George Maior, aviz pozitiv pentru postul de ambasador al României în SUA

Fostul director al SRI George Maior a primit, marţi, aviz pozitiv pentru postul de ambasador al României în Statele Unite ale Americii din partea comisiilor reunite de politică externă ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Economica.net - mar, 19 mai 2015, 08:40
George Maior, aviz pozitiv pentru postul de ambasador al României în SUA

Decizia a fost luată cu 18 voturi favorabile, un vot împotrivă şi o abţinere, scrie Agerpres.

Maior a declarat, în cadrul audierilor din comisii, că principalele elemente ale mandatului său au fost discutate cu preşedintele Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta şi ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

El a vorbit despre importanţa crucială a relaţiei bilaterale cu SUA, arătând că aceasta s-a dezvoltat pe toate planurile după semnarea Declaraţiei Parteneriatului strategic, fiind ‘un element central al politicii externe şi de securitate a României’.

Maior a spus că o preocupare constantă a proiectului său de ambasador va fi consolidarea relaţiei cu comunitatea românească. În opinia sa, comunitatea românească are un potenţial enorm pentru dezvoltarea relaţiei cu SUA.

‘Consider demersul în vederea eliminării vizelor un obiectiv major al mandatului meu’, a completat fostul şef al SRI.

Maior a subliniat că toate temele Parteneriatului strategic trebuie permanent adâncite, aprofundate, în dialogul strategic, politic cu autorităţile americane. El a arătat că este necesară informarea reciprocă în legătură cu evenimentele din regiune.

Fostul director al SRI a arătat că operaţionalizarea scutului de la Deveselu este unul din aspectele avute în permanenţă în vedere.

‘Un aspect care poate fi aprofundat în cadrul Parteneriatului strategic este relaţia economică. Este inadmisibil ca SUA să fie al 11-lea investitor în România. Acest lucru trebuie remediat’, a afirmat George Maior, adăugând că trebuie întreprinse acţiuni pentru a atrage investiţii americane în special în domeniul IT, energie.

Preşedintele Klaus Iohannis a aprobat pe 30 aprilie propunerea ca George Maior să fie ambasador al României în SUA.

Te-ar mai putea interesa și
Rabla Plus 2021: Persoanele fizice au achiziţionat 1.662 autovehicule noi şi 6 motociclete electrice
Rabla Plus 2021: Persoanele fizice au achiziţionat 1.662 autovehicule noi şi 6 motociclete electrice
Persoanele fizice au achiziţionat 1.662 autovehicule noi, dintre care 981 pur electrice şi 681 electrice hibride, şi 6 motociclete electrice în cadrul Programului Rabla Plus 2021, informează......
Inspecţii inopinate la 12 din cele mai mari edituri din România. Consiliul Concurenței suspectează că acestea au colaborat pentru eliminarea din piață a unui alt jucător
Inspecţii inopinate la 12 din cele mai mari edituri din România. Consiliul Concurenței suspectează că acestea au colaborat ...
12 dintre cele mai mari edituri din piață și Asociația Editurilor din România sunt investigate de către Consiliul Concurenței. ...
Zborul cu balonul în Turcia și curse charter spre Egipt, noutățile Hello Holidays pentru sezonul toamnă-iarnă
Zborul cu balonul în Turcia și curse charter spre Egipt, noutățile Hello Holidays pentru sezonul toamnă-iarnă
Agenția de turism Hello Holidays mizează pentru sezonul de toamnă-iarnă pe destinații precum Turcia și Egipt.
Angajaţii magazinelor Apple vor primi bonusuri de până la 1.000 de dolari
Angajaţii magazinelor Apple vor primi bonusuri de până la 1.000 de dolari
Apple Inc. îşi va recompensa luna viitoare angajaţii din magazine cu bonusuri de până la 1.000 de dolari, o decizie ...