UPDATE Garda de Mediu a oprit construcţia One Floreasca City

Asociaţia Salvaţi Bucureştiul a anunţat că Garda de Mediu a oprit lucrările de construcţie pentru proiectul One Floreasca City, contestat în instanţă de locuitorii zonei, până la finalizarea cauzei aflate încă în instanţă. One United Properties susţine că nici autorizația de construire nr. 631/1663880 din 27 noiembrie 2018 și nici avizele sau acordurile care stau la baza emiteri sale nu au fost contestate nici la autoritățile emitente și nici în instanță.
Economica.net - mie, 03 apr. 2019, 10:31
UPDATE Garda de Mediu a oprit construcţia One Floreasca City

Deşi, reprezentanții One United Properties au transmis că la finele anului trecutau primit o nouă autorizație din partea primăriei, că vor depune recurs şi lucrările la proiectul de 100 de milioane de euro se derulează pe noua autorizaţie de construcţie, Garda de Mediu a oprit totuşi construcţia.

„Încă o victorie de parcurs în lupta cu investitorii imobiliari care doresc să supraaglomereze zona Floreasca. Garda de Mediu a oprit activitatea pe șantierul unde se construiesc blocurile turn din Floreasca, după ce reprezentanții acestei instituții au constatat la fața locului că nu este respectată decizia instanței prin care erau suspendate lucrările. Reprezentanții Gărzii de Mediu au fost pe șantierul de lângă fosta Hală Ford pe 19 martie, în urma mai multor sesizări, și au văzut că lucrările se desfășurau în ritm normal, fără să se țină cont de sentința civilă prin care erau suspendate autorizația de construire și acordul de mediu. Conform deciziei luate de Garda de Mediu, lucrările pe șantier sunt oprite începând cu 20 martie 2019 până la finalizarea cauzei aflate în instanță. Această decizie vine după ce Tribunalul Bucureşti a hotărât, la începutul lunii, să suspende autorizaţia de construcţie pentru ansamblul imobiliar din Floreasca, în urma plângerilor depuse în instanță de locuitorii din zonă, susținuți de Asociația Salvați Bucureștiul. Vom continua lupta în instanță până când actele suspendate vor fi anulate, iar investitorii vor construi conform legii, încadrându-se în prevederile Planului Urbanistic General care spune că în această zonă se pot face clădiri de cel mult 9 metri, nu de 70 de metri, așa cum se dorește”, scrie pe Facebook Nicușor Dan.

One Floreasca City are trei componente integrate: fosta hală Ford, care va fi restaurată și modernizată, transformându-se într-un spațiu de retail operat de Auchan România, o clădire de birouri de clasă A – One Tower – și trei blocuri cu apartamente exclusiviste – One Mircea Eliade. Proiectul va fi construit pe un teren de 2,8 hectare, din suprafața căruia 30% vor reprezenta spații verzi.

Dezvoltatorul a cedat municipalității o suprafață de teren de 1.000 de metri pătrați și susține că va aloca un buget de 1 milion de euro pentru investiții în infrastructură.

One United și Auchan au cumpărat acum doi ani terenul de la fondul de investiții Global Finance. Inițial terenul a găzduit o fabrică Ford, iar după venirea comuniștilor, în 1948, zona a devenit fabrica Automatica, și a rămas în paragină din 1989. 

UPDATE

Ce spune dezvoltatorul

Așa cum am precizat în repetate rânduri, activitatea de construire, desfășurată în prezent în șantierul din București, Sectorul 1, Calea Floreasca nr. 159-165, se realizează în baza autorizației de construire nr. 631/1663880 emisă de Primarul Municipiului București la data de 27 noiembrie 2018. Începerea executării lucrărilor în baza acestei autorizații de construire a fost anunțată și înregistrată la Inspectoratul de Stat în Construcții sub nr. 86336 din 17 decembrie 2018  și la Primăria Municipiului București sub nr. 1691744 din 18 decembrie 2018. Autorizația de construire nr. 631/1663880 din 27 noiembrie 2018 a fost emisă în baza unei documentații care conține toate acordurile și avizele impuse de lege și solicitate prin noul certificatul de urbanism, obținut special în acest scop. Printre aceste avize se numără și avizul de mediu nr. 7332 emis de Agenția pentru Protecția Mediului București la data de 15 martie 2018, unde se menționează că ”Proiectul propus nu se supune procedurilor de evaluare a impactului asupra mediului și de evaluare adecvată”.

Reprezentanții Gărzii de Mediu s-au aflat în eroare atunci când, în cursul inspecției din data de 19 martie 2019, au considerat că lucrările desfășurate în șantier sunt realizate în baza actelor suspendate, când de fapt, activitatea de edificare se desfășura în baza actelor menționate în paragraful anterior, aspect făcut public inclusiv din luna decembrie a anului 2018. Deși, acest aspect a fost comunicat comisarilor Gărzii de Mediu, aceștia au ajuns la concluzia eronată că lucrările desfășurate în șantier se efectuează în baza actelor suspendate, deși, în mod evident, nu aveau nici pregătirea și nici competența pentru a stabili o astfel de situație de fapt. În schimb, susținerile noastre au fost confirmate inclusiv de către reprezentanții Serviciului de Control – Disciplină în Construcții, care, urmare a inspecției realizate în șantier la data de 26 martie 2019, au întocmit Procesul Verbal de Inspecție nr. 5537 din 26 martie 2019, prin care au reținut faptul că ”One Mircea Eliade Properties execută lucrări de construire în baza Autorizației de Construire nr. 631/2018 emisă de Primarul Municipiului București”.

Reiterăm faptul că, din cunoștințele noastre, până în prezent, nici autorizația de construire nr. 631/1663880 din 27 noiembrie 2018 și nici avizele sau acordurile care stau la baza emiteri sale nu au fost contestate nici la autoritățile emitente și nici în instanță, bucurându-se astfel, în continuare, de prezumție de legalitate.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...