Gazprom ameninţă că va opri livrările de gaze naturale către Ucraina dacă nu primeşte bani până luni

Gazprom va opri livrările de gaze naturale spre Ucraina dacă nu va fi achitată datoria de 1,95 miliarde de dolari până luni, a avertizat joi directorul general al companiei ruse, Alexei Miller, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 12 iun. 2014, 16:13
Gazprom ameninţă că va opri livrările de gaze naturale către Ucraina dacă nu primeşte bani până luni

‘Dacă Ucraina nu va plăti o parte din factura la gazele naturale, atunci livrările către Ucraina vor fi zero’, a spus şeful Gazprom la televiziunea rusă.

De asemenea, Miller a afirmat că Bulgaria nu a anunţat Gazprom de nicio suspendare a lucrărilor la gazoductul South Stream prin care vor fi livrate gaze naturale din Rusia spre Europa, iar proiectul este încă în desfăşurare.

Premierul bulgar Plamen Oreşarski a ordonat duminică suspendarea lucrărilor în cadrul proiectului de gazoduct South Stream în scopul unor consultări cu oficiali ai Comisiei Europene. În 2 iunie, Comisia Europeană şi-a anunţat intenţia de a suspenda punerea în aplicare a proiectului South Stream în ţările UE, în primul rând în Bulgaria.

Miercuri, autorităţile ucrainene au anunţat că au respins o propunere venită de la Moscova referitoare la reducerea cu 20% a preţului pentru gazele naturale ruseşti şi, totodată, au avertizat că nu îşi vor plăti datoriile până când nu se va ajunge la un acord cu privire la preţ.

Comentariile făcute de premierul şi ministrul ucrainean al Energiei arată în mod clar că Kievul nu şi-a modificat poziţia în cursul negocierilor cu Moscova, în pofida ameninţării unei întreruperi a livrărilor de gaze naturale ruseşti destinate Ucrainei dacă nu se va ajunge la un acord, un scenariu care riscă să afecteze şi livrările spre Europa.

Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a precizat că Ucraina se aşteaptă la modificarea termenilor contractului încheiat de compania energetică ucraineană Naftogaz cu grupul rus Gazprom şi a cerut ca Ucraina să plătească preţul pieţei pentru gazele naturale care îi sunt livrate.

‘Rusia ne-a oferit o reducere de preţ de 100 de dolari pentru 1.000 de metri cubi. Poziţia noastră rămâne aceeaşi: rescriem întregul contract şi obţinem preţul pieţei’ a spus Iaţeniuk.

Ucraina vrea să modifice un contract din 2009 care obligă Kievul să cumpere un volum fix de gaze naturale, indiferent dacă are sau nu nevoie de întreaga cantitate, la un preţ de 485 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, cel mai mare plătit de orice client al Gazprom din Europa.

În schimb, Gazprom insistă însă asupra rambursării de către Ucraina a întregii sale datorii pentru gazele naturale livrate până acum, datorie care se ridică la 4,5 miliarde de dolari, şi ameninţă să treacă la un regim de plată în avans pentru livrările către Kiev, ceea ce înseamnă o eventuală întrerupere a aprovizionării Ucrainei cu riscul de a o perturba pe cea a UE.

Gazprom a prelungit, până pe 16 iunie, termenul limită până la care Ucraina trebuie să-şi achite datoriile pentru gazele naturale livrate. Precedentul termen limită a expirat marţi la ora 6,00 GMT.

Dacă Rusia întrerupe livrările de gaze pentru Ucraina ar putea apărea întreruperi şi în livrările destinate Uniunii Europene

Grupul rus Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei şi jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina. Anul trecut, grupul rus a livrat Europei o cantitate de 162,7 miliarde de metri cubi via Ucraina, Belarus şi Turcia.

Te-ar mai putea interesa și
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
O decizie rapidă a Congresului SUA pentru deblocarea noului ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei este de o "importanţă critică", a declarat luni preşedintele......
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul Transporturilor
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul ...
Termenul estimat de finalizare a lucrărilor pe tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12) este luna octombrie ...
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Compania finlandeză Korkia și dezvoltatorul român de energie regenerabilă Econous Green Energy au încheiat un parteneriat ...
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Centrală a Greciei (BoG) a înrăutăţit luni previziunile privind evoluţia economiei, pentru a doua oară din decembrie, ...