1EUR = 4.8746 RON | Bucureşti 20 º

Extern

Gazprom livrează gaze naturale lichefiate Japoniei prin Oceanul Arctic

O navă operată de grupul rus Gazprom a făcut prima livrare de gaze naturale lichefiate (GNL) către Japonia din Europa via Oceanul Arctic, a anunţat miercuri grupul rus, precizând că este vorba de o premieră, transmite RIA Novosti.

05 dec, 2012 | Mediafax

"Tancul Ob River, care a părăsit portul Hammerfest (Norvegia) în data de 7 noiembrie, a ajuns miercuri în portul japonez Tobata", a precizat grupul Gazprom într-un comunicat. Călătoria s-a încheiat la timp şi fără probleme.

Nava închiriată de Gazprom transportă 60.000 de tone de GNL comandate de compania japoneză Kyushu Electric Power Company, a devenit prima navă de acest tip care traversează oceanul Arctic.

Utilizarea rutei arctice, faţă de ruta tradiţională via Marea Mediterană, Canalul de Suez şi Oceanul Indian, permite scurtarea cu 20 de zile a duratei unei călătorii spre Japonia şi Coreea de Sud, cei mai mari consumatori mondiali de GNL.

Închirierea unei nave pentru transportul GNL costă 150.000 de dolari pe zi, astfel că firmele care vor utiliza ruta arctică ar economisi trei milioane de dolari faţă de utilizarea rutei tradiţionale. Totuşi, navele care utilizează ruta arctică trebuie însoţite de spărgătoare de gheaţă, ceea ce implică unele costuri suplimentare.

 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO