Care sunt problemele Sistemului de Garanţie Returnare (SGR) şi cum poate deveni complet funcţional – declaraţiile CEO ReturRo, Gemma Webb

Sistemului Garanție-Returnare care debutează azi îi mai lipsesc unele elemente importante pentru a fi complet funcțional. Cele mai multe lucruri nefinalizate îi afectează pe micii retaileri. Nu au un Ghid de bune practici, saci cu sigilii unde să pună marfa și nici magazinul de unde să le cumpere și nici aplicația care să le permită să scaneze codurile de bare de pe ambalaje.
Alina Stanciu - joi, 30 nov. 2023, 10:27
Care sunt problemele Sistemului de Garanţie Returnare (SGR) şi cum poate deveni complet funcţional - declaraţiile CEO ReturRo, Gemma Webb

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor va lansa, astăzi, 30 noiembrie, alături de administratorul RetuRO și reprezentanți ai Parlamentului și Guvernului României, Sistemul Garanție-Returnare , proiectul de economie circulară prin care românii vor plăti o garanție de 0,50 de lei atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant, urmând să primească contravaloarea garanției înapoi reciclând.

Gazda este magazinul LaCocoș din București  (Șos. Vitan-Bârzești 7 A, București), cel mai mare retailer autohton după cifra de afaceri.

Citește și

Proiectul, cel mai din Europa, după Germania, și în care se vor investi pentru început 85,7 milioane de euro, începe însă într-un stadiu „imperfect, dar perfectibil”, după cum a explicat pentru Economica, Gemma Webb, CEO RetuRo.

Iată ce înseamnă aceasta, potrivit informațiilor RetuRo care a solicitat în septembrie amînarea cu trei luni a datei de start a proiectului, cerere refuzată de Ministerul Mediului.

 

  • 20% din cei aproximativ  80.000 de operatori economici ( producători, importatori, retaileri) nu s-au înregistrat în platforma IT.
  • Platforma IT nu a fost testată suficient, ceea ce înseamnă că erorile vor li remediate live.
  • Nu există încă un sistem care să permită retailerilor ce colectează manual să scaneze codurile de bare de pe ambalajele returnate de consumatori pentru a le identifica ca făcând parte din SGR sau nu. Acum, singura metodă de identificare este simbolul Ambalaj cu garanție – acesta este diferențiatorul vizual cheie, atât pentru comercianții care apelează la colectarea manuală, cât și pentru consumatori.

Potrivit RetuRO, compania va lansa în decembrie o aplicație de mobil care va permite scanarea codului de bare de pe ambalajele returnate de consumatori și identificarea acestora ca făcând parte din SGR sau nu.

  • Retailerii care colectează manual nu au și nici nu pot cumpăra accesorii pentru reciclare – suporturi pentru saci, saci de colectare și sigilii cu cod unic de bare. Acestea trebuie furnizate de RetuRO pentru a asigura trasabilitatea ambalajelor.

„Sigiliile utilizate pentru ambalaje au un rol crucial în asigurarea trasabilității corecte și a integrității procesului. Acestea vor servi drept elemente de referință în determinarea plăților pentru garanție și tariful de gestionare”, explică RetuRO.

  • Magazinul online de unde magazinele care colectează manual își pot achiziționa accesorii nu este încă funcțional. El va fi accesibil ” în curând”.

Menționăm că toate accesoriile pentru colectare destinate comercianților vor putea fi achiziționate exclusiv prin magazinul online RetuRO.  Acesta va fi accesibil „în curând” din contul de utilizator al comercianților care au semnat contractul de prestări servicii cu RetuRO.

Costurile sacilor de plastic și ale sigiliilor vor fi suportate de către cumpărător. Ulterior, ele sunt recuperate de magazine de la RetuRO, prin tariful de gestionare pe care administratorul SGR îl plătește comercianților.

 Suporturile pentru saci vor fi livrate de RetuRO, acestea rămânând în custodia comerciantului.

  • Nu a fost distribuit încă un „Manualul SGR pentru Comercianți”.

Acesta va fi publicat zilele acestea pe website-ul RetuRO și va include detalii despre procesul de colectare, ridicarea ambalajelor colectate de comercianți și comandarea accesoriilor de colectare.

„Norocul” SGR. La început, nu prea vor exista ambalaje de reciclat prin SGR

Din estimărle Ministerului Mediului, care au luat în calcul date din state unde SGR există deja, în prima luna de la startul sistemul procentul ambalajelor SGR va fi de 2-3%, dar acesta va crește în fiecare zi.

„Ne așteptăm ca în prima lună numărul ambalajelor să fie unul redus. Probabil primele tipuri de băuturi cu ambalaj SGR vor fi băuturile cu termen de garanție foarte scurt precum freshuri și alte astfel de tipuri de băuturi. Însă, pe măsură ce stocurile vor fi epuizate și noua marfa va umple rafturile, ne așteptăm ca procentul de ambajale SGR să crească până la 30 iunie 2024 când vom avea pe raft 100% ambalaj SGR ”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet. Acesta s-a declarat optimist cu privire la debutul SGR.

Spre exemplu, producătorii de bere vor începe producția în ambalaj SGR de azi, urmând ca marfa să ajungă pe rafturi cel mai probabil pe parcursul lunii ianuarie.

„Sistemul pe care îl începem nu este perfect, dar este perfectibil. Este un mecanism viu și, lucrând împreună, îl vom face să funcționeze. Motivul pentru care am solicitat o amânate de câteva luni a fost pentru că am vrut să testem sistemul. Ca în orice sistem IT, apar erori care ar fi putut apărea în perioada de testare.  Acum, cu SGR pus în mișcare, vor apărea erori pe măsură ce programul se derulează. Vom perfecta lucrurile pe măsură ce ele apar. Altfel, toate principiile de bază sunt puse la punct”, a explicat pentru Economica, Gemma Webb, CEO RetuRo.

 

Te-ar mai putea interesa și
SUA acuză Rusia că a folosit un agent chimic în Ucraina
SUA acuză Rusia că a folosit un agent chimic în Ucraina
Statele Unite acuză Rusia că a folosit un agent chimic, cloropicrina, împotriva forţelor ucrainene, încălcând Convenţia privind Interzicerea Armelor Chimice (CIAC), potrivit unui comunicat al......
Aplicarea noilor taxe din sănătate a dus la scăderea deficitului Fondului Sănătăţii cu 50% în primele două luni la 1,5 miliarde de lei
Aplicarea noilor taxe din sănătate a dus la scăderea deficitului Fondului Sănătăţii cu 50% în primele două luni ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale ...
Au depășit cota maximă a adaosului comercial și cu 59%. 29 de retaileri au fost amendați de ANAF cu peste 4,6 milioane de euro
Au depășit cota maximă a adaosului comercial și cu 59%. 29 de retaileri au fost amendați de ANAF cu peste 4,6 milioane ...
În ciuda legislației care limitează, în cazul unor alimente de bază, adaosul comercial practicat de comercianți la ...
Aceman, noul model Mini, poate fi comandat în România
Aceman, noul model Mini, poate fi comandat în România
Lansat pe 25 aprilie la expoziția Auto China din Beijing, noul model Mini Aceman poate fi deja comandat în România.