Germania acuză Rusia că utilizează energia ca o armă

Rusia a redus livrările de gaze naturale către Germania, ca răspuns la sancţiunile impuse de statele europene Rusiei în urma invadării Ucrainei, ceea ce l-a făcut pe un ministru german să acuze Moscova că utilizează exporturile de energie ca o armă, informează Bloomberg.
AGERPRES - joi, 12 mai 2022, 15:50
Germania acuză Rusia că utilizează energia ca o armă

O divizie germană a Gazprom PJSC, care a fost preluată de o autoritate publică din Germania, nu mai primeşte volumele de gaze contractate, a declarat joi ministrul german al Economiei, Robert Habeck. Acesta a minimalizat însă impactul reducerii livrărilor, precizând că cea mai mare economie a Europei primeşte gaze naturale din surse alternative şi poate face faţă perturbărilor.

Decizia Rusiei de a sancţiona Gazprom Germania GmbH arată că „energia este o armă”, a spus joi Robert Habeck într-un discurs în camera inferioară a Parlamentului german. „Energia poate fi utilizată puternic într-un conflict economic”, a adăugat Habeck.

Germania este cel mai mare cumpărător de gaze naturale ruseşti, care sunt responsabile pentru aproximativ 35% din necesarul Germaniei, în scădere faţă de mai mult de jumătate înaintea invadării Ucrainei.

Gazele naturale sunt o componentă crucială în mixul energetic al celei mai mari economii europene. Aproximativ 15% din energia electrică din Germania este produsă în centrale care funcţionează pe gaz, comparativ cu mai puţin de 9% în 2000, pe măsură ce ţara a renunţat la energia nucleară şi cărbune. În plus, gazele naturale sunt vitale pentru încălzirea locuinţelor şi diferite procese industriale în sectoarele chimie şi farmaceutică.

Moscova a interzis afacerile cu firma Gazprom Germania GmbH şi diferitele sale subsidiare care acum sunt sub controlul Autorităţii de reglementare în domeniul energiei din Germania. Printre aceste subsidiare se numără furnizorul de energie Wingas GmbH, o companie care se ocupă cu depozitarea de gaze în Europa, divizia de trading de la Londra a Gazprom şi EuRoPol Gaz, proprietarul secţiunii poloneze a gazoductului Yamal-Europe care face legătura între Rusia şi Germania.

„Situaţia de pe piaţa gazelor ne permite să compensăm pierderea gazelor din Rusia”, a spus Robert Habeck.

Luna trecută, Germania a preluat, temporar, controlul la Gazprom Germania pentru a-şi asigura aprovizionarea. Cea mai mare parte din companiile din cadrul grupului Gazprom au început să fie supuse la presiuni din partea clienţilor şi partenerilor de afaceri care au refuzat să mai facă afaceri cu ele după ce Rusia a invadat Ucraina.

„Monitorizăm cu atenţie situaţia. Ne-am pregătit pentru această situaţie şi atât eu cât şi Agenţia federală care gestionează infrastructura de reţea vă vom informa pe parcursul zilei”, le-a spus parlamentarilor germani ministrul Economiei, Robert Habeck.

Te-ar mai putea interesa și
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în prima lună de la demarare, a declarat, joi, directorul general al Fondului,......
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Operatorul de stații de încărcare pentru mașini electrice Eldrive România a comandat peste 300 de stații MOON Power ...