Gazprom consideră ‘nefondate’ acuzaţiile UE de abuz de poziţie dominantă

Compania rusă Gazprom a calificat miercuri drept 'nefondate' acuzaţiile de abuz de poziţie dominantă formulate oficial de Comisia Europeană, dând asigurări că a respectat strict reglementările în vigoare şi că a acţionat 'în conformitate totală cu standardele' din sector, relatează AFP.
Economica.net - mie, 22 apr. 2015, 18:57
Gazprom consideră 'nefondate' acuzaţiile UE de abuz de poziţie dominantă

Şeful diplomaţiei ruse a denunţat la rândul său practicile ‘inadmisibile’ ale UE faţă de Rusia în dosarul energetic.

‘Gazprom consideră că obiecţiile prezentate de CE sunt nefondate’, scrie grupul într-un comunicat, subliniind că procedura europeană este una în curs.

‘Gazprom respectă strict toate normele legilor internaţionale şi legislaţiile naţionale ale ţărilor unde derulează afaceri’, adaugă compania. ‘Practicile Gazprom pe piaţa europeană, inclusiv principiile fixării preţurilor, sunt în conformitate totală cu standardele respectate de alţi producători şi exportatori de gaze naturale’, se mai precizează în comunicat.

Compania îşi exprimă speranţa că ‘drepturile şi interesele sale legitime vor fi luate în considerare’ şi că UE va ţine cont de faptul că grupul are sediul în afara jurisdicţiei europene.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a indicat la rândul său în cursul serii că speră într-un ‘compromis’ între Gazprom şi Bruxelles, precizând totuşi că statul rus este gata ‘să apere interesele’ companiei al cărei acţionar principal este.

‘Sperăm că se va ajunge la compromisuri (…) Astfel de litigii trebuie să fie reglate în cursul negocierilor’, a declarat Peskov, citat de agenţia publică Ria-Novosti.

Moscova contează pe ‘o atitudine imparţială faţă de grupul Gazprom’, a adăugat el.

CE a prezentat oficial miercuri Gazprom o comunicare cu constatările sale, în urma unei anchete deschise de Bruxelles în august 2012. Grupul dispune acum de 12 săptămâni pentru a răspunde şi poate solicita să fie audiat pentru a-şi prezenta argumentele.

Grupul rus Gazprom a fost acuzat de UE că ar fi abuzat de poziţia sa dominantă pe piaţa europeană pentru a majora preţul gazelor naturale.

Este posibil ca Gazprom să fi impus preţuri incorecte, împiedicând fluxurile de gaze din anumite state central-europene către altele, a declarat comisarul responsabil cu politica în domeniul concurenţei, Margrethe Vestager.

‘Toate companiile care operează pe piaţa europeană – indiferent dacă sunt sau nu europene – trebuie să respecte legislaţia UE’, a afirmat miercuri Vestager.

UE acuză Gazprom că ar fi avut o politică incorectă privind preţurile în Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a subliniat că contractele în vigoare între Gazprom şi ţările europene ‘au fost încheiate în deplină conformitate cu legislaţiile care erau în vigoare la momentul respectiv în UE’.

El a subliniat că legislaţia europeană s-a schimbat între timp odată cu adoptarea unor reguli concurenţiale pe care Moscova le contestă de mult timp şi pe care Bruxellesul vrea să le aplice în cazul unor acorduri semnate mai devreme. ‘Este absolut inadmisibil’, a acuzat el.

Te-ar mai putea interesa și
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă că, la nivel naţional, nu există niciun pat liber la Terapie Intensivă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate......
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr ...
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...