Gaura neagră din Sănătate, întreţinută de companiile de stat, cu datorii de 163 de milioane de euro

Companiile de stat au, şi în acest an, cele mai mari datorii la bugetul asigurărilor sociale de Sănătate. Concret, şapte din primii 10 datornici la bugetul asigurărilor de Sănătate sunt companii de stat care datorează, cumulat, peste 163 de milioane de euro la Sănătate, la 1 aprilie 2014. 
Cristina Şomănescu - joi, 01 mai 2014, 21:15
Gaura neagră din Sănătate, întreţinută de companiile de stat, cu datorii de 163 de milioane de euro

Companiile de stat cu cele mai mari debite la bugetul asigurărilor de Sănătate sunt: Compania Naţională a Huilei, Romaero, Compania Naţională Romarm Bucureşti, Filiala Uzina Mecanică Cugir, Regia Autonomă de Transport Public Iaşi, Societatea Complexul Energetic Hunedoara, Compania Naţională Poşta Română, Regia Autonomă de Transport Bucureşti. La 1 aprilie 2014, aceste companii de stat datorau peste 163 de milioane de euro (725,69 milioane de lei) la bugetul asigurărilor sociale de Sănătate. 

  • Fiscul poate recupera sub 30 de milioane de lei din datoriile uriaşe ale companiilor de stat la Sănătate.
  • Datorii de peste 672,29 milioane de lei, acumulate de Compania Naţională a Huilei, Compania aeronautică Romaero, Compania Naţională Romarm Bucureşti, Filiala Uzina Mecanică Cugir, vor fi şterse, deoarece companiile fie se află în administrare specială şi cad sub incidenţa legii 137/2002, fie se află în lichidare, drept care datoriile lor vor fi şterse.  

Exerciţiu de imaginaţie: ce ar putea face Ministerul Sănătăţii cu cele peste 672 de milioane de lei – datoriile companiilor de stat care urmează să fie şterse

  • De exemplu, ar putea creşte de patru ori bugetul alocat Programului Naţional de Servicii Medicale de Urgenţă. Vă amintim că în luna aprilie, MS a alocat acestui program naţional 158 de milioane de lei, bani care au fost direcţionaţi în achiziţii de medicamente şi materiale sanitare necesare în tratamentul şi îngrijirea pacienţilor critici din secţiile de Anestezie – Terapie Intensivă (ATI) din 79 de spitale din ţară.
  • Ministerul Sănătăţii ar putea creşte de 266 de ori bugetul alocat reconstrucţiei mamare după afecţiuni oncologice, prin endoprotezare! Asta înseamnă că ar putea asigura reconstrucţia mamară pentru mai bine de 213.000 de femei care au fost mutilate de cancer mamar! Cu banii de care dispune acum, MS îşi permite să acopere intervenţii de reconstrucţie mamară prin endoprotezare pentru 800 de paciente care au suferit de cancer mamar. Iar exemplele pot continua. 

Iată lista celor mai mari datornici la Sănătate, la 1 aprilie 2014

Compania Naţională a Huilei – societate aflată în lichidare voluntară – are datorii la bugetul asigurărilor sociale de Sănătate de peste 626 de milioane de lei. Cea mai mare parte a acestei datorii o constituie dobânzile şi penalităţile – de peste 324 milioane de lei.

Compania aeronautică Romaero are datorii de peste 23,29 de milioane de lei la bugetul asigurărilor sociale de Sănătate. Romaero se află în administrare specială, prin urmare datoriile sale vor fi şterse. Acţionarul majoritar al Romaero este Ministerul Economiei (51,9%), SIF Muntenia are 25,8% din acţiuni, Fondul Proprietatea – 21% şi restul acţiunilor sunt deţinute de acţionari individuali.

Compania Naţională Romarm Bucureşti, Filiala Uzina Mecanică Cugir are datorii la bugetul asigurărilor sociale de Sănătate, de peste 23 de milioane de lei. Aproape 14 milioane de lei din această datorie o reprezintă dobânzile şi penalităţile. Societatea este în administrare specială.

Regia Autonomă de Transport Public Iaşi are datorii de peste 21,26 de milioane de lei la bugetul asigurărilor sociale de Sănătate. Aproape 12 milioane de lei din aceşti bani o constituie dobânzile şi penalităţile. S-a început procedura de executare silită a Regiei Autonome de Transport Public Iaşi.

Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA are datorii de peste 14 milioane de lei la bugetul asigurărilor sociale de Sănătate. Aproape 13 milioane de lei din această datorie o reprezintă contribuţia de asigurări de sănătate datorată de angajator. Şi această societate se află în administrare specială.

Uti Grup, fondat de omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, are datorii de peste 13 milioane de lei la bugetul asigurărilor de Sănătate. Compania are cereri de compensare în curs de soluţionare.

Compania românească Alexandrion Grup Romania SRL, cel mai mare producător de băuturi alcoolice din România, are datorii la bugetul asigurărilor sociale de Sănătate de 12,72 milioane de lei. Compania a primit înlesniri la plata datoriei la Sănătate. Compania Alexandrion Grup Romania a fost fondată de omul de afaceri român de origine siriană Nawaf Salameh.

Compania Naţională Poşta Română SA are datorii de peste 10,36 de milioane de lei la bugetul asigurărilor sociale de Sănătate. Companiei i s-au acordat înlesniri la plata datoriei la Sănătate.

Regia Autonomă de Transport Bucureşti are datorii de peste 7,78 milioane de lei la bugetul asigurărilor sociale de Sănătate. S-a început procedura de executare silită a RATB.

Combinatul de îngrăşăminte chimice Donau Chem, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, are datorii de 7,21 de milioane de lei la bugetul asigurărilor de Sănătate. S-a început procedura de executare silită.

Valorile prezentate mai sus vizează doar obligaţiile restante de companii până la 1 aprilie 2014 şi nu iau în calcul datoriile companiilor la bugetul asigurărilor de Sănătate din anii fiscali precedenţi (caz în care valorile datoriilor la Sănătate ar fi semnificativ mai mari). 

Te-ar mai putea interesa și
Volkswagen ID.4, mobilitate sustenabilă cu tehnologie de la centrele Continental din Iași, Sibiu și Timișoara
Volkswagen ID.4, mobilitate sustenabilă cu tehnologie de la centrele Continental din Iași, Sibiu și Timișoara
Continental furnizează tehnologii esențiale pentru ID.4. Aproape toate sistemele și funcțiile noului Volkswagen ID.4, câștigătorul Premiului Mașina Anului 2021, conțin idei, sisteme și......
Samsung permite utilizarea Blockchain pe dispozitivele Galaxy cu suport pentru portofele hardware
Samsung permite utilizarea Blockchain pe dispozitivele Galaxy cu suport pentru portofele hardware
Compania Samsung Electronics Co. Ltd a anunțat vineri că utilizatorii de blockchain pot acum să gestioneze și să tranzacționeze ...
SafeFleet lansează serviciul de plată automată a vignetei pentru Bulgaria, adresat vehiculelor de peste 3,5 tone
SafeFleet lansează serviciul de plată automată a vignetei pentru Bulgaria, adresat vehiculelor de peste 3,5 tone
Compania SafeFleet, unul din cei mai importanți jucători pe piața de monitorizare a flotei auto din România, a anunțat ...
Transilvania Broker are o nouă structură de conducere
Transilvania Broker are o nouă structură de conducere
Extinderea companiei Transilvania Broker a determinat și schimbări la nivelul structurii sale de conducere, informează ...