Garanţiile pentru Prima Casă se termină peste două luni. BCR va cere suplimentarea banilor

Banii alocaţi pentru garanţii în cadrul programului PRIMA CASĂ în 2016 se vor termina în această toamnă, în septembrie-octombrie. BCR, cea mai mare bancă din România, spune că va solicita suplimentarea plafonului de garanţii astfel încât să asigure continuarea acordării de credite până la sfârşitul anului.
Economica.net - Dum, 16 aug. 2015, 20:58
Garanţiile pentru Prima Casă se termină peste două luni. BCR va cere suplimentarea banilor

Programul va continua şi la începutul anului viitor, până se legiferează Prima Casă 2016, prin completarea plafonului de garanţii din banii rambursaţi de clienţii existenţi.

De la începutul acestui an, aproape 16.000 de familii şi-au cumpărat locuinţe prin programul Prima Casă, potrivit celor mai recente date de la Fondul de Garantare.

BCR, cea mai mare bancă din România, anticipează că va epuiza până în luna octombrie plafonul de garanţii de 490 de milioane de lei alocat băncii pentru Prima Casă 2015.

“Vom solicita suplimentarea plafonului astfel încât să asigurăm continuitatea acordării de credite Prima Casă până la sfârşitul anului”, au precizat pentru ECONOMICA.NET reprezentanţii BCR.

BCR a acordat în acest an 3.500 de credite Prima Casă, în valoare totală de 620 de milioane de lei, şi estimează că are o cotă de piaţă de 20% în program.

Anterior, BRD, a doua bancă din România ca mărime, estima că va termina banii alocaţi pentru garanţii în cadrul Prima Casă 2015 undeva în luna septembrie.

La BRD plafonul alocat pentru programul Prima Casă 2015 este de 450 de milioane de lei, iar valoarea posibil de finanţat este de 900 de milioane de lei. Având în vedere evoluţia cererii, banca estimează că în septembrie ar putea ajunge foarte aproape de epuizarea plafonului pentru 2015, a precizat pentru ECONOMICA.NET directorul comercial de retail al BRD Groupe Societe Generale, Adrian Jantea.
Un număr de 15.600 de garanţii au fost acordate în primele şase luni ale acestui an, cu 40% mai multe faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când au fost acordate 11.100 de garanţii. Valoarea garanţiilor acordate în acest an a fost de 1,3 miliarde de lei, comparativ cu valorea acordată anul trecut, de 890 milioane de lei.

Programul Prima Casă a fost lansat în 2009. În cei şase ani care au trecut de atunci, Fondul de Garantare (FNGCIMM) a acordat peste 148.500 de garanții, în valoare de circa 2,8 miliarde de euro, pentru credite accesate în valoare de peste 5,64 miliarde de euro. Valoarea medie a finanţării accesate în cadrul programului este de 38.024 euro. Aproximativ 150.000 de români şi-au luat case prin programul Prima Casă.

Te-ar mai putea interesa și
Primăria Capitalei vrea să contracteze un împrumut de 185 de milioane de lei. Banii ar urma să meargă în investiții și refinanțarea unei datorii mai vechi
Primăria Capitalei vrea să contracteze un împrumut de 185 de milioane de lei. Banii ar urma să meargă în investiții ...
Primăria Capitalei ar putea contracta un împrumut în valoare de până la 185 de milioane de lei, conform unui proiect de hotărâre care urmează să fie dezbătut în şedinţa de joi a......
Directiva europeană privind protecția consumatorilor de pe piețele digitale a intrat de astăzi în vigoare
Directiva europeană privind protecția consumatorilor de pe piețele digitale a intrat de astăzi în vigoare
Directiva privind o mai bună asigurare a respectării normelor Uniunii Europene în materie de protecţie a consumatorilor ...
Procurorul CPI cere Rusiei să coopereze în privința anchetelor care vizează crimele de război comise în Ucraina
Procurorul CPI cere Rusiei să coopereze în privința anchetelor care vizează crimele de război comise în Ucraina
Rusia ar trebui să coopereze în cadrul anchetei Curţii Penale Internaţionale (CPI) privind presupusele crime de război ...
Ministrul de Externe britanic, Liz Truss, a lansat un apel pentru sprijinirea pe termen lung a Ucrainei
Ministrul de Externe britanic, Liz Truss, a lansat un apel pentru sprijinirea pe termen lung a Ucrainei
Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a pledat pentru sprijinirea pe termen lung a Ucrainei, în timpul unei vizite la ...