Gaura neagră din Sănătate, întreţinută de companiile de stat, cu datorii de 163 de milioane de euro

Companiile de stat au, şi în acest an, cele mai mari datorii la bugetul asigurărilor sociale de Sănătate. Concret, şapte din primii 10 datornici la bugetul asigurărilor de Sănătate sunt companii de stat care datorează, cumulat, peste 163 de milioane de euro la Fisc, la 1 aprilie 2014. 
Cristina Şomănescu - joi, 01 mai 2014, 21:15
Gaura neagră din Sănătate, întreţinută de companiile de stat, cu datorii de 163 de milioane de euro

Companiile de stat cu cele mai mari debite la bugetul asigurărilor de Sănătate sunt: Compania Naţională a Huilei, Romaero, Compania Naţională Romarm Bucureşti, Filiala Uzina Mecanică Cugir, Regia Autonomă de Transport Public Iaşi, Societatea Complexul Energetic Hunedoara, Compania Naţională Poşta Română, Regia Autonomă de Transport Bucureşti. La 1 aprilie 2014, aceste companii de stat datorau peste 163 de milioane de euro (725,69 milioane de lei) la bugetul asigurărilor sociale de Sănătate.

  • Fiscul poate recupera sub 30 de milioane de lei din datoriile uriaşe ale companiilor de stat la Sănătate.
  • Datorii de peste 672,29 milioane de lei, acumulate de Compania Naţională a Huilei, Compania aeronautică Romaero, Compania Naţională Romarm Bucureşti, Filiala Uzina Mecanică Cugir, vor fi şterse, deoarece companiile fie se află în administrare specială şi cad sub incidenţa legii 137/2002, fie se află în lichidare, drept care datoriile lor vor fi şterse.

Exerciţiu de imaginaţie: ce ar putea face Ministerul Sănătăţii cu cele peste 672 de milioane de lei – datoriile companiilor de stat care urmează să fie şterse:

  • De exemplu, ar putea creşte de patru ori bugetul alocat Programului Naţional de Servicii Medicale de Urgenţă. Vă amintim că în luna aprilie, MS a alocat acestui program naţional 158 de milioane de lei, bani care au fost direcţionaţi în achiziţii de medicamente şi materiale sanitare necesare în tratamentul şi îngrijirea pacienţilor critici din secţiile de Anestezie – Terapie Intensivă (ATI) din 79 de spitale din ţară.
  • Ministerul Sănătăţii ar putea creşte de 266 de ori bugetul alocat reconstrucţiei mamare după afecţiuni oncologice, prin endoprotezare! Aceasta înseamnă că ar putea asigura reconstrucţia mamară pentru mai bine de 213.000 de femei care au fost mutilate de cancer mamar! Cu banii de care dispune acum, MS îşi permite să acopere intervenţii de reconstrucţie mamară prin endoprotezare pentru 800 de paciente care au suferit de cancer mamar. Iar exemplele pot continua.

Iată lista celor mai mari datornici la Sănătate, la 1 aprilie 2014

Compania Naţională a Huilei – societate aflată în lichidare voluntară – are datorii la bugetul asigurărilor sociale de Sănătate de peste 626 de milioane de lei. Cea mai mare parte a acestei datorii o constituie dobânzile şi penalităţile – de peste 324 milioane de lei.

Compania aeronautică Romaero are datorii de peste 23,29 de milioane de lei la bugetul asigurărilor sociale de Sănătate. Romaero se află în administrare specială, prin urmare datoriile sale vor fi şterse. Acţionarul majoritar al Romaero este Ministerul Economiei (51,9%), SIF Muntenia are 25,8% din acţiuni, Fondul Proprietatea – 21% şi restul acţiunilor sunt deţinute de acţionari individuali.

Compania Naţională Romarm Bucureşti, filiala Uzina Mecanică Cugir are datorii la bugetul asigurărilor sociale de Sănătate de peste 23 de milioane de lei. Aproape 14 milioane de lei din această datorie sunt dobânzile şi penalităţile. Societatea este în administrare specială.

Regia Autonomă de Transport Public Iaşi are datorii de peste 21,26 de milioane de lei la bugetul asigurărilor sociale de Sănătate. Aproape 12 milioane de lei din aceşti bani – dobânzi şi penalităţi. S-a început procedura de executare silită a Regiei Autonome de Transport Public Iaşi.

Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA are datorii de peste 14 milioane de lei la bugetul asigurărilor sociale de Sănătate. Şi această societate se află în administrare specială.

Uti Grup, fondat de omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, are datorii de peste 13 milioane de lei la bugetul asigurărilor de Sănătate. Compania are cereri de compensare în curs de soluţionare.

Compania românească Alexandrion Grup Romania SRL, cel mai mare producător de băuturi alcoolice din România, are datorii la bugetul asigurărilor sociale de Sănătate de 12,72 milioane de lei. Compania a primit înlesniri la plata datoriei la Sănătate. Compania Alexandrion Grup Romania a fost fondată de omul de afaceri român de origine siriană Nawaf Salameh.

Compania Naţională Poşta Română SA are datorii de peste 10,36 de milioane de lei la bugetul asigurărilor sociale de Sănătate. Companiei i s-au acordat înlesniri la plata datoriei la Sănătate.

Regia Autonomă de Transport Bucureşti are datorii de peste 7,78 milioane de lei la bugetul asigurărilor sociale de Sănătate. S-a început procedura de executare silită a RATB.

Combinatul de îngrăşăminte chimice Donau Chem, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, are datorii de 7,21 de milioane de lei la bugetul asigurărilor de Sănătate. S-a început procedura de executare silită.

Valorile prezentate mai sus vizează doar obligaţiile restante de companii până la 1 aprilie 2014 şi nu iau în calcul datoriile companiilor la bugetul asigurărilor de Sănătate din anii fiscali precedenţi (caz în care valorile datoriilor la Sănătate ar fi semnificativ mai mari).

Te-ar mai putea interesa și
Ana Hotels redeschide hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro
Ana Hotels redeschide hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro
Ana Hotels redeschide pe 16 aprilie hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro. Clădirea a fost modernizată și a primit îmbunătățiri semnificative, atât la......
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Cea mai mare companie auto rusească, Avtovaz, a început asamblarea maşinilor Lada în Azerbaidjan, intenţionând să ...
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează şi să ofere la casă contravaloarea ...
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane de lei în doi ani și jumătate
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane ...
MAMBricolaj Ghencea, cel mai nou magazin al rețelei care comercializează materiale și accesorii pentru mobilă, brand ...