Germania: Cel mai ridicat ritm de creştere a salariilor reale de la publicarea acestor date, în 2008

Salariile reale în Germania au înregistrat în 2014 cel mai ridicat ritm de creştere de la publicarea acestor date, în 2008, un nou indiciu al accelerării redresării celei mai mari economii europene, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 26 mart. 2015, 10:43
Germania: Cel mai ridicat ritm de creştere a salariilor reale de la publicarea acestor date, în 2008

Anul trecut, salariile reale au crescut cu 1,7%, a anunţat joi Oficiul Federal de Statistică (Destatis), revizuind în creştere estimarea preliminară, cu 0,1 puncte procentuale. În 2013, salariile reale în Germania au scăzut cu 0,1%.

În 2014, un angajat cu contract de muncă din Germania a câştigat în medie 46.575 euro înainte de taxe, incluzând plăţile speciale, arată datele oficiale.

Cele mai mari salarii au fost acordate angajaţilor din sectorul bancar, al asigurărilor, IT şi furnizorilor de energie, scrie Agerpres.

Salariile nominale au urcat cu 2,6% în 2014, comparativ cu 2013, un ritm de creştere mai rapid decât al preţurilor de consum, care au înregistrat un avans de 0,9%.

Economia germană va înregistra o creştere solidă în primul semestru din 2015, datorită exporturilor şi a majorării cheltuielilor de consum, se arată într-un raport publicat luni de Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank).

‘PIB-ul Germaniei, în urma surprinzătorului avans înregistrat la sfârşitul lui 2014, ar trebui să continue ritmul solid de creştere în primul trimestru din 2015. Şi pentru următoarele trei luni ne aşteptăm să continue această tendinţă. Principalele motoare de creştere a economiei vor fi cererea pe plan extern, consumul privat şi, într-o măsură mai mică, sectorul construcţiilor’, se arată în raportul Bundesbank, care atrage atenţia asupra redresării investiţiilor companiilor.

Potrivit instituţiei, cheltuielile de consum au beneficiat deja de pe urma evoluţiilor favorabile de pe piaţa forţei de muncă şi a majorării salariilor şi vor fi în continuare susţinute de preţul mai scăzut al ţiţeiului.

La rândul lor, analiştii susţin că poziţia fiscală solidă a Germaniei, situaţia foarte bună a pieţei de muncă, inflaţia scăzută, declinul semnificativ al preţului ţiţeiului, deprecierea euro şi noile măsuri de politică monetară adoptate de către Banca Centrală Europeană oferă măsuri suplimentare de optimism privind perspectivele celei mai mari economii europene în acest an.

Germania, cea mai mare economie europeană, a înregistrat o creştere peste aşteptări în trimestrul patru din 2014, de 0,7%, comparativ cu precedentele trei luni, datorită majorării cererii pe plan intern şi a scăderii preţului ţiţeiului.

În 2014, PIB-ul Germaniei a crescut cu 1,6%, depăşind estimările Oficiului Federal de Statistică (Destatis), de 1,5%. Analiştii se aşteptau ca, în ultimele trei luni din 2014, economia germană să înregistreze un avans de 0,3%.

În ritm anual, PIB-ul Germaniei a urcat cu 1,6% în perioada octombrie-decembrie 2014, depăşind, de asemenea, estimările analiştilor, de 1%. Destatis a confirmat că în trimestrul trei din 2014 avansul economiei a fost de 0,1%. În trimestrul doi PIB-ul a scăzut cu 0,1%.

Te-ar mai putea interesa și
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990....
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte, până la ...
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales ...