Gazprom şi MOL vor săpa împreună după petrol şi gaze în România

Compania sârbă NIS, controlată de Gazprom intenţioneze să creeze o societate mixtă împreună cu firma ungară MOL pentru proiectele pe zona de explorare a ţiţeiului şi gazelor din România.
Economica.net - joi, 02 mai 2013, 21:00
Gazprom şi MOL vor săpa împreună după petrol şi gaze în România

„Avem relaţii bune atât cu OMV cât şi cu MOL, inclusiv la nivel de top-management. Îi considerăm parteneri. Spre exemplu, în România intenţionăm ca, împreună cu MOL, să punem bazele unui joint-venture în sectorul de upstream (explorare şi producţie de ţiţei şi gaze-n.red). În afară de asta, dincolo de competiţie, cooperăm şi pe partea de downstream (sectorul de comercializare a produselor petroliere-n.red.): în Serbia livrăm carburanţi pentru reţeaua lor de staţii, în România şi Bosnia-Herţegovina cumpărăm carburanţi de la ei”. Acesta a fost răspunsul lui Kiril Kravchenko, CEO al companiei sârbe NIS, la o întrebare referitoare la relaţia dintre NIS şi celelalte companii petroliere din zonă, MOL şi OMV.

NIS a primit, în decembrie 2012, licenţa de explorare şi exploatare de gaze naturale pe unul dintre cele patru perimetre pe care le are în concesiune în vestul ţării. Compania are concesionate perimetrele la Băile Felix, Periam, Biled şi Tria, licenţa fiind primită pentru ultimul dintre ele, după cum ECONOMICA.NET a scris aici. În luna februarie, NIS era la momentul în care selectează firmele care vor efectua lucrările specifice pentru explorare.

NIS a mai cumpărat, de la Zeta Petroluem, şi pachetul majoritar în proiectul de explorare din perimetrul Jimbolia, lucrările de prospecţiune urmând să fie demarate în acest an.

NIS, compania sârbă deţinută de gigantul rus Gazprom, a deschis, la sfârşitul anului trecut, prima benzinărie sun brand Gazprom din România, lângă Sibiu, după achiziţia mai multor staţii de la mici benzinari locali. Potrivit anunţurilor făcute ulterior de oficiali ai companiei, până la sfârşitul acestui an NIS va opera 40 de staţii de alimentare cu carburanţi din România, sub brandul Gazprom.

„România este cea de a doua ţară europeană în care benzinăriile Gazprom au început să opereze. Pe 19 decembrie prima staţie Gazprom a fost deschisă în Serbia. Dezvoltarea reţelei de benzinării sub brandul Gazprom include Bulgaria, Bosnia şi Herţegovina. Până la finalul anului 2013 reţeaua balcanică a Gazprom va cuprinde aproximativ 100 de staţii de alimentare” au spus ruşii la finalul anului trecut.

MOL este prezentă pe piaţa din România cu o reţea de benzinării ce numără 137 de staţii.

Te-ar mai putea interesa și
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr de 7.676 de cazuri noi (cel mai de la debutul valului patru) de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 67.000 de teste, a......
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei regenerabile
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei ...
Compania italiană de utilităţi Enel şi-a propus triplarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile ...
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la ...
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...