Garanţiile pentru Prima Casă se termină peste două luni. BCR va cere suplimentarea banilor

Banii alocaţi pentru garanţii în cadrul programului PRIMA CASĂ în 2016 se vor termina în această toamnă, în septembrie-octombrie. BCR, cea mai mare bancă din România, spune că va solicita suplimentarea plafonului de garanţii astfel încât să asigure continuarea acordării de credite până la sfârşitul anului.
Economica.net - Dum, 16 aug. 2015, 20:58
Garanţiile pentru Prima Casă se termină peste două luni. BCR va cere suplimentarea banilor

Programul va continua şi la începutul anului viitor, până se legiferează Prima Casă 2016, prin completarea plafonului de garanţii din banii rambursaţi de clienţii existenţi.

De la începutul acestui an, aproape 16.000 de familii şi-au cumpărat locuinţe prin programul Prima Casă, potrivit celor mai recente date de la Fondul de Garantare.

BCR, cea mai mare bancă din România, anticipează că va epuiza până în luna octombrie plafonul de garanţii de 490 de milioane de lei alocat băncii pentru Prima Casă 2015.

“Vom solicita suplimentarea plafonului astfel încât să asigurăm continuitatea acordării de credite Prima Casă până la sfârşitul anului”, au precizat pentru ECONOMICA.NET reprezentanţii BCR.

BCR a acordat în acest an 3.500 de credite Prima Casă, în valoare totală de 620 de milioane de lei, şi estimează că are o cotă de piaţă de 20% în program.

Anterior, BRD, a doua bancă din România ca mărime, estima că va termina banii alocaţi pentru garanţii în cadrul Prima Casă 2015 undeva în luna septembrie.

La BRD plafonul alocat pentru programul Prima Casă 2015 este de 450 de milioane de lei, iar valoarea posibil de finanţat este de 900 de milioane de lei. Având în vedere evoluţia cererii, banca estimează că în septembrie ar putea ajunge foarte aproape de epuizarea plafonului pentru 2015, a precizat pentru ECONOMICA.NET directorul comercial de retail al BRD Groupe Societe Generale, Adrian Jantea.
Un număr de 15.600 de garanţii au fost acordate în primele şase luni ale acestui an, cu 40% mai multe faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când au fost acordate 11.100 de garanţii. Valoarea garanţiilor acordate în acest an a fost de 1,3 miliarde de lei, comparativ cu valorea acordată anul trecut, de 890 milioane de lei.

Programul Prima Casă a fost lansat în 2009. În cei şase ani care au trecut de atunci, Fondul de Garantare (FNGCIMM) a acordat peste 148.500 de garanții, în valoare de circa 2,8 miliarde de euro, pentru credite accesate în valoare de peste 5,64 miliarde de euro. Valoarea medie a finanţării accesate în cadrul programului este de 38.024 euro. Aproximativ 150.000 de români şi-au luat case prin programul Prima Casă.

Te-ar mai putea interesa și
Teilor Holding revine pe profit în primul semestru din 2023, după pierderea de 2,4 milioane de lei înregistrată în primele șase luni ale anului trecut
Teilor Holding revine pe profit în primul semestru din 2023, după pierderea de 2,4 milioane de lei înregistrată în primele ...
Grupul de companii Teilor Holding S.A., care include lanțul de bijuterii de lux TEILOR, compania de creditare financiară Invest Intermed GF IFN și Teilor Invest Exchange, raportează venituri......
Biden autorizează începerea de noi foraje petroliere în Golful Mexic
Biden autorizează începerea de noi foraje petroliere în Golful Mexic
Administraţia americană a lui Joe Biden a anunţat vineri viitoarea eliberare a unor licenţe pentru exploatarea de petrol ...
Nokian Tyres dă startul angajarilor: caută 550 de persoane. ”Fabrica din Oradea va fi prima din industrie cu emisii zero”
Nokian Tyres dă startul angajarilor: caută 550 de persoane. ”Fabrica din Oradea va fi prima din industrie cu emisii zero”
Producătorul finlandez de anvelope Nokian Tyres anunță că a dat startul procesului de recrutare pentru fabrica pe care ...
Sebastian Burduja: România ar trebui să aibă o lege pentru energia eoliană offshore până la sfârşitul acestui an
Sebastian Burduja: România ar trebui să aibă o lege pentru energia eoliană offshore până la sfârşitul acestui an
România ar trebui să aibă o lege pentru energia eoliană offshore până la sfârşitul acestui an, consideră ministrul ...