1EUR = 4.7787 RON | Bucureşti 6 º

News

Gaze de şist: Activiştii Greenpeace din şapte ţări au protestat, la Pungeşti, în perimetrul sondei Chevron

Un grup de activişti Greenpeace din şapte ţări au protestat, luni, la Pungeşti, în zona sondei aparţinând companiei americane Chevron, şi au cerut interzicerea fracturării hidraulice pentru extragerea gazelor de şist, se arată într-un comunicatal organizaţiei de mediu, remis luni AGERPRES.

07 iul, 2014 | Agerpres

Cei 25 de activişti Greenpeace din România, Ungaria, Austria, Cehia, Polonia, Slovacia şi Germania au protestat în mod paşnic şi au declarat zonă de carantină în jurul sondei Chevron de la Pungeşti.

De asemenea, aceştia au format un lanţ uman la intrarea în perimetrul Chevron, s-au legat de gardul care împrejmuieşte sonda şi au afişat bannere cu mesajele: 'Pungeşti Zonă de carantină anti-Chevron', 'NU fracturării hidraulice', 'Stop abuzurilor din Pungeşti'.

În luna aprilie a acestui an, compania Chevron a instalat prima sondă de explorare pentru gazele de şist. Conform Greenpeace, americanii plănuiesc să instaleze sonde în comunele învecinate şi au primit acorduri de mediu pentru: Păltiniş (Băceşti), Siliştea (Pungeşti), Popeni (Găgeşti ) şi Puieşti, unde Consiliul Judeţean Vaslui a dat şi autorizaţie de construcţie.

Până în prezent, 11 consilii locale din judeţul Vaslui (Alexandru Vlahuţă, Băcani, Coroieşti, Dumeşti, Ghergheşti, Pochidia, Perieni, Pogana, Puieşti, Tutova şi Vinderei) au adoptat hotărâri de interzicere a explorării şi exploatării gazelor de şist.

Chevron Romania a mai primit trei acorduri petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare pentru perimetrele Adamclisi, Costineşti şi Vama Veche, situate în judeţul Constanţa.
Greenpeace CEE România, alături de alte organizaţii non-guvernamentale au atacat în instanţă cele patru Acorduri petroliere de concesiune pentru explorare/dezvoltare/exploatare de gaze de şist prin fracturare hidraulică, obţinute de Chevron pentru perimetrele Vama Veche, Adamclisi, Costineşti, respectiv Bârlad. Fracturarea hidraulică este interzisă prin moratoriu în două ţări din Europa, 15 state din SUA, regiuni din Canada, Australia, Noua Zeelandă, Argentina, Spania, Italia, Elveţia, Austria. În România, mai multe consilii locale au dat decizii pentru interzicerea fracturării, emise în baza legii administraţiei publice locale de decizie a politicii de mediu şi de dezvoltare a unităţii administrative. Acestea au fost contestate de prefecturi şi se află pe rolul instanţelor din Vaslui, Iaşi, Arad, Bihor şi Suceava.

Pe de altă parte, în SUA, în data de 30 iunie 2014, cea mai înaltă instanţă din Statul New York a decis că autorităţile locale pot emite Hotărâri pentru a interzice fracturarea hidraulică în baza dreptului lor legal de reglementare a modului de folosire a terenurilor prin reglementări economico-urbanistice.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO