General Motors şi Peugeot se aliază pentru economii anuale de 2 miliarde de dolari

General Motors (GM) şi PSA Peugeot Citroen au anunţat miercuri o alianţă prin care grupul american va cumpăra 7% din acţiunile constructorului francez, urmând să participe şi la o emisiune de drepturi a acestuia de 1 miliard de euro, în vederea obţinerii unor economii anuale de 2 miliarde de dolari.
Economica.net - mie, 29 feb. 2012, 19:38
General Motors şi Peugeot se aliază pentru economii anuale de 2 miliarde de dolari

Alianţa va include achiziţii şi dezvoltarea comună de vehicule, în încercarea de revitalizare a operaţiunilor din Europa, se arată într-un comunicat comun preluat de Reuters.

Parteneriatul prevede restructurarea GM şi Peugeot, prin închiderea de fabrici şi reducerea locurilor de muncă, a declarat o sursă apropiată situaţiei.

Cele două părţi lucrează încă la detaliile alianţei, pe care nu le vor dezvălui timp de mai multe săptămâni, sau chiar luni, din cauza sensibilităţilor politice din Franţa, a arătat sursa.

„Economiile generate de această alianţă, pe lângă planurile independente ale GM, poziţionează grupul pentru o profitabilitate sustenabilă în Europa”, a afirmat directorul general al producătorului auto american, Dan Akerson.

Alianţa se va concentra pe automobilele de clasă mică şi medie şi pe modelele crossover.

Companiile au precizat că economiile rezultate în urma acordului vor fi limitate în primii doi ani, dar vor ajunge în cinci ani la 2 miliarde de dolari pe an.

Acordul între Peugeot şi GM, companii sunt afectate în Europa de vânzări scăzute şi supraproducţie, a fost primit cu scepticism de analişti.

„PSA are nevoie de GM, dar GM nu are nevoie de PSA. Nu îmi dau seama cum poate acest acord să ajute GM în Europa”, a declarat Matthew Stover, analist la compania Guggenheim Securities în New York.

Ambii producători auto au în Europa un exces de producţie de circa 25%, a spus Stover, adăugând că planul riscă „să creeze probleme complexe într-o perioadă în care GM este într-un moment delicat al restructurării”.

Ca şi Peugeot, divizia din Europa a GM, Opel, încearcă să oprească pierderile din Europa, provocate de vânzările reduse şi de concurenţa acerbă a preţurilor.

Operaţiunile europene ale GM au generat anul trecut pierderi de 747 milioane de dolari, în timp ce divizia auto a Peugeot a consemnat în al doilea semestru pierderi de 497 milioane euro. Pe ansamblul anului trecut, profitul net al Peugeot a scăzut cu 48%, la 588 milioane de euro.

 

Te-ar mai putea interesa și
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul de la marginea Bucureştiului
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul ...
Consilierii generali vor dezbate în şedinţa de luni un proiect de hotărâre prin care solicită scoaterea definitivă din fondul forestier naţional, cu compensare, a 0,3009 hectare din Pădurea......
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
Pentru HAI Aluminium, parteneriatul cu Wiren reprezintă tranziția către un consum independent, din surse de energie sustenabilă. ...
Alfa Software din Cluj-Napoca a avut venituri cu 30,7% mai mari în 2023, de peste 3,6 mil. euro
Alfa Software din Cluj-Napoca a avut venituri cu 30,7% mai mari în 2023, de peste 3,6 mil. euro
Alfa Software, furnizor de sisteme informatice de business din Cluj-Napoca, a încheiat anul 2023 cu venituri cu 30,7% mai ...
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 de IT-iști, majoritatea români
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 ...
Retailerul olandezo-belgian Ahold Delhaize, care operează pe plan local lanțul Mega Image și care a cumpărat Profi Rom ...