1EUR = 4.8740 RON | Bucureşti 13 º

Finanţe şi bănci

Germania, care este o țară orientată spre exporturi, este interesată să-și susțină financiar vecinii pentru că ei să-și revină rapid din criză

Este în interesul Germaniei să-şi ajute partenerii comerciali din UE să-şi reconstruiască economiile devastate de pandemia generată de noul coronavirus cu un imens plan de relansare comună, potrivit ministrului de stat pentru Europa din cadrul Ministerului de Externe german, Michael Roth (foto), informează dpa, citată de Agerpres.

26 mai, 2020 | Agerpres

"În special, o ţară orientată spre export ca Germania, foarte dependentă de partenerii săi, este interesată ca vecinii noştri din Uniunea Europeană să-şi revină rapid", a declarat Michael Roth înaintea unei reuniuni cu omologii săi marţi la Bruxelles.

"În consecinţă, ceea ce ne place să numim solidaritate nu este doar un gest generos din partea celui aşa-zis mai puternic spre cel aşa-zis mai slab. Solidaritatea este în interesul tuturor", a adăugat el.

Berlinul şi Parisul au propus împreună un fond de relansare de 500 de miliarde de euro săptămâna trecută. Comisia Europeană, care urmează să avanseze propria sa iniţiativă oficială în acest sens miercuri, a indicat că are o viziune similară.

Dar patru state - Austria, Danemarca, Suedia şi Olanda - se opun plăţii fondurilor sub formă de subvenţii. Aşa-numitul grup de ţări cumpătate "Frugal Four" doresc mai degrabă să fie oferite împrumuturi în condiţii avantajoase pentru a putea supraveghea cheltuielile ţărilor respective.

Executivul european a declarat că propriul plan pe termen lung, care trebuie să obţină sprijinul unanim al celor 27 de state membre pentru a deveni operaţional, va cuprinde un amestec de granturi şi împrumuturi.

Italia şi Spania, greu lovite de pandemia de COVID-19, care ar urma să fie principale beneficiare ale fondurilor, susţin că acordarea mai multor împrumuturi le va creşte excesiv nivelul datoriei. Statele UE au înfiinţat deja un trio de instrumente de împrumut pe termen scurt în valoare de până la 540 miliarde de euro.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO