Gerea: ELCEN va continua furnizarea agentului termic şi va aduce apă caldă şi căldură la poarta RADET

Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) va continua furnizarea agentului termic şi va aduce apă caldă şi căldură la poarta RADET, a declarat, vineri, ministrul Energiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.
Economica.net - vin, 13 nov. 2015, 14:50
Gerea: ELCEN va continua furnizarea agentului termic şi va aduce apă caldă şi căldură la poarta RADET

‘ELCEN va continua furnizarea agentului termic. Va aduce apă caldă şi căldură la poarta RADET. Ministerul şi Guvernul au făcut tot ce era necesar pentru asigurarea furnizării agentului termic în Bucureşti şi nu numai’, a spus Gerea.

În opinia ministrului, RADET trebuie să intre în faliment ‘pentru că este cel mai bun lucru care s-ar putea întâmpla’.

‘Trebuie să ne concentrăm pe ieşirea din iarnă şi, în acelaşi timp, să găsim şi soluţiile administrative necesare pentru a rezolva, o dată pentru totdeauna, o problemă care trenează de ani de zile la nivelul Capitalei. Este vorba de voinţă politică, voinţă decizională. Au fost enumerate mereu diverse soluţii – acestea nu pot fi implementate – de genul fuziuni şi aşa mai departe. Nici nu ar dispărea fondul problemei, adică datoriile care rămân în continuare neplătite. Eu am solicitat de multe ori ca această entitate, numită RADET, să fie introdusă în faliment. Probabil că am deranjat cu această opinie, dar este cel mai bun lucru care se poate întâmpla’, a afirmat Gerea.

El a adăugat că, în urma falimentului său, ELCEN ar putea beneficia de 150 milioane de euro.

‘Primăria ar putea foarte uşor să înfiinţeze un nou serviciu. Bucureştenii nu ar simţi nici măcar un moment dispariţia RADET şi înfiinţarea unui nou serviciu. Trebuie menţionat că toată reţeaua de distribuţie aparţine primăriei, şi nu RADET, numai că în acelaşi moment în care se va declara falimentul RADET, ELCEN va fi beneficiara unei sume uriaşe, 150 milioane euro din TVA-ul aferent facturilor emise şi neîncasate’, a explicat ministrul Energiei.

Şi primarul interimar al Capitalei, Ştefănel Dan Marin, a precizat vineri, într-o conferinţă de presă, că nu vor fi probleme cu furnizarea agentului termic în iarna 2015-2016, menţionând că a cerut ajutor pentru combustibil de la Guvern în valoare de 300 de milioane de lei.

‘În urma celor declarate dimineaţa de preşedintele CA al RADET, se pare că dânşii nu au înţeles nici în al 12-lea ceas că e cazul să nu alarmăm populaţia, în primul rând, şi, în al doilea rând, tot ceea ce înseamnă fiecare parte care formează acest sistem integrat de alimentare cu energie termică a municipiului Bucureşti. Nu vor fi probleme cu furnizarea agentului pentru iarna 2015-2016, întrucât în urmă cu aproximativ o lună şi jumătate am făcut solicitări către Guvernul României pentru suplimentarea din fondul de rezervă a unei sume de 300 de milioane de lei, echivalent cu ceea ce se numeşte ajutor pentru combustibil’, a spus el.

Primarul interimar a mai precizat că în urmă cu două săptămâni a apărut OUG 46, care permite unităţilor administrativ teritoriale să facă împrumuturi la Trezorerie pentru a-şi completa necesarul financiar în vederea asigurării agentului termic pentru iarna 2015-2016.

Ştefănel Dan Marin a citit o declaraţie a directorului general RADET, Valentin Viţălariu, care printr-un angajament semnat pe 9 noiembrie declara pe propria răspundere ‘că la nivelul municipiului Bucureşti cheltuielile curente estimate şi de capital pentru furnizarea energiei termice în sezonul rece’ sunt de 248 de milioane de lei.

Primarul interimar a explicat că această sumă a fost trecută în proiectul de hotărâre care se va afla în dezbaterea de luni a Consiliului General.

‘Dânsul (preşedintele CA al RADET, Gabriel Dumitraşcu – n.r.) a făcut referire la aprobarea bugetului de către Consiliul General, buget aferent anului 2015. Printr-o altă declaraţie scrisă şi înregistrată la Primăria Capitalei înainte de rectificarea bugetară, RADET îmi spune aşa: ‘Având în vedere propunerea de buget, de venituri şi cheltuieli, pentru anul 2015, depusă spre aprobare la Primăria Municipiului Bucureşti, vă solicităm suplimentarea bugetului PMB, diferenţa de preţ energie termică livrată populaţiei, cu suma totală de 152 de milioane de lei’. Documentul acesta este emis de către RADET înainte de rectificarea bugetară. Întrebare mea este (…): care dintre cele două sume: 152 de milioane sau 248 de milioane îi este necesară RADET? Pentru că dacă până în rectificare ei au cerut 152 de milioane de lei, ştiind faptul că mai mult de două treimi din buget, la momentul rectificării, a fost cheltuit, nu aveam de unde să le dau aceşti bani. Din contră, am găsit, din cei 152 solicitaţi, 50 de milioane din bugetul PMB plus încă 23 de milioane din bugetul RADET, bani pentru investiţii, pe care nu şi le-au făcut’, a arătat el.

Edilul şi-a exprimat speranţa că membrii Consiliului General vor aproba alocarea sumei de 248 de milioane de lei, menţionând că banii nu vor fi destinaţi în mod special pentru stingerea datoriilor sau penalităţilor RADET, ci pentru furnizorii ELCEN, care trebuie plătiţi.

‘În urma discuţiilor pe care le-am avut, aproape zilnic aş putea spune, la Ministerul Energiei cu domnul ministru Gerea, am găsit de comun acord înţelegere din partea tuturor furnizorilor pe care ELCEN îi are, ca, odată ce vom reuşi să accesăm acest credit cu ajutorul Consiliului General, să putem intra în lunile ianuarie şi februarie, având o datorie zero de la RADET către ELCEN. E vorba de anul 2015. Nu pot să îmi asum costurile de producţie ale RADET, aşa cum au fost ele prezentate, în bugetul de venituri şi cheltuieli pe care an de an l-a propus’, a mai precizat el.

Preşedintele CA al RADET, Gabriel Dumitraşcu, a declarat vineri că săptămâna trecută a avut loc o întâlnire la Ministerul Energiei la care au participat directorul general al RADET, reprezentanţi ai ELCEN şi ROMGAZ, în cadrul căreia s-au convenit paşii, măsurile care trebuie abordate în perioada imediat următoare pentru a găsi o deblocare parţială a situaţiei financiare.

Te-ar mai putea interesa și
Avertizări ANM de Cod portocaliu şi Cod galben de ploi abundente şi vijelii în aproape toată țara, până luni dimineață
Avertizări ANM de Cod portocaliu şi Cod galben de ploi abundente şi vijelii în aproape toată țara, până luni dimineață
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de ploi abundente şi vijelii, valabile în aproape toată ţara, până luni......
Fostul președinte ucrainean Poroşenko acuză puterea de la Kiev că i-a interzis ieșirea din țară. El amenință cu ruperea armistițiului politic
Fostul președinte ucrainean Poroşenko acuză puterea de la Kiev că i-a interzis ieșirea din țară. El amenință cu ...
Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, rival politic al actualului şef de stat Volodimir Zelenski, a anunţat sâmbătă ...
Arhipelagul Vanuatu a declarat stare de urgență climatică
Arhipelagul Vanuatu a declarat stare de urgență climatică
Arhipelagul Vanuatu a declarat vineri stare de urgenţă climatică şi a anunţat un plan de 1,2 miliarde de dolari pentru ...
295 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 și un deces au fost înregistrate în ultimele 24 de ore. 83 de pacienți sunt internați la ATI
295 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 și un deces au fost înregistrate în ultimele 24 de ore. 83 de pacienți sunt ...
Un număr de 295 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, cu 132 mai ...