Gartner: majoritatea tehnologiilor blockchain sunt încă departe de a avea un impact transformațional

Economica.net
20 10. 2019
file_20180221_132660_2papfy_79361900

Potrivit companiei de cercetări de piaţă, tehnologia blockchain alunecă în deziluzie. Piața va începe să îşi revină până în 2021, pe măsură ce progresele tehnologice și cazurile de utilizare reală sprijinite în mod unic de blockchain continuă să se deruleze.

„Tehnologiile blockchain nu sunt încă la nivelul aşteptărilor şi majoritatea proiectelor blockchain ale companiilor sunt blocate în faza de experimentare. Blockchain nu permite încă o revoluție digitală în ecosistemele de afaceri și este posibil să nici nu poată să facă acest lucru pânăîn  cel puțin în 2028, când Gartner se așteaptă ca blockchain să devină complet scalabil din punct de vedere tehnic și operațional”, a declarat Avivah Litan, analist și vicepreședinte de cercetare la Gartner.

Citeşte şi: Alin Iftemi, Modex: Peste cinci ani tehnologia blockchain va avea produse mature şi clienţi mai pregătiţi

Potrivit firmei de cercetare de piață, pentru ca blockchain să devină mainstream, utilizatorii nu ar trebui să se preocupe de alegerea platformei potrivite, a limbajului potrivit pentru contractele inteligente, a interfețelor de sistem corecte și a algoritmilor potriviți.

„Până în 2023, platformele blockchain vor fi scalabile, interoperabile și vor asigura portabilitatea smart contractelor și funcționalitatea cross-chain. De asemenea, vor susține tranzacții private de încredere cu confidențialitatea datelor necesare. În total, aceste progrese tehnologice ne vor duce mult mai aproape de blockchain-ul mainstream și web-ul descentralizat, cunoscut și sub denumirea de Web 3.0”, a adăugat Litan.

Până în prezent, compania IBM deţine supremaţia în ceea ce priveşte numărul cazurilor de utilizare a blockchain. Cel mai recent proiect al său bazat pe această tehnologie este o soluţie care simplifică managmentul lanţului de aprovizionare. 

Companii precum InBev, Cisco, GlaxoSmithKline, Lenovo, Nokia, Schneider Electric și Vodafone au participat alături  de IBM la realizarea rețelei şi sunt şi primii beneficiari ai soluţiei de blockchain. Obiectivul lor este să soluționeze provocările legate de gestionarea informațiilor de la furnizori.