Georgescu, BNR: Majorările de capital ale băncilor au însumat 1,8 miliarde de lei în perioada 2009 – 2014

Infuziile de capital realizate de acţionarii unor bănci în perioada 2009 - 2014 au totalizat 1,8 miliarde de euro, sumele fiind necesare pentru acoperirea pierderilor generate de 'exuberanţa' în acordarea creditelor din perioada pre-criză, însă acum există optimism pentru reluarea activităţii de creditare pe baze mai sănătoase, cu mai multă înţelepciune, susţine prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, Florin Georgescu.
Economica.net - joi, 19 feb. 2015, 14:36
Georgescu, BNR: Majorările de capital ale băncilor au însumat 1,8 miliarde de lei în perioada 2009 - 2014

‘Capitalizarea băncilor, exprimată prin indicatorul de solvabilitate, este în creştere de la 14% – 15% la peste 17%, pentru că în anii 2009 – 2014 acţionarii unor bănci, după exercitarea rolului proactiv al Băncii Naţionale, prin Direcţia de Supraveghere, au venit cu aporturi de capital eşalonate, la diferite bănci, însumând 1,8 miliarde de euro, fără să mai luăm în calcul capitalul de rangul doi, cel provenit din împrumuturi subordonate cu durata mai mare de cinci ani, pentru că avem şi acolo o jumătate de miliard de euro’, a declarat prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.

El a precizat că infuziile de capital au fost necesare în urma ‘libertăţii de de mişcare’ şi a ‘exuberanţei’ de care au dat dovadă băncile în perioada dinaintea crizei.

‘Deci, iată că libertatea asta de mişcare şi de decizie care a dus la exuberanţa recunoscută de domnul director adjunct (Petre Bunescu – n. r.) şi reglementarea în condiţiile filosofiei dereglementării, pentru că era prezentă doctrina aceasta a pieţei libere care reglează toate lucrurile prin acţiunea nemijlocită a pieţei, a pierdut din vedere, sau probabil modelele internaţionale nu au fost adecvate, noţiunea de risc sistemic’, a explicat Georgescu.

În opinia sa, trecerea la re-reglementare produce alte costuri băncilor, deja afectate de riscurile asumate într-o manieră nu tocmai prudentă în perioada de exuberanţă.

‘Şi atunci concluzia este că suntem într-o perioadă de corectare a exceselor, suntem într-o perioadă de normare până acolo unde se va considera necesar de către factorii decidenţi la nivel european şi internaţional în domeniul bancar. Din aceasta se constituie bazele unei relansări sănătoase a activităţii de bază a băncilor, respectiv creditarea. Astfel se rupe cercul vicios dintre băncile comerciale şi datoriile publice ale statelor şi, implicit, avem premisele pentru a evita situaţiile în care un cost real împovărător al sistemului bancar asupra finanţelor publice este de natură să erodeze ţesutul social, coeziunea socială şi chiar democraţia’, a subliniat oficialul BNR.

Potrivit lui Georgescu, există optimism pentru reluarea activităţii de creditare pe baze mai sănătoase cu mai multă înţelepciune.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria – Aderarea la zona euro ar putea fi amânată, spune ministrul de Finanţe
Bulgaria – Aderarea la zona euro ar putea fi amânată, spune ministrul de Finanţe
Ministrul Finanţelor din Bulgaria, Assen Vassilev, spune că procesul de aderare la zona euro a ţării vecine continuă, dar data exactă a aderării ar putea fi amânată cu câteva luni, în......
Depozitarul Central distribuie de marţi sumele de bani aferente Cupon 17 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen Bank
Depozitarul Central distribuie de marţi sumele de bani aferente Cupon 17 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen Bank
Depozitarul Central începe, de marţi, distribuirea sumelor de bani aferente Cupon 17 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen ...
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
Uniunea Europeană să pregăteşte să introducă taxe vamale la importurile de cereale din Rusia şi Belarus, în ideea ...
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a crescut azi prețurile la  benzină și motorină, după patru ...