Gaza: Retragere parţială a trupelor terestre, cel puţin 15 morţi în raiduri aeriene israeliene

Trupele terestre au început duminică să se retragă din Fâşia Gaza, în paralel cu finalizarea de către Israel a operaţiunilor de distrugere a tunelurilor palestiniene, dar raidurile aeriene au continuat, provocând moartea a cel puţin 15 palestinieni, relatează DPA.
Economica.net - Dum, 03 aug. 2014, 08:32
Gaza: Retragere parţială a trupelor terestre, cel puţin 15 morţi în raiduri aeriene israeliene

Postul de radio al armatei israeliene a transmis că majoritatea trupelor combatante au revenit pe teritoriul israelian, dar responsabilii citaţi au subliniat că o parte din soldaţi vor rămâne în poziţii-cheie şi vor avea suport aerian masiv.

Aceştia au adăugat că se aşteaptă ca demolarea tunelurilor să fie finalizată în următoarele 24 de ore, blocând astfel accesul militanţilor palestinieni în Israel în scopul uciderii sau capturării de militari sau civili.

Israelul a anunţat sâmbătă seara că nu va mai purta negocieri indirecte cu mişcarea islamistă Hamas, care controlează Fâşia Gaza. Duminică, armata a recunoscut că un soldat al său dat dispărut şi despre care se credea că a fost capturat a fost ucis în lupte.

O comisie specială condusă de rabinul şef al armatei a conchis că Hadar Goldin a fost ucis vineri. Familia a fost informată şi a acceptat concluzia, a menţionat armata.

Premierul Benjamin Netanyahu a afirmat că, ‘după ce distrugerea tunelurilor se va încheia, Forţele de apărare israeliene se vor repoziţiona pentru continuarea campaniei noastre conform cerinţelor de securitate’. ‘Ne vom redesfăşura pe poziţii care ne sunt convenabile pentru a reduce presiunile la adresa soldaţilor noştri. Dar vom continua campania până când ne vom realiza obiectivele’, a spus prim-ministrul israelian.

În ce-l priveşte, purtătorul de cuvânt al Hamas, Abu Zuhri a declarat că Israelul va ‘plăti un preţ’ indiferent dacă rămâne în Gaza, se retrage sau alege să negocieze.

Operaţiunile militare au continuat în acest context, mai ales în oraşul Rafah din sudul Fâşiei Gaza, care este de vineri scena unor lupte intense. Cel puţin 10 palestinieni membri ai aceleiaşi familii au fost ucişi într-un raid aerian asupra unei case din Rafah, iar alţi cinci au fost ucişi în raiduri în centrul Fâşiei Gaza, potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Gaza. Între cei morţi se numără şi o fetiţă de patru ani, a precizat acesta.

Conform Ministerului Sănătăţii din Gaza, de la declanşarea ofensivei israeliene, la 8 iulie, cel puţin 1737 palestinieni au fost ucişi, între care 400 de copii, alţi 9000 au fost răniţi şi peste 10.000 de case au fost distruse sau avariate de către Israel.

Peste 250.000 de palestinieni, circa 15% din populaţie, şi-au abandonat locuinţele, iar circa jumătate din teritoriul Gazei este considerat nesigur pentru civili.

Totodată, 63 soldaţi israelieni, doi civili şi un cetăţeni thailandez şi-au pierdut viaţa în contextul luptelor la sol cu militanţi palestinieni şi al atacurilor cu rachete şi mortiere.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Transporturilor propune investiții de peste un miliard de lei pentru modernizarea de locomotive și vagoane de călători
Ministerul Transporturilor propune investiții de peste un miliard de lei pentru modernizarea de locomotive și vagoane de ...
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) a pus în dezbatere un proiect pentru modernizarea a 55 de locomotive electrice, coversia a 20 de locomotive diesel în locomotive electrice cu......
Cargus își face propria rețea de lockere și anunță investiții de 40 de milioane de euro în extinderea rețelei
Cargus își face propria rețea de lockere și anunță investiții de 40 de milioane de euro în extinderea rețelei
Cargus își face propria rețea de lockere și anunță investiții de 40 de milioane de euro în extinderea rețelei pentru ...
Turcia va renunţa la sistemul de plăţi rusesc Mir
Turcia va renunţa la sistemul de plăţi rusesc Mir
Cele trei bănci publice turceşti care autorizau sistemul rusesc de plăţi Mir vor renunţa la acesta după avertismentele ...
Eşti interesat de fotovoltaice? Cum alegi un sistem fotovoltaic potrivit
Eşti interesat de fotovoltaice? Cum alegi un sistem fotovoltaic potrivit
Panourile fotovoltaice sunt o soluție tot mai des întâlnită. Acestea sunt de ajutor când vine vorba de independență ...