Gartner: piaţa globală de telefoane, tablete şi PC-uri va scădea cu 3,2% în acest an

Vânzările la nivel mondial de dispozitive - PC-uri, tablete şi telefoane mobile - vor scădea cu 3,7% în 2019, la 2,139 miliarde de unităţi, conform ultimelor prognoze de la Gartner.
Economica.net - sâm, 28 sept. 2019, 12:30
Gartner: piaţa globală de telefoane, tablete şi PC-uri va scădea cu 3,2% în acest an

Gartner estimează că există peste 5 miliarde de telefoane mobile folosite în întreaga lume. După ani de creștere, piața mondială a smartphone-urilor a atins un punct de vârf. Vânzările de smartphone-uri vor scădea cu 3,2% în 2019, ceea ce ar fi cel mai grav declin pe care l-a văzut piaţa, la 1,74 miliarde de unităţi. 

„Acest lucru se datorează consumatorilor care își țin telefoanele mai mult, având în vedere atracția limitată a noilor tehnologii”, a declarat Ranjit Atwal, director de cercetare senior la Gartner.

Durata de viață a telefoanelor premium – de exemplu, telefoanele Android și iOS – continuă să se extindă şi în 2019. Calitatea și caracteristicile tehnologiei s-au îmbunătățit semnificativ și au atins astăzi un nivel în care utilizatorii văd o valoare ridicată în dispozitivul lor dincolo de intervalul de doi ani, cât este durata medie de utilizare pentru un telefon.

„Dacă dispozitivele nu oferă utilitate, eficiență sau experiențe semnificative noi, utilizatorii nu doresc neapărat să își modernizeze telefoanele”, a spus Atwal.

Telefoanele cu capacitate 5G continuă să fie în creștere

Ponderea telefoanelor compatibile cu reţeaua 5G va crește de la 10% în 2020 la 56% până în 2023.

„Principalii jucători de pe piața telefoanelor mobile vor căuta tehnologia 5G pentru a stimula înlocuirile telefoanelor 4G existente”, a mai spus Atwal. „Totuși, mai puțin de jumătate din furnizorii de servicii de comunicații (CSP) la nivel global vor fi lansat o rețea comercială 5G în următorii cinci ani”.

Directorul a continuat: „Pentru a asigura reluarea vânzărilor de smartphone-uri, furnizorii de telefonie mobilă încep să sublinieze caracteristicile de performanță pentru 5G, precum viteze mai rapide, disponibilitatea îmbunătățită a rețelei și securitatea sporită. De îndată ce furnizorii își aliniează mai bine cererile de performanță timpurie pentru 5G cu planurile concrete, ne așteptăm să vedem că telefoanele 5G să reprezinte mai mult de jumătate din vânzările de telefoane în 2023. Ca urmare a impactului 5G, piața smartphone-urilor va reveni la o creștere de 2,9% în 2020”.

Însă, 5G va avea un impact mai mare şi nu doar asupra telefoanelor. „Includerea tehnologiei 5G poate fi chiar încorporată în dispozitive ultramobile premium în 2020, pentru a le face mai atractive pentru clienți”, a explicat Atwal.

Tendințele dispozitivelor PC în 2019

În timp ce livrările la nivel mondial de PC-uri au totalizat 63 de milioane de unități și au crescut cu 1,5% în al doilea trimestru al anului 2019, probleme economice externe neclare încă aruncă incertitudine în ceea ce privește cererea de PC-uri în acest an. Livrările de PC-uri sunt estimate să ajungă la 256 milioane de unități în 2019, o scădere de 1,5% față de 2018.

Piața PC-urilor de consum va scădea cu 9,8% în 2019, reducând cota sa din piața totală la mai puțin de 40%. Creșterea colectivă a duratei de viață a PC-urilor va duce la o scădere cu 10 milioane de unităţi a dispozitivelor până în 2023. Avnd ]n vedere că migrarea către sistemul de operare Windows 10 a atins vârful, calculatoarele pentru business vor scădea cu 3,9% în 2020, după trei ani de creștere.

„Nu există nici o îndoială că peisajul PC se schimbă”, a spus Atwal. „Piața PC-urilor de consum necesită produse de înaltă valoare care pot îndeplini sarcini specifice ale consumatorilor, cum ar fi jocurile de noroc. De asemenea, vânzătorii de calculatoare trebuie să facă față incertitudinii cu privire la tarifele potențiale și perturbările Brexit. În cele din urmă, aceștia trebuie să își schimbe modelele de afaceri la unul bazat pe veniturile anuale din servicii, mai degrabă decât pe vârfurile și trecerile cheltuielilor de capital”.

Te-ar mai putea interesa și
Cătălin Prunariu, directorul TAROM, are circa 12.000 de euro investiți în acțiuni TESLA, Apple și Airbnb
Cătălin Prunariu, directorul TAROM, are circa 12.000 de euro investiți în acțiuni TESLA, Apple și Airbnb
Cătălin Prunariu, directorul general al TAROM, a investit circa 12.000 de euro în acțiuni la marile companii TESLA, Apple, Airbnb, Ceragon Networks și Interactive Brokers, potrivit declarației......
Protecție sporită pe Transfăgărășan și Transalpina: CNAIR a primit o ofertă la licitația pentru 25 km de parapete cu cabluri
Protecție sporită pe Transfăgărășan și Transalpina: CNAIR a primit o ofertă la licitația pentru 25 km de parapete ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a primit o ofertă la licitația pentru 25 km de parapete ...
Donații de peste 840 de milioane de euro au fost strânse pentru renovarea Catedralei Notre-Dame
Donații de peste 840 de milioane de euro au fost strânse pentru renovarea Catedralei Notre-Dame
''Elanul generozităţii''' pentru finanţarea lucrărilor la Catedrala Notre-Dame din Paris ''nu scade'', fiind strânși ...
Budapesta are cel mai ieftin curent electric dintre toate capitalele statelor din Uniunea Europeană
Budapesta are cel mai ieftin curent electric dintre toate capitalele statelor din Uniunea Europeană
Gospodăriile din Budapesta au plătit în august cel mai scăzut preţ la energie electrică în rândul capitalelor din ...