GDF Suez: Consumatorii de gaze nu ştiu ce se va întâmpla a doua zi după liberalizarea pieţei

Cei 170.000 de consumatori industriali pentru care piaţa de gaze se va liberaliza la 1 iulie 2014 nu ştiu ce se va întâmpla a doua zi după liberalizare, a declarat, miercuri, Eric Stab, CEO al GDF Suez România, prezent la Bucharest Energy Forum, organizat de Institutul Aspen.
Economica.net - mie, 04 iun. 2014, 12:10
GDF Suez: Consumatorii de gaze nu ştiu ce se va întâmpla a doua zi după liberalizarea pieţei

‘Ce se va întâmpla a doua zi după liberalizare? Cei 170.000 de clienţi afectaţi de această măsură nu ştiu ce vor face. Este foarte greu să liberalizezi o piaţă, iar consumatorii trebuie să fie informaţi foarte bine despre ce înseamnă piaţa liberă’, a spus Stab.

Potrivit acestuia, liberalizarea pieţei ar trebui să se facă în paşi mici.

‘Dacă nu e bine manageriată această liberalizare, dacă ne grăbim, există mari riscuri. Ar fi trebuit să adoptăm o metodă de paşi mărunţi, care să dea predictibilitate, pentru că investiţiile în sectorul energetic sunt foarte mari. Este important să rămânem pragmatici şi trebuie să analizăm bine, când luăm o măsură, care sunt consecinţele ei’, a completat oficialul GDF Suez.

La finele lunii mai, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a precizat, într-un interviu acordat agenţiei AGERPRES, că liberalizarea pieţei gazelor este o măsură curajoasă, ce presupune riscuri, din moment ce există doar doi producători interni de gaze şi o singură sursă de import, a declarat

‘N-aş spune că este o problemă acum (pe piaţa gazelor – n.r.). Noi trebuie să facem să nu fie o problemă nici pe viitor. Este o piaţă reglementată pe care vrem s-o liberalizăm. Am mai spus că este o măsură curajoasă ce face Guvernul, că liberalizează piaţa, şi că ar fi în interesul tuturor să facem să meargă acest proces. Evident că există un risc din moment ce ai doar doi producători interni şi o singură sursă de import. Dar hai să vedem ce se va întâmpla’, a precizat Chiriţoiu.

Departamentul pentru Energie a iniţiat, săptămâna trecută, un proiect de modificare a legislaţiei din domeniu, astfel încât piaţa gazelor pentru industrie să fie complet liberalizată la 1 iulie 2014.

Preşedintele Consiliului Concurenţei a arătat că mutarea tranzacţiilor pe bursă este o măsură benefică.

‘Obiectivul nostru trebuie să fie să nu avem şocuri. Eu sunt de acord cu intenţia autorităţilor de a obliga ca cel puţin o parte din tranzacţii să se desfăşoare pe o piaţă centralizată, similar abordării avute în cazul tranzacţiilor cu energie electrică, unde lucrurile au mers rezonabil de bine, deci este un exemplu pozitiv ce s-a întâmplat pe zona de electricitate, chiar dacă acolo sunt mai mulţi producători’, a susţinut Chiriţoiu.

El mizează şi pe faptul că va fi în interesul producătorilor să nu-şi omoare clienţii, astfel că nu vor majora abrupt preţurile.

‘Nici cererea nu este foarte mare, şi ea este limitată, pentru că oamenii nu au nevoie de atâta gaz, iar consumul industrial a fost în scădere. Este, într-adevăr, un dezechilibru, pentru că importăm gaze, însă aş miza şi pe faptul că nu este în interesul producătorilor să-şi omoare clienţii. Dacă vor creşte preţurile prea repede, prea sus, s-ar putea într-adevăr să avem consumatori industriali care nu-şi permit şi atunci toată lumea pierde’, consideră oficialul Concurenţei.

Şeful E.ON România, Frank Hajdinjak, a declarat în urmă cu o lună că Romgaz ar trebui să fie spart în mai multe companii, pentru a exista competiţie pe piaţă.

Întrebat dacă aceasta ar fi o idee bună, Chiriţoiu a răspuns: ‘În Europa, abordarea este că spargem o companie mare doar dacă abuzează de poziţia ei dominantă. Deci simplul fapt că este o companie mare nu dă o pârghie autorităţilor ca s-o spargă. Dar dacă statul vrea să spargă Romgaz, poate să o facă, în calitate de proprietar. Consiliul Concurenţei nu poate decât în caz de abuz, dar proprietarul ei poate să o facă’.

El a mai spus că autorităţile au un plan B, iar, dacă piaţa nu va funcţiona, ea va trebui reglementată din nou.

‘Dar nu vom trage concluzia după primele cinci minute că piaţa nu funcţionează. Trebuie să vedem cum se reglează mecanismele, cum se aşază lucrurile, dar mereu rămâne o posibilitate de intervenţie prevăzută de lege’, a adăugat Chiriţoiu.

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a declarat, la finele lunii mai, că preţul gazelor pentru consumatorii industriali ar putea scădea în perioada următoare, după ce Departamentul pentru Energie va implementa un pachet de măsuri pentru dinamizarea şi transparentizarea pieţei.

‘Convergenţa preţurilor gazelor naturale s-a realizat. Nu mai este nevoie să facem creşteri de preţuri pentru industrie, aşa cum erau angajamentele anterioare. Prin adoptarea pachetului propus spre dezbatere publică, preţul final al gazelor naturale nu va mai creşte, existând chiar premise să scadă în următoarele luni’, a spus Nicolescu.

Totodată, Departamentul pentru Energie a propus ca, pentru consumatorii noncasnici care acum plătesc tarife reglementate, să existe o perioada tranzitorie de opt luni, necesară încheierii într-o manieră competitivă a unor noi contracte de furnizare.

Te-ar mai putea interesa și
Alfa Software din Cluj-Napoca a avut venituri cu 30,7% mai mari în 2023, de peste 3,6 mil. euro
Alfa Software din Cluj-Napoca a avut venituri cu 30,7% mai mari în 2023, de peste 3,6 mil. euro
Alfa Software, furnizor de sisteme informatice de business din Cluj-Napoca, a încheiat anul 2023 cu venituri cu 30,7% mai mari, de peste 3,6 milioane de euro, în timp ce profitul net a avansat cu......
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 de IT-iști, majoritatea români
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 ...
Retailerul olandezo-belgian Ahold Delhaize, care operează pe plan local lanțul Mega Image și care a cumpărat Profi Rom ...
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în ...
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Pe măsură ce sărbătorile Pascale se apropie cu pași repezi, tot mai mulți dintre noi ne îndreptăm atenția către ...