1EUR = 4.8595 RON | Bucureşti 26 º

Companii

Gazprom: Profitul a scăzut cu 62%, în T3, din cauza declinului preţului la ţiţei şi deprecierii rublei

Profitul net al Gazprom, cel mai mare producător de gaze naturale din lume, a scăzut cu 62% în trimestrul trei din 2014, din cauza scăderii vânzărilor şi a fluctuaţiilor de curs valutar, transmit Bloomberg şi Reuters.

29 ian, 2015 | Agerpres

În perioada iulie - septembrie 2014, profitul net a scăzut la 106 miliarde de ruble (1,5 miliarde de dolari), de la 276 miliarde de ruble în trimestrul trei din 2013, în timp ce analiştii se aşteptau la 58,8 miliarde de ruble. Pierderile provocate de fluctuaţiile de curs valutar s-au ridicat la 273 miliarde de ruble, scrie Agerpres.


Anul trecut, rubla s-a depreciat cu 42% faţă de dolar, pe fondul sancţiunilor impuse Rusiei din cauza implicării în conflictul din Ucraina şi a declinului preţului ţiţeiului.

Vânzările au scăzut în trimestrul trei din 2014 cu 5,9%, la 1.130 miliarde de ruble.

Gazprom a anunţat că a constituit provizioane de 83,9 miliarde de ruble pentru datoria la gaze a Ucrainei.

În primele nouă luni din 2014, profitul net al companiei ruse a scăzut cu 35%, la 556,3 miliarde de ruble (8,13 miliarde de dolari). Gazprom a anunţat că a constituit provizioane de 83,9 miliarde de ruble pentru datoria la gaze a Ucrainei.

Un declin mai accentuat al preţului la ţiţei ar putea afecta afacerile Gazprom, inclusiv capacitatea de a-şi finanţa investiţiile planificate, a avertizat joi grupul rus. Din iunie 2014, preţul barilului de ţiţei pe plan global a scăzut cu aproximativ 60%.

Ucraina a fost nevoită să-şi majoreze importurile de gaze naturale din Europa, după ce Rusia, principalul său furnizor, a decis la data de 16 iunie 2014 să-şi suspende livrările din cauza dezacordurilor dintre Moscova şi Kiev cu privire la preţul gazelor naturale şi datoriile Kievului. Rusia a reluat livrările de gaze naturale la data de 9 decembrie după ce Ucraina a plătit în avans suma de 378 de milioane de dolari pentru achiziţionarea unui miliard de metri cubi de gaze naturale în luna decembrie.

Grupul rus Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei şi jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO