Georgia, încrezătoare că Rusia nu va interveni în procesul de apropiere de UE

Premierul georgian Irakli Garibaşvili şi-a exprimat miercuri încrederea că Rusia nu va interveni în planurile ţării sale de a semna în luna iunie un extrem de aşteptat acord pentru consolidarea relaţiilor politice şi comerciale cu Uniunea Europeană, relatează DPA.
Economica.net - mie, 21 mai 2014, 15:36
Georgia, încrezătoare că Rusia nu va interveni în procesul de apropiere de UE

‘Sunt mai mult decât încrezător că vom semna Acordul de asociere fără complicaţii, fără alte probleme’, a spus Garibaşvili, în cadrul unei vizite la Bruxelles, care a inclus şi discuţii cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Premierul georgian a declarat că ţara sa a primit asigurări din partea Rusiei că aceasta ‘nu intenţionează să se amestece’ în semnarea Acordului de asociere şi de liber-schimb, plănuită pentru 27 iunie.

‘Ne aşteptăm ca autorităţile ruse să respecte pe deplin dreptul suveran al Georgiei de a încheia un acord cu UE’, a afirmat Barroso, adăugând că preşedintele rus Vladimir Putin a promis cu ocazia vizitelor sale la Bruxelles că nu va perturba negocierile.

Refuzul fostului preşedinte ucrainean Vicktor Ianukovici de a semna un acord similar cu UE anul trecut a dus la declanşarea protestelor ce au determinat criza actuală din Ucraina, în care Moscova este acuzată că alimentează tulburările din estul ţării şi sentimentul anti-Occident.

Georgia şi Ucraina se numără printre şase foste state sovietice cu care UE încearcă să stabilească relaţii mai strânse. Celelalte ţări sunt Armenia, Azerbaidjan, Belarus şi Republica Moldova, aceasta din urmă având de asemenea programată semnarea în iunie a Acordului de asociere şi de liber-schimb.

Garibaşvili a spus că Acordul de asociere este ‘un plan general pentru europenizarea Georgiei, care va aduce numeroase oportunităţi şi beneficii’.

Totuşi, Barroso a atenţionat Georgia în legătură cu speranţele unei aderări la UE foarte curând. ‘Acest lucru nu este posibil, dar vom fi cât mai apropiaţi cu putinţă’, a spus el. Barroso a atras de asemenea atenţia ca Georgia să rămână pe calea reformelor.

Cei doi lideri au semnat miercuri un acord care oferă Georgiei un ajutor de până la 19 milioane de euro în următorii ani pentru implementarea Acordului de asociere.

 

Te-ar mai putea interesa și
Statul mai are nevoie de doi ani pentru a finaliza locuințele cu bani de la Banca Consiliului Europei. Câte locuințe finalizează din cele 7.000 prevăzute inițial
Statul mai are nevoie de doi ani pentru a finaliza locuințele cu bani de la Banca Consiliului Europei. Câte locuințe finalizează ...
Cel mai mare dezvoltator din România, statul, nu a reușit să cheltuie 175 de milioane de euro dintr-un împrumut acordat în 2016 pentru construcția a 7.000 de locuințe. ...
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...