Garanţiile executate de bănci de la FNGCIMM în contul creditelor pentru firme sunt de peste trei milioane de lei în ultimii 10 ani

Din 2011 şi până în prezent, băncile au executat garanţia statului în cazul creditelor acordate pentru 40 de firme. Suma totală plătită de FNGCIMM în contul acestora a fost puţin peste nivelul de trei milioane de lei. Garanţiile executate debănci sunt în contul creditelor acordate pe OUG 60/2011 şi OUG 92/2013. Ce se întâmplă cu firmele din programul IMM Invest care intră în insolvenţă înainte de rambursarea creditelor?
Gabriela Ţinteanu - joi, 20 mai 2021, 22:37
Garanţiile executate de bănci de la FNGCIMM în contul creditelor pentru firme sunt de peste trei milioane de lei în ultimii 10 ani

După cum arată un răspuns trimis de Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM)  la solicitarea Economica.net: “Plata garanţiilor acordate IMM în numele şi în contul statului se efectueză de către Ministerul Finanţelor Publice”.

Acesta arată că MFP  a efectuat plăţi pentru Garanţii în cadrul  programelor pentru IMM, emise în baza OUG 60/2011 privind aprobarea Programului Mihail Kogalniceanu pentru IMM şi OUG 92/2013 privind Programul de garantare a creditelor pentru IMM. Pentru OUG 110/2017 privind Programul de susţtinere  a IMM- IMM INVEST , până la data curentă, MFP nu a efectuat plăţi aferente garanţiilor acordate în cadrul programului (firmele care au apelat la acest program se află încă în perioada de graţie).

Astfel, cele mai multe garanţii pe care statul a trebuit să le plătească băncilor în contul creditelor garantate acordate de bănci firmelor a fost în cadrul programului Mihail Kogălniceanu, program special realizat pentru a contracara efectele crizei economice din 2009, când România a avut o recesiune de 9,1%. În cadrul acestui program, băncile au executat până acum 38 de garanţii, în valoare de 2.791 000 lei.

Prin OUG 92/2013 privind Programul de garantare a creditelor pentru IMM, România a încercat să îmbunătăţească accesul la finanţare pentru firme, în condiţiile în care băncile din România seconfruntaseră déjà cu retragerea liniilor de finanţare de la băncile mamă din străinătate. În contul acestui program, băncile au executat până acum doar două garanţii, în valoare de 202 000 lei. Per total, prin cele două programe prin care statul a încercat să ajute IMM-urile să primească finanţare s-au generat 40 de garanţii care s-au dovedit neperformante.

Care este procedura de recuperare a acestor tipuri de garanţii? Ce se întâmplă cu firmele din programul IMM Invest care intră în insolvenţă înainte de rambursarea creditelor?

“Sumele rezultate din plata garanţiilor de stat acordate de FNGCIMM în cadrul programelor IMM  reprezintă creanţe bugetare şi se recuperează de către organele fiscale ale ANAF, în conformitate cu procedura reglementată de Legea nr. 207/2015, cu modificările şi completările ulterioare”, declară reprezentanţii FNGCIMM.

Potrivit ART. 26 din HG nr. 282/2020 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a OUG nr. 110/2017  “În cazul beneficiarilor Programului care intră în procedura insolvenţei anterior efectuării plăţii valorii de executare a garanţiei, ” […] MFP poate mandata direcţiile generale regionale ale finanţelor publice sau, după caz, Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili să solicite înscrierea la masa credală a valorii finanţării garantate ca o creanţă sub condiţie, pe baza documentaţiei aferente acordării garanţiei transmisă de FNGCIMM.”. Asta în cazul în care firmele creditate în timpul pandemiei intră în insolvenţă fără să apuce să ramburseze creditul la bănci.

Obligaţia de raportare a situaţiei stingerii creanţelor bugetare datorate de beneficiarii Programelor intră în atribuţia ANAF. Raportarea se face trimestrial, către direţtiile de specialitate din cadrul Ministerului Finanţelor.

 

Te-ar mai putea interesa și
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile medicale, că această problemă trebuie "judecată cu precauţie",......
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
CNAIR a deschis circulația joi, la ora 15:00, pe drumul de mare viteză DEx16 Centura Oradea - A3, a informat Cristian Pistol, ...
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut în ţările din afara blocului comunitar 867.000 de tone de ...
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, ...