Germania analizează un pachet de stimulare post-epidemie (Reuters)

Ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz, este pregătit să ia în considerare un pachet de stimulare post-epidemie, dar discuţiile în cadrul Guvernului privind eventualele măsuri sunt încă "în stadiu preliminar", au declarat marţi pentru Reuters surse oficiale care au dorit să-şi păstreze anonimatul, scrie Agerpres.
Economica.net - mar, 24 mart. 2020, 12:11
Germania analizează un pachet de stimulare post-epidemie (Reuters)

„Încă nu sunt propuneri concrete”. În acest moment, Executivul se concentrează pe lupta cu pandemia, pe protejarea sănătăţii populaţiei şi pe implementarea programului de salvare a locurilor de muncă şi a companiilor în timpul crizei, a declarat oficialul german.

Luni, Guvernul de la Berlin a anunţat că-şi va asuma noi împrumuturi, pentru prima dată din 2013, ca parte a unui pachet de măsuri fără precedent, ce totalizează 750 miliarde de euro (800 miliarde de dolari), adoptat pentru a amortiza efectele negative ale pandemiei de coronavirus (COVID-19) asupra celei mai mari economii europene.

Marţi, ministrul Economiei, Peter Altmaier, a declarat că pachetul reprezintă doar primul pas în combaterea crizei. „Opinia Guvernului federal este că acest pachet de măsuri reprezintă doar primul pas. Ştim că perioada de implementare este critică. Vrem să ne asigurăm că ajutorul va sosi cât mai curând posibil”, a dat asigurări oficialul german.

Alte surse au declarat că este mult prea devreme pentru discuţii privind un pachet de stimulare destinat perioadei de după înăbuşirea epidemiei şi de redresare a economiei, în condiţiile în care nimeni nu poate spune cât va dura pandemia şi cât de mari vor fi pagubele economice.

După ce au devenit clare implicaţiile economice ale crizei, Executivul german a decis majorarea semnificativă a cheltuielilor şi renunţarea la politica „schwarze Null” („black zero”), prin care de ani de zile Germania are un buget echilibrat, nu face noi împrumuturi iar de şase ani raportează excedente.

Conform unei estimări a Ministerului de Finanţe, economia Germaniei s-ar putea contracta anul acesta cu cel puţin 5%.

Te-ar mai putea interesa și
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă că, la nivel naţional, nu există niciun pat liber la Terapie Intensivă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate......
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr ...
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...