Gazoductul Nord Stream II va afecta profund Ucraina – Naftogaz

Noul gazoduct Nord Stream II, care ar urma să facă legătura între Rusia şi Germania via Marea Baltică, va însemna sfârşitul transportului de gaze realizat de Ucraina, a avertizat vineri Andriy Kobolev, şeful companiei energetice Naftogaz, într-un interviu acordat publicaţiei germane 'Handelsblatt', transmite Reuters. citată de Agerpres.
Economica.net - vin, 06 nov. 2015, 16:15
Gazoductul Nord Stream II va afecta profund Ucraina - Naftogaz

În septembrie, Gazprom şi cinci companii energetice europene (E.ON, BASF/Wintershall, OMV, ENGIE şi Royal Dutch Shell) au semnat un acord de principiu pentru dublarea capacităţii gazoductului Nord Stream II, care va permite Rusiei să ocolească complet Ucraina, din 2019.

‘Dacă Nord Stream II devine operaţional, Ucraina nu va mai conta ca ţară de tranzit pentru gazul rusesc’, a afirmat Andriy Kobolev.

Deja Gazprom trimite gaze naturale către Germania prin gazoductul Nord Stream iar Nord Stream II va dubla capacitatea acelei conducte la 110 miliarde meri cubi pe an, începând din 2019.

Naftogaz a transportat anul trecut cu 34 miliarde metri cubi de gaze mai puţin, din cauza Nord Stream. Ucraina, care are capacitatea de a pompa anual 151 miliarde meri cubi de gaze către Europa, a transportat 62 miliarde meri cubi de gaz rusesc în 2014.

În prezent, există patru rute prin care Rusia livrează gaz Europei: Ucraina, Nord Stream, Yamal-Europa şi Blue Stream. Anul trecut, Rusia a furnizat 34 miliarde meri cubi via Nord Stream, 37 miliarde meri cubi prin Yamal-Europa şi 14 miliarde meri cubi prin Blue Stream.

De asemenea, Kobolev a anunţat că Naftogaz va achiziţiona gaze mai ieftine de la o companie germană de utilităţi. Un purtător de cuvânt al Naftogaz a refuzat să precizeze numele companiei.

Joi, adjunctul secretarului american de stat pentru diplomaţie energetică, Robin Dunnigan, a avertizat că prin recenta înţelegere încheiată de companiile europene cu Gazprom, Uniunea Europeană nu face decât să-şi sporească dependenţa energetică faţă de Rusia, deşi la nivel declarativ susţine că doreşte să o diminueze.

În plus, acest proiect va însemna pentru Ucraina pierderea a circa două miliarde de dolari anual reprezentând taxe de tranzit pentru gazele livrate de Rusia către Europa. ‘Trebuie să întrebăm (Uniunea Europeană): De ce cu o mână sprijiniţi Ucraina, iar cu cealaltă o sugrumaţi?’, a spus oficialul american. ‘Nord Stream-2 ameninţă nu doar supravieţuirea Ucrainei şi resursele ei, dar şi diversificarea aprovizionării cu energie în Europa, mai ales în sud-estul Europei’, a insistat Dunnigan.

Lansat în anul 2011, Nord Stream este compus în prezent din două conducte care fac legătura între Vyborg (Rusia) şi Greifswald (Germania), iar construirea altor două îi va dubla capacitatea, până la 110 miliarde de metri cubi pe an.

Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, iar jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în zona roșie
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în ...
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că sâmbătă a fost adoptată o Hotărâre a CNSU în baza căreia ...
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino a fost percheziţionat vineri de poliţia financiară, în legătură cu zeci de ...
1.727 de cazuri noi de COVID-19 și 180 de decese, confirmate în ultimele 24 de ore. 168 de paturi libere la terapie intensivă
1.727 de cazuri noi de COVID-19 și 180 de decese, confirmate în ultimele 24 de ore. 168 de paturi libere la terapie intensivă
Un număr de 1.727 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...