Garanti România trece pe profit: 27 milioane euro în 2013

Grupul Garanti România a înregistrat în 2013 un profit net consolidat de 27 milioane euro, şi a trecut pe profit, după pierderi în 2012, pe fondul unei creşteri a activelor cu peste 7% faţă de 2012.
Mihai Banita - mar, 11 feb. 2014, 13:53
Garanti România trece pe profit: 27 milioane euro în 2013

Valoarea veniturilor nete ale Grupului Garanti a urcat cu 11% faţă de 2012, la 118,6 milioane euro. Activele totale s-au ridicat la 1,93 miliarde euro la sfârşitul anului trecut, o creștere cu 7,3% față de perioada similară a anului trecut.

Toate cele patru companii din cadrul Grupului Garanti au înregistrat profit net în 2013. Garanti Bank a înregistrat un profit de 20,7 milioane euro, în timp ce Garanti Credite de Consum a încheiat anul cu un plus de 2,7 milioane euro, Garanti Leasing cu 3 milioane euro și Garanti Credite Ipotecare cu 600 de mii de euro. În 2012, cele trei instituţii financiare nebancare din cadrul Grupului au înregistrat un profit net cumulat de 6,8 milioane de euro, însă rezultatul a fost tras în jos de performanţele băncii, care a înregistrat o pierdere netă 21,6 milioane de euro, pe fondul creşterii provizioanelor cu 25 de milioane de euro.

Profitul net la sfârşitul anului este similar cu cel înregistrat în primele 9 luni ale anului trecut, după ce banca a crescut nivelul provizioanelor în ultimul trimestru.

Ufuk Tandogan, CEO Grup Garanti România, spune că rezultatele vin atât pe fondul unei creşteri a activităţii, cât şi pe seama unei rate a creditelor neperformante „cu 5-6 puncte procentuale sub media sistemului”, situată la aproape 22% la finele anului trecut. Rata de acoperire cu provizioane este estimată de Tandogan la 75%.

În 2013, volumul total de credite al Garanti Bank s-a ridicat la 1,09 miliarde euro, înregistrând o creștere de 5,4% față de perioada similară a anului trecut. Segmentul IMM a avut cea mai mare creștere, de 17% față de 2012, la 268 de milioane de euro, în timp ce creditele acordate segmentului corporate au un volum de 353 de milioane de euro.

În cazul creditelor retail, cea mai importantă creştere vine din zona împrumuturilor ipotecare, ce au înregistrat un avans de 50% la 124 de milioane de euro, parte refinanţări, după cum explică oficialii băncii. În acest timp creditul de consum a avut o scădere la 322 de milioane de euro, astfel că, per ansamblu, segmentul retail a crescut cu 7% anul trecut, şi înregistrează cea mai mare pondere în portofoliul de credite al băncii.

Oficialii băncii apreciază că banca a depăşit la finele anului trecut pragul de 2% al cotei de piaţă în sistemul bancar din românia.

În ceea ce privește depozitele, volumul acestora a crescut cu 42,3% în 2013. În acest moment, Garanti Bank are prezență națională prin 78 de agenții și mai mult de 280 de ATM-uri inteligente, o creştere cu 25% față de perioada similară a anului trecut, în timp ce numărul aparatelor POS a depășit 8.000, cu 10% mai mult decât anul anterior.

Rata rentabilităţii capitalului propriu (ROE) a fost de 10,1% în 2013, în comparaţie cu o rată de 15,1% în cazul Garanti Turcia, în timp ce rata rentabilităţii activelor totale (ROA) a fost de 1,42%.

Grupul Garanti România este deținut de către Turkyie Garanti Bankasi (TGB), a doua cea mai mare bancă din Turcia, cu active de 67,4 miliarde de euro la nivelul anului 2013.

Te-ar mai putea interesa și
OIPA Legume Fructe: Din 23 de fabrici de procesare legume fructe, mai funcționează 13
OIPA Legume Fructe: Din 23 de fabrici de procesare legume fructe, mai funcționează 13
Procesatorii de legume și fructe au început să își reducă producția sau chiar să o oprească complet din lipsa materiei prime. Pentru că România produce în cantități farte mici pentru......
Calcule importante pentru viitorul a 8 milioane de români! Câți bani ai în contul de pensie, în funcție de fondul unde ești alocat, și ce poți face pentru o pensie mai bună. Diferențe de zeci de mii de lei
Calcule importante pentru viitorul a 8 milioane de români! Câți bani ai în contul de pensie, în funcție de fondul unde ...
Peste 7,8 milioane de români contribuiau, obligatoriu, la finalul anului trecut, la unul dintre cele șapte fonduri de pensii ...
Olaf Scholz are ambiții mari pentru Germania. Vrea ca țara sa să ajungă să aibă cea mai mare armată convențională din Europa
Olaf Scholz are ambiții mari pentru Germania. Vrea ca țara sa să ajungă să aibă cea mai mare armată convențională ...
Germania este pe cale să pună bazele celei mai mari armate convenţionale din Europa în cadrul NATO, a declarat marţi ...
Bulgaria expulzează 70 de diplomați ruși
Bulgaria expulzează 70 de diplomați ruși
Premierul bulgar Kiril Petkov (foto) a anunţat marţi expulzarea a 70 de membri ai personalului diplomatic rus, informează ...