GarantiBank refinanţează cu 10 milioane de euro unul dintre cele mai mari parcuri solare din România

GarantiBank a acordat o refinanţare în valoare de 10 milioane euro companiei Tinmar pentru o centrală fotovoltaică de 10 MW putere instalată în Bucşani, Giurgiu, proiectul făcând parte dintr-un parc solar de 18,5 MW, unul dintre cele mai mari din România, informează, miercuri, banca.
Economica.net - mie, 04 dec. 2013, 09:06
GarantiBank refinanţează cu 10 milioane de euro unul dintre cele mai mari parcuri solare din România

Creditul refinanţează 70% din investiţia totală de 15 milioane de euro şi a fost acordat pe o perioadă de aproape 10 ani.

‘În primele trei trimestre din 2013, am observat că cererea de credite din partea companiilor a înregistrat o evoluţie pozitivă. (…) În ceea ce priveşte sectorul energiei regenerabile, strategia noastră este să stabilim parteneriate pe termen lung cu clienţii, oferindu-ne sprijinul în astfel de proiecte. În primele nouă luni din 2013, am oferit credite în valoare de 50 de milioane de euro pentru proiecte de energie verde’, a declarat directorul general adjunct al GarantiBank, Cagri Memisoglu.

Proiectul a fost dezvoltat în comuna Bucşani din judeţul Giurgiu, pe o suprafaţă de 24 hectare. Capacitatea instalată a centralei este de 10 MWp şi constă în 41.624 panouri fotovoltaice, fiind unul din cele mai mari parcuri solare funcţionale din România. Parcul a fost inaugurat în iunie 2013.

‘Când România a semnat protocolul European pentru 2020, Tinmar Ind, fiind unul dintre cei mai mari furnizori din România, s-a confruntat cu o incertitudine în ceea ce priveşte stabilizarea preţurilor şi prognozelor în activitatea sa de furnizare. Am analizat şi am văzut aceste schimbări ca o oportunitate pentru abordarea unei strategii de integrare verticală. Mediul de afaceri propice creat în segmentul de energie solară, prognozele de producţie precise şi condiţiile optime de iradiaţie din România au făcut ca acest sector să devină unul dintre cele mai importante obiective de investiţii pentru noi. În acest moment, avem în portofoliu mai multe parcuri fotovoltaice cu o putere instalată de 50 MWp şi urmărim în continuare noi achiziţii’, a declarat şeful Departamentului de Energie Regenerabilă al Tinmar Group, Adrian Pavelescu.

GarantiBank România face parte din Grupul financiar-bancar Garanti România, care reuneşte şi Garanti Leasing (marca sub care funcţionează compania Motoractive IFN SA), Garanti Credite de Consum (marca sub care funcţionează Ralfi IFN SA) şi Garanti Credite Ipotecare (marca sub care funcţionează Domenia Credit IFN SA). GarantiBank este o bancă universală deţinută de Turkiye Garanti Bankasi (TGB), cea mai profitabilă şi a doua cea mai mare bancă privată din Turcia după active.

Banca oferă o serie de produse şi servicii de calitate pentru toate segmentele de business – retail, IMM şi corporate. Prezentă în România din 1998, GarantiBank a dezvoltat un portofoliu solid de clienţi şi şi-a extins prezenţa naţională prin sucursale şi canale alternative, ajungând la o reţea extinsă de peste 260 de bancomate inteligente, care pot fi folosite de oricine, nu doar de clienţii băncii, pentru tranzacţii cu sau fără card.

Tinmar Ind este o companie privată înfiinţată în 2001, ce are ca obiect principal de activitate comercializarea şi furnizarea energiei electrice. Alte domenii de activitate ale companiei Tinmar sunt comercializarea de gaze naturale, produse petroliere, îngrăşăminte chimice, precum şi extracţia de cărbune.

În ultimii ani, Grupul şi-a extins prezenţa pe alte pieţe europene: Ungaria, Grecia, Serbia, Bulgaria, Austria şi Germania. Datorită acestei extinderi, dar şi a flexibilităţii în furnizarea de servicii, compania a înregistrat o creştere rapidă, care s-a tradus în venituri de 318 milioane euro în 2012, devenind, astfel, cel mai mare furnizor privat de energie din România şi un jucător important în pieţe precum cea din Ungaria.

Tinmar a avut o cotă de piaţă de 6% în 2012 în segmentul furnizării de energie electrică, iar pentru 2013 se aşteaptă o creştere de până la 8%, datorită strategiei sale de integrare verticală.

În 2011, Tinmar Ind a început să îşi concentreze investiţiile în creşterea capacităţii de producţie în zona energiei regenerabile, dar şi convenţionale. Astfel, în decembrie 2012, a început construcţia primului parc fotovoltaic, cu o capacitate de 3 MW. În plus, alte cinci parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de 46.36 MW au fost finalizate în Q2 2013.

Te-ar mai putea interesa și
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor fiscale de către băncile centrale
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor ...
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat asupra exuberanţei excesive a pieţelor, în condiţiile în care investitorii urmăresc cu atenţie deciziile băncilor centrale, care vor să......
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană globală a instalat anul trecut noi capacităţi de 117 gigawaţi (GW), un nivel record, dar trebuie anual ...
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu cele mai înalte standarde de mediu
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu ...
Reprezentanţii companiei Ingka Investments susţin că practicile acesteia de gestionare a pădurilor sunt stabilite în ...
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acţionarii Stellantis au aprobat marţi compensaţia pentru conducerea producătorului auto acordată pentru rezultatele ...