Germania: creşterea economică a accelerat la finele anului trecut

Produsul Intern Brut al Germaniei a înregistrat o creştere de 0,4% în ultimele trei luni ale anului trecut comparativ cu trimestrul precedent, ceea ce înseamnă o accelerare a ritmului de creştere a primei economii europene după un avans de 0,1% înregistrat în trimestrul al treilea, graţie creşterii consumului privat şi construcţiilor, arată datele oficiale publicate marţi de Oficiul federal de statistică (Destatis), informează Reuters.
Economica.net - mar, 14 feb. 2017, 10:23
Germania: creşterea economică a accelerat la finele anului trecut

Destatis a confirmat marţi o estimare preliminară publicată luna trecută conform căreia pe ansamblul anului 2016, economia Germaniei a înregistrat un avans de 1,9%, peste creşterea de 1,4% înregistrată în 2015 şi totodată cel mai puternic ritm de creştere înregistrat după 2011.

Potrivit Destatis, consumul intern a fost principalul factor care a stat la baza accelerării ritmului de creştere în trimestrul patru, în condiţiile în care mai mulţi consumatori au fost dispuşi să facă achiziţii, inclusiv articole de folosinţă îndelungată. De asemenea, Destatis a menţionat şi creşterea cheltuielilor publice, printre altele şi pentru găzduirea sutelor de mii de refugiaţi, şi majorarea cheltuielilor pentru infrastructură.

‘Trimestrul patru nu a fost atât de puternic pe cât se aşteptau economiştii dar sentimentul de încredere a crescut în ultimele luni iar comenzile noi în industrie au crescut şi ele. De aceea este posibil ca în primul trimestru din 2017 să asistăm la o continuare a creşterii’, a declarat analistul Commerzbank, Joerg Kraemer.

Pentru 2017, Guvernul german se aşteaptă la o încetinire a ritmului de creştere economică până la 1,4%, din cauza unui număr mai mic de zile lucrătoare şi exporturilor mai slabe. La rândul său, Comisia Europeană a estimat luni că avansul înregistrat de prima economie europeană va încetini în acest an până la 1,6%, atrăgând însă atenţia asupra incertitudinilor care planează asupra acestor prognoze din cauza negocierilor cu privire la Brexit şi a politicilor adoptate de administraţia Trump.

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...