Generator curent pentru casă: diesel sau benzină? Ce să alegi

În cazul în care în casa sau cabana dvs. se produce adesea o pană de curent, ar trebui să vă ocupați de alimentarea autonomă cu energie electrică la fața locului. Cel mai simplu este să cumpărați un generator curent pentru casă care vă poate ajuta pentru o anumită perioadă de timp până când luminile sunt din nou aprinse. Despre cum să alegeți un generator curent pentru casă în ceea ce privește combustibilul și puterea, dar și alți parametri, vom descrie în continuare.
Ion Dobreanu - vin, 25 nov. 2022, 16:08
Generator curent pentru casă: diesel sau benzină? Ce să alegi

Benzină, motorină sau gaz?

Primul lucru pe care trebuie să îl decideți este combustibilul cu care va funcționa generatorul. Până în prezent, centralele electrice de uz casnic pot fi diesel, benzină, gaz și inventar. Este dificil de spus ce opțiune este mai bine de ales pentru uz casnic, deoarece totul depinde de condițiile individuale de utilizare. Pentru a vă ușura alegerea, vom analiza pe scurt avantajele și dezavantajele fiecărui generator.

Centralele pe benzină sunt cele mai ieftine, în plus, ele funcționează silențios și au dimensiuni compacte. Datorită dimensiunilor lor, acestea sunt destul de ușor de transportat, deci este mai bine să alegeți această opțiune pentru o reședință de vară. Dezavantajul este costul mai mare al benzinei și al consumului, care este mai mare decât cel al opțiunilor alternative.

Generatoarele diesel sunt mai scumpe și funcționează puțin mai mult, dar avantajele acestor modele sunt considerate rentabile, fiabile și posibilitatea de funcționare în regim neîntrerupt, dacă centrala electrică este de tip staționar, cu răcire cu lichid. De asemenea, generatoarele diesel funcționează în mod normal la o temperatură nu mai mică de -5 C, deoarece motorina se îngroașă la frig.

Modelele pe gaz sunt cele mai economice și mai silențioase, cu toate acestea, costul unui generator curent pentru casă este cu un ordin de mărime mai mare decât celelalte opțiuni. În plus, este recomandabil să alegeți un generator curent pentru casă cu gaz numai dacă gazul este conectat la casă. În caz contrar, apar dificultăți legate de umplerea constantă a cilindrului. Un alt dezavantaj important este faptul că numai specialiștii ar trebui să conecteze o astfel de centrală la drumul central.

În plus, există modele combinate: benzină-gaz și benzină-diesel. Sistemul cu combustibil dual permite alimentarea autonomă a gospodăriei cu energie electrică folosind două tipuri de combustibil. În același timp, nu este necesar să opriți generatorul în timpul schimbării combustibilului. Dacă ți-a plăcut acest model, îl poți alege, mai ales că costul nu diferă prea mult de cel al centralelor anterioare.

Pentru a alege un generator curent pentru casă potrivit în funcție de putere, este necesar să se calculeze sarcina care va fi pornită în momentul furnizării autonome de energie electrică în casă. Este clar că este posibil să aveți un aragaz de 5 kilowați, o pompă submersibilă puternică și un sistem de încălzire electrică prin pardoseală în toate încăperile casei de la țară, însă acest lucru nu înseamnă că este necesar să alegeți o singură centrală electrică pentru toți acești consumatori.

Dacă vizitați rar o cabană de vară, este suficient să alegeți un generator curent pentru casă care este proiectat să funcționeze cu iluminare în unele camere și pe verandă, un frigider, un încărcător de laptop și un televizor. De exemplu, pentru aceste scopuri este suficient să alegeți un generator de 3-5 kW. Dacă aveți nevoie de un dispozitiv pentru alimentarea autonomă cu energie electrică a unei case private, puterea ar trebui să fie de cel puțin 10 kW.

Nu este dificil să se calculeze puterea tuturor aparatelor de uz casnic, cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că în echipamente precum aspiratorul, aparatul de aer condiționat, pompa submersibilă și chiar un frigider, curentul de pornire este mai mare decât cel nominal, datorită particularităților de funcționare a motoarelor electrice. Aceasta înseamnă că, pentru funcționarea normală a generatorului la pornirea acestor dispozitive, puterea trebuie să fie mai mare.

Atunci când se calculează sarcina totală ținând cont de coeficienți, se recomandă adăugarea a 10-20% pentru stoc la valoarea finală. De asemenea, trebuie remarcat faptul că unii producători indică în caracteristicile tehnice ale centralelor electrice că puterea nu este exprimată în [kW], ci în [kVA]. Pentru a converti kVA în kW, trebuie să înmulțiți valoarea cu 0,8, adică – 10 kVA înseamnă 8 kW.

Te-ar mai putea interesa și
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Prăbuşirea podului Francis Scott Key din Baltimore are efecte diferite asupra producătorilor de automobile din Germania, arată informaţiile companiilor auto, transmite DPA....
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, ...
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Banca Centrală Europeană va permite băncilor elene să-şi recompenseze acţionarii pentru prima dată din 2008, după ...
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii au respins mandatul de a forma un guvern
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii ...
Partidul populist bulgar 'Există un astfel de popor' (ITN) a refuzat joi mandatul de a încerca să formeze un nou guvern, ...