare înfloresc, iar sectorul imobiliar dă semne de revigorare. Astfel, ne aşteptăm ca anul acesta să îşi păstreze perspectivele pozitive, iar economia să continue să progreseze’, a declarat Ufuk Tandoðan, CEO Garanti Bank România.

Garanti Bank estimează că preţurile vor scădea în primul semestru, ca urmare a reducerilor TVA, şi că inflaţia va intra pe un teritoriu pozitiv, în a doua jumătate a anului. Potrivit Raportului Macroeconomic al băncii, relaxarea monetară va continua pe parcursul anului datorită ratelor interbancare menţinute sub nivelul dobânzii cheie. Totodată, Garanti Bank preconizează că următoarea creştere a ratei dobânzii de politică monetară va avea loc în 2017.

În ceea ce priveşte rezervele minime obligatorii (RMO), banca se aşteaptă ca acestea să fie reduse în 2016, de la 12% (pentru pasivele în valută) şi 8% (pentru pasivele în lei), la 9% şi, respectiv, 6%.

Potrivit estimărilor Garanti Bank, parametrii macroeconomici ai ţării vor continua să fie într-o formă bună. Inflaţia medie şi ratele dobânzilor pe termen lung se află la un nivel minim istoric, în timp ce datoria publică şi deficitul bugetar sunt sub pragurile limită – de maximum 60% şi, respectiv, 3% din PIB.

Garanti Bank România face parte din Grupul financiar-bancar Garanti România, care reuneşte şi Garanti Leasing (marca sub care funcţionează compania Motoractive IFN SA) şi Garanti Credite de Consum (marca sub care funcţionează Ralfi IFN SA). Garanti Bank este deţinută de către Turkiye Garanti Bankasi A.S. (TGB), cea mai mare bancă din Turcia din punct de vedere al capitalizării bursiere.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Parlamentul austriac a votat în favoarea legii care impune tuturor adulților să se vaccineze anti-COVID-19
Parlamentul austriac a votat în favoarea legii care impune tuturor adulților să se vaccineze anti-COVID-19
Parlamentul de la Viena a adoptat joi legea privind obligaţia tuturor adulţilor de a se vaccina împotriva COVID-19, Austria ...
SUA au impus sancțiuni împotriva a patru actuali și foști oficiali ucrainieni, pe care-i acuză că se află în solda Moscovei
SUA au impus sancțiuni împotriva a patru actuali și foști oficiali ucrainieni, pe care-i acuză că se află în solda ...
Statele Unite au impus joi sancţiuni împotriva unor actuali şi foşti oficiali ucraineni pe care îi acuză de implicare ...
Angajații STB refuză să reia activitatea. Este posibil a greva să continue și mâine
Angajații STB refuză să reia activitatea. Este posibil a greva să continue și mâine
Personalul implicat în protestele de joi refuză să îşi reia activitatea, deşi instanţa a dispus suspendarea grevei, ...