Germania doreşte „un parteneriat strâns” cu Polonia „înstrăinată”

Noul şef al diplomaţiei germane, Heiko Maas, şi-a început vineri vizita în Polonia, a doua sa vizită oficială într-o ţară străină în noua sa calitate, în încercarea de a îmbunătăţi relaţiile slăbite dintre cei doi vecini din cadrul Uniunii Europene (UE), informează dpa.
Economica.net - vin, 16 mart. 2018, 14:24
Germania doreşte

Maas are programată o întrevedere cu preşedintele polonez Andrzej Duda, cu premierul Mateusz Morawiecki şi cu omologul său Jacek Czaputowicz. Aceasta este a doua sa vizită oficială după cea la Paris, unde s-a deplasat miercuri, imediat după ce a preluat mandatul de ministru al afacerilor externe.

‘Europa nu poate fi concepută fără o reconciliere şi prietenie între Germania şi Polonia. Prin urmare, avem o responsabilitate comună pentru menţinerea Europei unite’, a declarat Mass cu prilejul noii sale vizite.

Se aşteaptă ca negocierile să se concentreze pe modul în care Germania, Polonia şi Franţa pot conlucra pentru a face ca Europa să avanseze.

Discuţiile pe care Heiko Maas le-a avut la Paris cu omologul său francez Jean-Yves Le Drian s-au axat pe reforma UE, ca parte a agendei ambiţioase a preşedintelui francez Emmanuel Macron de a îmbunătăţi integrarea în zona euro.

 ‘Pledăm pentru un parteneriat mai strâns cu Polonia, în pofida perspectivelor diferite pe care ţările noastre le au în unele domenii’, a declarat Maas.

 Şeful diplomaţiei germane s-a referit la divergenţele actuale între Polonia şi celelalte ţări din UE cu privire la reforma sistemului judiciar polonez, reformă care în opinia Bruxellesului şi a Berlinului constituie un atac contra independenţei justiţiei, şi la controversata lege poloneză privind Holocaustul, act normativ ce a iritat foarte tare Berlinul.

La rândul său, Varşovia a criticat-o pe Angela Merkel pentru politicile sale liberale privind refugiaţii, pentru planul de a-i distribui pe solicitanţii de azil pe întreg teritoriul UE, precum şi pentru planificatul gazoduct care să ajungă din Rusia până în Germania ocolind Polonia.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...