1EUR = 4.8079 RON | Bucureşti 20 º

Extern

Germania anticipează că încasările fiscale vor depăşi estimările cu 14 mld. euro, până în 2017

Germania va încasa cu 14 miliarde de euro mai mult din impozite până în 2017, faţă de nivelul prevăzut, potrivit datelor anunţate joi de Ministerul de Finanţe, aşteptate cu mare interes în mijlocul negocierilor de formare a noului guvern, relatează AFP.

07 noi, 2013 | Mediafax

Statul federal, landurile şi autorităţile locale vor înregistra în acest an venituri de 620 de miliarde de euro, în urcare cu 3% faţă de anul precedent, urmând să atingă 730 de miliarde de euro în 2017, potrivit estimărilor realizate de două ori pe an de o comisie de experţi, care stau la baza previziunilor oficiale.

Comisia a revizuit în creştere cu 14 miliarde de euro estimarea anterioară a veniturilor fiscale, din primăvară, şi care se referă la intervalul 2013-2017. În acest an, fiscul va colecta cu 5,3 miliarde de euro peste nivelul prognozat în luna mai. De aceste încasări suplimentare vor beneficia mai ales landurile şi autorităţile locale, nu statul federal.

"Veniturile autorităţilor publice germane se află pe o bază solidă. Dar aceste date nu înseamnă o marjă mai mare de manevră pentru cheltuieli", a declarat ministrul de Finanţe Wolfgang Schauble.

Partidul conservator CDU din care face parte Schauble negociază cu social-democraţii (SPD) formarea unui guvern de coaliţie.

SPD susţine investiţii masive în infrastructură şi educaţie, finanţate prin creşterea impozitelor pentru cei bogaţi, dar CDU nu doreşte acest lucru, a reiterat Schauble.

În ultimii ani, finanţele publice germane au profitat de soliditatea pieţei muncii, care a dus la reducerea cheltuielilor sociale şi la creşterea veniturilor bugetare, de dobânzile extrem de mici, care limitează costul datoriilor, şi de investiţiile moderate.

Schauble anticipează că bugetul anului viitor al Germaniei va fi echilibrat, iar ţara va putea începe din 2015 să îşi plătească datoriile, astfel încât ponderea acestora în PIB să scadă la 69% în 2017. În opinia sa, este posibil ca datoria publică a Germaniei să coboare la nivelul de 60% impus de Uniunea Europeană în următorii 10 ani.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO