Geoană: Independenţa energetică a României este posibilă în orizontul următorilor cinci ani

Senatorul PSD Mircea Geoană a scris duminică pe blogul său că independenţa energetică a României este posibilă "în orizontul următorilor cinci ani".
Economica.net - Dum, 28 sept. 2014, 13:42
Geoană: Independenţa energetică a României este posibilă în orizontul următorilor cinci ani

„Cu doar 21% dependenţă de importurile din Rusia (faţă de 54% media europeană), România poate deveni un jucător regional important şi influent în ecuaţia diversificării aprovizionării cu energie a Uniunii Europene. (…) Cu viziune, disciplină şi perseverenţă, profitând şi de începutul unui nou ciclu politic în următoarele săptămâni, România poate deveni ceea ce George Friedman denumea ‘centralitatea României’ în zona Mării Negre extinse, în noul context strategic generat de puseele agresive ale Rusiei şi de instabilitatea crescândă în Orientul Mijlociu şi Levant”, afirmă Geoană, potrivit sursei citate.

Senatorul social-democrat adaugă că, pentru împlinirea acestui deziderat, noua lege a petrolului, noul sistem de redevenţe şi strategia energetică a ţării vor trebui să găsească „un just echilibru între nevoia de venituri la buget pe termen scurt şi atractivitatea României pentru investiţii şi afaceri pe termen mediu şi lung”.

„Independenţa energetică înseamnă şi investiţii pe care trebuie să le facem şi noi, pe măsura dividendelor economice, financiare şi strategice care decurg din transformarea României într-un exportator net şi jucător pe piaţa regională de energie. Pe lângă fondurile europene şi resursele bugetului (unde se impune o logică de programare multi-anuală încă din 2015) şi fondul de investiţii în energie alimentat din veniturile din taxe şi redevenţe, trebuie construit de urgenţă un fond de private equity/mezanin pentru energie şi infrastructuri critice, care să mobilizeze resurse financiare private indispensabile pentru a descătuşa întregul nostru potenţial”, precizează Mircea Geoană.

Acesta adaugă că „o doză moderată de patriotism economic”, începând cu sectorul energetic, este obligatorie în actualul climat geopolitic şi strategic regional.

„Din cenuşăresele economiei, Romgaz, Transgaz, Electrica, Nuclearelectrica, Hidrolectrica, Conpet, etc. trebuie să devină ‘perlele coroanei’. Cu management corporatist, profesionist şi transparent, profitând şi de listarea la bursele locale şi internaţionale, ele trebuie să devină adevăraţi campioni regionali, şi nu vaca de muls a intereselor oculte din jurul politicului. Energia trebuie să fie primul sector în care statul român regăseşte pârghiile pierdute de politica economică”, subliniază senatorul PSD.

Mircea Geoană adaugă şi faptul că România nu trebuie să aibă ca ţintă doar marile companii internaţionale care activează în domeniu şi că energia înseamnă „nu doar petrol şi gaze, ci o adevărată industrie a echipamentelor, tehnologiilor şi serviciilor, generatoare de creştere economică şi creare de locuri de muncă înalt calificate”.

„La sediul gigantului mondial Exxon (unde lucrează şi cercetători şi ingineri români), am văzut cum se pregăteşte exploatarea importantelor resurse de gaze naturale din platoul continental al Mării Negre, inclusiv în adaptarea echipamentelor de foraj la unicitatea mediului marin al Pontului Euxin, mult mai bogat în corozivul hidrogen sulfuros. Am aflat că principalul producător de echipamente de foraj de mare adâncime din lume, Cameron, produce la uzina din Ploieşti exporturi în valoare de mai bine de jumătate de miliard de dolari pe an şi vor să se extindă în continuare. Am mai aflat că cel mai mare furnizor de servicii petroliere şi de energie, Halliburton, îşi extinde activităţile în România, furnizând soluţii tehnologice şi financiare pentru actorii mari sau mai mici de pe piaţă”, mai explică social-democratul pe blogul personal.

În postarea sa, Mircea Geoană precizează faptul că a scris acest articol „în avionul de întoarcere de la Houston, ‘Capitala americană a energiei’ (Texas), alături de echipa care l-a însoţit pe premierul Ponta în scurtul periplu american”.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...