Georgescu: Euro nu va ajunge „în niciun caz” la 5 lei în acest an

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Georgescu, apreciază că euro nu va ajunge "în niciun caz", anul acesta, la un curs de schimb de 5 lei, ţinând cont că moneda naţională s-a depreciat mai puţin decât alte monede din regiune, iar fundamentele macro-economice ale ţării sunt sănătoase.
Economica.net - mie, 06 iun. 2012, 13:43
Georgescu: Euro nu va ajunge

El a afirmat, într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern, că guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, are dreptate să spună că prognozele privind un euro la 5 lei sunt eronate.

„Are dreptate guvernatorul Mugur Isărescu. Au fost câteva evoluţii în sensul deprecierii, care sunt specifice întregii zone centrale şi a zonei Europei de Est, care vin îndeoesbi din influenţa unor factori externi. Economia românească este stabilă, predictibilă, ştim cum va evolua la principalii paramateri – creştere economică, deficit bugetar, deficit de cont curent, rata inflaţiei, dar anumite evoluţii, din Grecia îndeosebi, au îngrijorat unii investitori care au avut diferite plasamente în această zonă. Ei au luat decizia să-şi mute investiţiile în altă zonă, însă lucrurile sunt sub control”, a spus Georgescu.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat public că prognozele care indică un curs 5 lei/euro dacă se întâmplă „ceva în Grecia” sunt eronate, sugerând că banca centrală nu va permite un astfel de nivel din cauză că dolarul s-a întărit foarte mult în raport cu euro, şi ar afecta puternic economia.

Banca Naţională a României (BNR) a publicat marţi pentru euro un curs de 4,4646 unităţi, în uşoară scădere faţă de vineri.

Referinţa leului faţă de euro a depăşit record după record în luna mai, cel mai înalt nivel fiind stabilit la 24 mai, de 4,4662 lei/euro. Deprecierea cu 1,57% în lun mai a fost cauzată iniţial de schimbarea Guvernului, la care s-au adăugat temerile privind soliditatea zonei euro. De la începutul anului, cursul indică o depreciere a leului de 3,39% raportat la nivelul maxim istoric şi 3,35% faţă de cotaţia de marţi.

Totodată, referinţa pentru dolar a coborât luni cu 3,13 bani, la 3,5918 lei/dolar, după ce la finalul săptămânii trecute moneda americană s-a plasat la un nivel record faţă de leu.

În şedinţa de vineri, BNR a anunţat pentru dolar de 3,6231 unităţi, reprezentând recordul istoric. Cursul pentru dolar a atins vineri al treilea maxim consecutiv, ca urmare a deprecierii semnificative a monedei unice în faţa dolarului pe pieţele internaţionale, în contextul temerilor privind sectorul bancar spaniol şi îngrijorărior că Grecia va părăsi zona euro.

Te-ar mai putea interesa și
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut în primele două luni ale acestui an, faţă de perioada corespunzătoare din 2023,......
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi pentru a protesta împotriva austerităţii din educaţie
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi ...
Sute de mii de oameni au ieşit marţi pe străzi în Argentina pentru a protesta împotriva reducerilor de cheltuieli în ...
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc miercuri în regiunea rusă Smolensk, la circa 400 de km de frontiera cu Ucraina, după ...
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
 Ordinea mondială construită după 1945 este "în pragul distrugerii", a avertizat secretara generală a Amnesty International, ...