Germania, deschisă la o atenuare a poverii datoriei Greciei, dar nu şi la o ştergere

Germania este pregătită să discute despre o reducere a poverii datoriei Greciei, cum ar fi o extindere a scadenţei împrumuturilor sau o atenuare a condiţiilor, dar nu se pune problema unei ştergeri a datoriei, a afirmat joi adjunctul ministrului de Finanţe, Jens Spahn, transmite Reuters, preluată de Agerpres.
Economica.net - joi, 13 aug. 2015, 15:47
Germania, deschisă la o atenuare a poverii datoriei Greciei, dar nu şi la o ştergere

Aşa-numitul haircut (o ştergere a datoriei) nu este legal, când trebuie să renunţi la o parte din datorie … dar conform condiţiilor pentru o reducere a poverii datoriei Greciei, putem vorbi de o extindere a scadenţelor, de o perioadă fără plata dobânzilor sau de o perioadă de graţie în care să nu se achite datoria, şi putem negocia asta, am spus-o întotdeauna’, a declarat Spahn la postul german de radio Deutschlandfunk.

Oficialul a minimalizat opiniile divergente din Guvernul german privind al treilea program de asistenţă financiară acordat Greciei, afirmând că Executivul de la Berlin cooperează pentru a încheia la un acord care să îndeplinească anumite condiţii.

‘Întregul Cabinet german este de acord că Executivul elen va face lucruri bune. Este o atitudine constructivă, o determinare de a adopta reformele necesare, există o recunoaştere că Grecia trebuie să se schimbe dacă vrea să rămână în zona euro’, a apreciat Jens Spahn.

Acesta a adăugat că unele probleme, cum ar fi privatizarea şi recapitalizarea băncilor, vor trebui rezolvate săptămâna aceasta şi pentru Germania este important că FMI a rămas implicat în pachetul de asistenţă financiară pentru Grecia.

Miniştrii de Finanţe din zona euro (Eurogrup) ar urma să se întâlnească vineri pentru a aproba cel de-al treilea program de asistenţă financiară acordat Greciei, în valoare de 85 de miliarde de euro (93,79 miliarde de dolari).

Conform datelor Eurostat, la sfârşitul primului trimestru din 2015, cel mai ridicat nivel al datoriei guvernamentale din UE se înregistra în Grecia – 168,8% din PIB.

Fondul Monetar Internaţional participă la al treilea pachet de asistenţă financiară ce va fi acordat Greciei, în valoare de 85 miliarde de euro (93,79 miliarde de dolari), cu condiţia ca ceilalţi creditori să reducă povara datoriei Greciei.

‘În privinţa reducerii datoriei, va trebui să existe un angajament specific, concret’ din partea europenilor, a declarat recent purtătorul de cuvânt al FMI, Gerry Rice.

În 2012, ţările din zona euro au căzut de acord asupra unui nou plan de salvare fără precedent, în valoare de 237 miliarde de euro, destinat Greciei, în ideea de a evita falimentul unei ţări membre care ar avea consecinţe imprevizibile pentru întreaga Europă.

Planul cuprindea, pe de o parte, un ajutor public, sub formă de împrumuturi în valoare de 130 de miliarde de euro până la finele lui 2014, după un prim program de sprijin pentru Grecia în luna mai 2010 care s-a ridicat la 110 miliarde de euro. Cealaltă componentă se referea la ştergerea cu 107 miliarde de euro a datoriilor Greciei deţinute de creditorii privaţi, bănci şi fonduri de investiţii. Tot acest amplu proces de restructurare viza reducerea datoriei totale a Greciei la un nivel sustenabil.

Te-ar mai putea interesa și
OMV Petrom și Romgaz ar putea accelera începerea proiectului de foraj Neptun Deep din Marea Neagră, în contextul actualei crize a gazelor naturale
OMV Petrom și Romgaz ar putea accelera începerea proiectului de foraj Neptun Deep din Marea Neagră, în contextul actualei ...
România ar putea accelera primul său proiect de foraj în apele de mare adâncime din Marea Neagră, pe fondul crizei de gaze naturale în Europa, a declarat pentru Bloomberg directorul financiar......
Un experiment reușit al unor cercetători olandezi deschide drumul către construirea unui internet cuantic
Un experiment reușit al unor cercetători olandezi deschide drumul către construirea unui internet cuantic
Cercetătorii olandezi au depăşit o etapă cheie în drumul spre construirea unui internet cuantic ultrasecurizat, după ...
Ungaria va taxa profiturile excesive ale corporațiilor. Banii vor merge spre armată și subvențiile pentru energie
Ungaria va taxa profiturile excesive ale corporațiilor. Banii vor merge spre armată și subvențiile pentru energie
Ungaria va obliga băncile, companiile de telecomunicaţii, de asigurări, companiile aeriene, cele din sectorul energiei ...
Mercedes va renunța începând din 2023 să mai fabrice mașini echipate cu cutii de viteze manuale
Mercedes va renunța începând din 2023 să mai fabrice mașini echipate cu cutii de viteze manuale
Constructorul german de automobile Mercedes-Benz a anunţat miercuri că începând din 2023 va înceta să mai producă ...