Gazele americane vor fi scumpe, dar pot fi un instrument de negociere pentru UE – expert american

Gazele naturale lichefiate care vor veni din SUA în Europa vor fi scumpe, însă vor reprezenta un mecanism de negociere pentru obţinerea de contracte mai bune din alte surse, a declarat, joi, Neil Brown, reprezentant al German Marshall Fund of the United States, la Bucharest Energy Forum.
Economica.net - joi, 05 iun. 2014, 09:19
Gazele americane vor fi scumpe, dar pot fi un instrument de negociere pentru UE - expert american

‘Gazul natural lichefiat din Statele Unite va fi scump când va veni în UE, chiar dacă preţul gazelor de acum din Statele Unite este foarte mic. Nu este o opţiune ieftină, dar va fi un bun instrument de negociere’, a spus Brown.

Potrivit acestuia, Statele Unite au devenit deja cel mai mare producător mondial de gaze şi vor fi, în curând, şi cel mai mare producător de petrol.

‘În acest ritm, vom depăşi Rusia şi Arabia Saudită până în 2020. Noi nu ne-am aşteptat să se întâmple asta, noi ne aşteptam să importăm gaze, din acest motiv am construit terminale de gaze lichefiate, dar anii trecuţi am cunoscut o revoluţie în sectorul gazelor. Când vom exporta masiv gaze, acestea vor fi un beneficiu pentru toţi, atât pentru Uniunea Europeană, cât şi pentru Japonia, spre exemplu, lovită după incidentul Fukushima‘, a susţinut oficialul German Marshall Fund.

El a vorbit şi despre importanţa gazelor din regiunea caspică, gaze care vor reprezenta, de asemenea, o sursă alternativă şi un mecanism bun de negociere pentru UE cu Rusia în problema gazelor.

Întrebat de ce este mai bun gazul azer faţă de cel rusesc, Neil Brown a răspuns: ‘Ca american, aş pune gazul american şi pe cel românesc înaintea gazului rusesc şi al celui azer. Pe de altă parte, criza din Ucraina evidenţiază nişte probleme: în primul rând, ce înseamnă Europa? Uniunea Europeană sau teritoriile până în Rusia? Apoi: care este problema securităţii energetice a Europei? Sursa de alimentare sau rutele de transport?’.

‘Nimeni nu ar putea spune că ucrainenii sunt îngeri în ceea ce priveşte acordurile de gaze, însă problema este că e prea mult gaz rusesc’, a completat el.

Brown a mai subliniat şi importanţa rutelor de transport, arătând că varianta lichefierii gazelor este mai rapidă decât construirea de conducte.

‘Nu mai putem aştepta ani şi ani să construim conducte. Gazele lichefiate şi construirea de terminale de gaze lichefiate sunt o variantă mai rapidă, dar depind de deciziile strategice. Însă, în ziua de azi, avem nevoie rapid de surse noi’, a mai spus Brown.

Te-ar mai putea interesa și
Criză Ungaria- Volatilitatea forintului face mai atractivă moneda euro pentru investitorii germani din Ungaria
Criză Ungaria- Volatilitatea forintului face mai atractivă moneda euro pentru investitorii germani din Ungaria
Volatilitatea forintului ungar a crescut sprijinul pentru introducerea monedei euro în rândul investitorilor germani din Ungaria, până la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, potrivit......
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ne intră banii în conturi
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ...
Poşta Română poate distribui pensiile înainte de sărbătorile pascale, dar procesul depinde de data la care compania ...
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
Uniunea Europeană a deschis miercuri o anchetă privind piaţa publică chineză a dispozitivelor medicale, suspectând ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, se temperează activitatea în piaţa de birouri – studiu
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală (49%) estimează că investiţiile în domeniu vor creşte în ...