Gartner: Piaţa smartphone-urilor s-a contractat cu 2,7% în primul trimestru

Vânzările mondiale de smartphone s-au contractat cu 2,7% în primul trimestru al acestui an, până la 373 milioane unităţi, a anunţat marţi firma de cercetare de piaţă Gartner, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 28 mai 2019, 14:42
Gartner: Piaţa smartphone-urilor s-a contractat cu 2,7% în primul trimestru

De asemenea, deşi a fost absent de pe piaţa din SUA, producătorul chinez Huawei a reuşit să îşi păstreze poziţia de al doilea producător mondial de telefoane inteligente şi, mai mult, a reuşit să reducă decalajul care îl separă de liderul mondial Samsung.

„Cererea pentru smartphone-uri premium rămâne inferioară celei pentru smartphone-uri de bază, ceea ce a afectat marjele pentru mărci precum Samsung şi Apple, care au participaţii importante pe zona smartphone-urilor premium”, a declarat directorul de cercetare de la Gartner, Anshul Gupta.

Gartner susţine că grupul sud-coreean Samsung şi-a păstrat titlul de cel mai mare producător mondial de smartphone-uri în primul trimestru din acest an, când a controlat 19,2% din piaţă, în scădere faţă de o cotă de 20,5% în aceeaşi perioadă a anului trecut. Urmează producătorul chinez Huawei, cu o cotă de piaţă de 15,7%, în creştere faţă de doar 10,9% în primul trimestru din 2018. Pe locul al treilea se situează grupul american Apple cu o cotă de piaţă de 11,9%, faţă de 14,1% în urmă cu un an.

Aceste cifre arată că Huawei a înregistrat ce mai mare creştere în ritm anual dintre primii cinci producători mondiali de telefoane inteligente, respectiv Samsung, Huawei, Apple, OPPO şi Vivo.

Huawei a vândut 58,4 milioane smartphone-uri în primul trimestru al acestui an, cu creşteri în toate regiunile, arată datele Gartner. Grupul chinez a înregistrat rezultate deosebit de bune pe primele sale două pieţe, Europa şi China, unde vânzările de smartphone-uri marca Huawei au crescut cu 69%, respectiv cu 33%.

La mijlocul acestei luni, preşedintele american Donald Trump a semnat un ordin executiv care interzice companiilor americane să folosească echipamente de telecomunicaţii străine despre care se crede că reprezintă un risc pentru securitatea naţională. În text nu este menţionat un producător anume, dar se consideră că ordinul vizează gigantul chinez al telecomunicaţiilor Huawei, despre ale cărui produse mai multe ţări, în frunte cu SUA, au avertizat că ar putea fi folosite de Beijing pentru „supraveghere”.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...