Germania cere SUA să pună capăt acţiunilor de spionaj

Berlinul a cerut vineri Washingtonului să înceteze să mai spioneze cea mai mare economie din Europa, după ce relaţiile dintre cele două puteri au fost grav afectate în urma dezvăluirilor din Germania privind două presupuse cazuri de spionaj în favoarea SUA, relatează DPA.
Economica.net - vin, 11 iul. 2014, 10:27
Germania cere SUA să pună capăt acţiunilor de spionaj

Berlinul l-a expulzat joi pe şeful spionajului american din Germania, în contextul acuzaţiilor că doi oficiali germani – unul care lucra pentru serviciul de informaţii interne (BND) şi un altul care făcea parte din Ministerul Apărării – au oferit Washingtonului informaţii sensibile.

‘Înainte de toate, avem nevoie de o garanţie fermă din partea Washingtonului că această practică este încheiată odată pentru totdeauna’, a declarat ministrul justiţiei, Heiko Maas, citat de cotidianul Passauer Neuen Presse.

Noile acuzaţii vin după o serie de informaţii, bazate pe dezvăluirile lui Edward Snowden, fost colaborator al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) a SUA, privind acţiunile americane de spionaj în Germania, printre care şi interceptarea telefonului mobil al cancelarului german Angela Merkel.

Cotidianul german Bild a relatat de asemenea vineri că autorităţile guvernamentale responsabile cu operaţiunile serviciilor secrete ale ţării le-au cerut serviciilor de informaţii să reducă la minimum cooperarea cu SUA, până la noi dispoziţii.

Măsura nu include zone care sunt de interes strategic pentru Germania, cum ar securitatea militarilor săi din Afganistan sau ameninţările teroriste, scrie Bild, care citează oficiali ai serviciilor de informaţii de la Berlin.

Pe de altă parte, ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, a declarat vineri că decizia de expulzare a fost un răspuns adecvat şi inevitabil.

‘Decizia noastră de a-i cere actualului reprezentant al serviciilor de informaţii americane să părăsească Germania este corectă, un pas necesar şi o reacţie corespunzătoare la încălcarea încrederii’, a declarat Steinmeier presei, potrivit Reuters.

‘În opinia mea, era inevitabil să acţionăm. Avem nevoie şi ne aşteptăm la o relaţie bazată pe încredere’, a adăugat el. Şeful diplomaţiei germane a mai spus că un parteneriat transatlantic este cu atât mai important acum, în contextul crizelor internaţionale, şi că îi va transmite omologului său american John Kerry, cu care se va întâlni în weekend la Viena, că Germania vrea să reînvie parteneriatul pe baza încrederii reciproce.

În acelaşi timp, Camera de Comerţ şi Industrie din Germania (DIHK) a atras atenţia că scandalul de spionaj ar putea duce la o scădere a investiţiilor germane în SUA.

Acuzaţiile privind activităţile serviciilor de informaţii americane în Germania ar putea duce la o pierdere a încrederii în relaţiile comerciale între cele două ţări, a declarat economistul-şef pentru comerţul extern din cadrul DIHK, Volker Treier, citat de Neuen Osnabruecker Zeitung.

Te-ar mai putea interesa și
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia, precum şi local în estul şi sudul Transilvaniei, potrivit......
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere ...
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe ...