Gazprom ar putea concedia un sfert din angajaţi, 115.000 de posturi în pericol

Grupul energetic rus Gazprom studiază posibilitatea reducerii efectivelor de personal cu 15% până la 25%, ceea ce ar putea conduce la eliminarea a până la 115.000 de posturi în contextul deprecierii rublei, informează agenţia rusă Interfax citând surse din interiorul companiei.
Economica.net - mar, 16 dec. 2014, 15:14
Gazprom ar putea concedia un sfert din angajaţi, 115.000 de posturi în pericol

La finele lui 2013 Gazprom, companie controlată de statul rus, avea 459.000 de angajaţi, ceea ce înseamnă că o restructurare a 15% până la 25% din personal ar însemna pierderea a 68.000 până la 115.000 de locuri de muncă.

Potrivit Interfax, reducerile de personal ar afecta atât firma mamă cât şi filialele Gazprom. Ultima dată când Gazprom a demarat reduceri masive de personal a fost în contextul crizei financiare din 2008, când Gazprom şi-a redus efectivele de personal cu 16%.

Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, nu se află pe lista companiilor ruseşti supuse sancţiunilor occidentale chiar dacă diviziei sale de petrol, OAO Gazprom, i-a fost interzis accesul pe pieţele financiare globale.

În paralel, rubla rusească s-a prăbuşit, marţi, înregistrând o depreciere de peste 20%, astfel că moneda euro a atins un nivel fără precedent de 100 de ruble, iar dolarul american a atins nivelul record de 80 de ruble Acesta este cel mai grav declin înregistrat de rublă după criza financiară rusească din 1998.

Rubla s-a depreciat cu peste 45% în acest an, pe fondul scăderii preţului petrolului, dar şi al aversiunii investitorilor faţă de activele ruseşti în urma sancţiunilor impuse Moscovei de statele occidentale.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Preţurile la energie în Europa au doborât record după record încă înainte de venirea iernii şi această criză se ...