Georgescu (APMCR): Estimez o creştere a sectorului de construcţii de 3 – 4% în 2018

Sectorul de construcţii ar putea înregistra anul acesta o creştere de 3 - 4%, după ce anul trecut a avut o scădere de 5% pe fondul unui avans al economiei de 7%, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Claudiu Georgescu, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România.
Economica.net - joi, 08 mart. 2018, 14:20
Georgescu (APMCR): Estimez o creştere a sectorului de construcţii de 3 - 4% în 2018

‘În cel mai fericit caz estimez o creştere a sectorului de construcţii de 3-4%, iar aceasta pentru că, presupunând că ultimul guvern în funcţie dă drumul la construcţii, perioada de licitaţii, perioada de organizare de şantier vor dura cel puţin 6 luni de acum încolo. Deci ne vom apuca de construit în luna septembrie. Peste vară se va trăi iarăşi cu locuinţe, iarăşi cu reparaţii şi cu cârpelile care mai sunt la diverse lucrări de infrastructură’, a spus Claudiu Georgescu.

Acesta susţine că este dificil de estimat care ar putea fi creşterea pentru anul următor deoarece nu există un buget multianual.

De asemenea, Claudiu Georgescu afirmă că în condiţiile unei creşteri a economiei cu 7%, o scădere cu 5% a industriei de construcţii în 2017 este o anomalie de sistem care denotă un grav dezechilibru în economia românească.

‘De la desfiinţarea Ministerului Lucrărilor Publice din 1996 – 2000 acest domeniu a trecut la fiecare minister. Practic, putem spune că fiecare şi-a luat bucata lui pe care este stăpân şi pe care nimeni nu o poate controla foarte bine. De aceea ne-am trezit cu tot felul de construcţii ciudate: terenuri de fotbal în pantă, patinoare care costă de patru ori mai mult decât unul realizat de o firmă privată şi putem da exemplu patinoarul din Braşov făcut de Compania Naţională de Investiţii şi patinoarul făcut de Ţiriac la Bucureşti’, a spus Claudiu Georgescu.

În opinia acestuia, Asociaţia pe care o patronează susţine reînfiinţarea Ministerului Lucrărilor Publice pentru gestionarea tuturor lucrărilor publice din România, inclusiv autostrăzi, drumuri şi aeroporturi.

Asociaţia Producătorilor de Materiale de Construcţii din România, în colaborare cu Romexpo, a organizat, joi, în cadrul Construct Expo 2018, Forumul Naţional cu tema: ‘O strategie sustenabilă a industriei construcţiilor pentru 2020-2025’.

Forumul a reunit reprezentanţi ai celor mai importante domenii de activitate din industria construcţiilor: materialele de construcţii, echipamentele de construcţii, constructorii, dezvoltatorii, precum şi domeniul creaţiei, proiectării şi certificării construcţiilor.

Organizaţia propune ca, în urma acestui forum, să fie redactată o «Carte Albă» privind modul în care sectorul privat vede necesităţile şi evoluţia industriei construcţiilor pentru perioada 2020-2025.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
O firmă turcească a câștigat contractul de reabilitare a Lotului 2 din Drumul Național 6 Alexandria – Craiova
O firmă turcească a câștigat contractul de reabilitare a Lotului 2 din Drumul Național 6 Alexandria – Craiova
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat vineri că, în urma finalizării procesului de ...
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat proiectul tehnic. Acum poate fi pregătită documentația pentru licitație – Grindeanu
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat proiectul tehnic. Acum poate fi pregătită documentația pentru licitație ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) poate începe pregătirea documentației pentru lansarea ...
Kristalina Georgieva, șefa FMI: Nu doar băncile centrale trebuie să se lupte cu inflația. Mai sunt și alți actori, inclusiv cei care se ocupă de vaccinare
Kristalina Georgieva, șefa FMI: Nu doar băncile centrale trebuie să se lupte cu inflația. Mai sunt și alți actori, ...
Nu doar oficialii băncilor centrale trebuie să combată inflaţia ci şi alţi decidenţi au un rol important de jucat, ...