Gavrilescu: Revizuirea schemei UE pentru certificatele GES trebuie să ţină seama şi de nevoia de dezvoltare a industriei

Revizuirea schemei Uniunii Europene de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (EU ETS) pentru perioada post-2020 trebuie să asigure un echilibru între reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES), nevoia de dezvoltare a industriei, precum şi specificităţile din diferitele state membre, a declarat, în cadrul reuniunii Consiliului de Mediu al Uniunii Europene de la Luxemburg, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu.
Economica.net - mar, 27 oct. 2015, 19:15
Gavrilescu: Revizuirea schemei UE pentru certificatele GES trebuie să ţină seama şi de nevoia de dezvoltare a industriei

‘Revizuirea EU ETS pentru perioada post-2020 trebuie să asigure un echilibru între reducerea emisiilor de GES, situaţia economică reală din Statele Membre, nevoia de dezvoltare a industriei precum şi specificităţile din diferitele State Membre. Trebuie să evităm orice fel de presiune semnificativă care ar putea fi creată asupra industriei la nivelul UE în perioada pre-2020’, a spus Gavrilescu, potrivit Agerpres.

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului de resort, în acest context, ministrul Gavrilescu a subliniat că reforma privind eliminarea subvenţiilor dăunătoare mediului trebuie să fie integrată în politicile europene pentru susţinerea competitivităţii, creşterii economice şi numărului locurilor de muncă. De asemenea, oficialul a subliniat că ‘riscul de relocare (carbon leakage) al sectoarelor industriale în afara spaţiului UE este un aspect important pentru România, având în vedere, în principal, poziţionarea geografică a ţării noastre la graniţa UE’.

Din această perspectivă, oficialul român a susţinut necesitatea acordării unei alocări de 100% cu titlu gratuit pentru sectoarele cu un risc real de relocare.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu, a participat, luni, la reuniunea Consiliului de Mediu al Uniunii Europene care a avut loc în Luxemburg.

În context, miniştrii mediului din Croaţia, Franţa, Spania, Italia, Germania, Luxemburg, Polonia, România şi Slovenia au semnat o scrisoare adresată Comisarului european pentru Mediu, Afaceri Maritime şi Pescuit, Karmenu Vella, cu privire la evaluarea directivelor în domeniul protecţiei naturii. În acest sens, a avut loc prima dezbatere politică privind revizuirea schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (EU-ETS) aplicabilă pentru perioada 1 ianuarie 2021 – 31 decembrie 2030. Propunerea de modificare a Directivei 2003/87/CE, are în vedere rentabilizarea reducerii emisiilor de dioxid de carbon şi a sporirii investiţiilor în acest domeniu, şi reprezintă un element cheie al Uniunii Energiei, din perspectiva decarbonizării.

Miniştrii au susţinut necesitatea de a se menţine cadrul legislativ actual în domeniu şi au subliniat nevoia asigurării unei implementări eficiente a acestuia. În plus, oficialii au avut posibilitatea să-şi exprime opinia asupra situaţiei emisiilor generate în condiţii reale de circulaţie şi asupra sistemelor de control al emisiilor pentru autoturisme, în vederea identificării unor soluţii rapide si realiste.

Potrivit ministerului Mediului, în cadrul Comitetului tehnic pentru vehicule cu motor din data de 28 octombrie 2015 va fi luată o decizie privind al doilea pachet de măsuri pe tema emisiilor reale din circulaţie.

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul din aprilie 2024 și felul în care acest eveniment ar putea să modeleze......
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri ...
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...