Germania: Cererea Greciei privind despăgubirile de război ar trebui examinate de CIJ. Polonia nu are argumente valide

Bundestag-ul german (camera legislativă inferioară) a emis un raport prin care pune sub semnul întrebării decizia guvernului federal de a respinge cererea Greciei privind acordarea de despăgubiri pentru ocupaţia nazistă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Economica.net - mie, 10 iul. 2019, 13:43
Germania: Cererea Greciei privind despăgubirile de război ar trebui examinate de CIJ. Polonia nu are argumente valide

„Poziţia guvernului federal este acceptabilă în conformitate cu dreptul internaţional, dar nu este în niciun caz obligatorie”, afirmă raportul, comandat de partidul Die Linke (stânga radicală) şi consultat miercuri de agenţia dpa.

Grecia cere despăgubiri pentru pagubele de război şi crimele comise în timpul ocupaţiei naziste asupra ţării în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Atena a calculat că Germania îi datorează 332 miliarde de euro, precum şi plata unui ‘împrumut’ forţat al naziştilor de la Banca Greciei.

Fostul premier grec Alexis Tsipras a înaintat în iunie o cerere oficială privind iniţierea de negocieri, dar guvernul german a replicat că subiectul a fost „închis din puncte de vedere juridic şi politic”.

Germania consideră subiectul închis odată cu semnarea în 1990 a Tratatului reglementărilor finale cu privire la Germania, care a pus bazele juridice internaţionale pentru reunificarea ţării.

Raportul Bundestag-ului afirmă însă că problema ar trebui să fie examinată de Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ).

Raportul face referire şi la o cerere a Poloniei privind acordarea de despăgubiri, autorii germani afirmând că ‘nu au putut identifica argumente juridice valide’ în ea, întrucât Polonia a refuzat în mod expres ocazia de a solicita despăgubiri în 1953 şi 1970.

În replică, deputatul polonez Arkadiusz Mularczyk, care conduce o comisie însărcinată cu elaborarea unui raport în legătură cu reparaţiile de război, a afirmat că raportul Bundestag-ului contravine dreptului internaţional şi constituie un efort de a submina solidaritatea dintre Polonia şi Grecia.

Poziţia prezentată în expertiză „nu este conformă nici cu dreptul internaţional, nici cu faptele”, a declarat Mularczyk, subliniind că „nu există niciun document” care să arate că Polonia ar fi renunţat vreodată la dreptul de a cere despăgubiri pentru ocupaţia germană din cel de-al Doilea Război Mondial.

Te-ar mai putea interesa și
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările sub aşteptări şi alţi factori, transmit Kyodo şi Reuters, relatează......
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...