Germania emite obligaţiuni la cel mai redus cost din istorie, sub 1%

Dobânzile la care se împrumută de pe piaţă Germania a atins miercuri un nou minim istoric, obligaţiunile guvernamentale servind drept valori de refugiu în urma evoluţiei slabe a economiei zonei euro, transmite Bloomberg.
Economica.net - mie, 01 oct. 2014, 17:31
Germania emite obligaţiuni la cel mai redus cost din istorie, sub 1%

Germania a vândut obligaţiuni cu scadenţa în august 2024 la un randament mediu de 0,93%, în valoare de 4,1 miliarde de euro (5,2 miliarde de dolari). Este cel mai redus randament de când Bloomberg a început publicarea datelor, în 1993. Investitorii au făcut oferte pentru bonduri de 4,66 miliarde de euro.

„Randamentele ar urma să rămână scăzute în Germania o perioadă îndelungată. Acum şi BCE a anunţat măsuri de stimulare iar zona euro înregistrează o creştere destul de redusă”, apreciază analistul Allan von Mehren, de la Danske Bank A/S, în Copenhaga.

Pe piaţa secundară, randamentul obligaţiunilor pe zece ani a scăzut cu 0,02 puncte procentuale, la 0,93%.

Datele vin după ce Institutul de cercetare economică Ifo a anunţat miercuri că încrederea companiilor germane în economie a scăzut în septembrie pentru a cincea lună consecutiv, la cel mai redus nivel din ultimele 18 luni, ceea ce sugerează că îngrijorările cu privire la criza din Ucraina şi impactul sancţiunilor împotriva Rusiei îşi fac resimţite efectele în Consiliile de Administraţie ale firmele din cea mai mare economie europeană.

În toate sectoarele economiei se înregistrează o înrăutăţire a încrederii, avertizează Ifo. Anul trecut, Germania şi Rusia au avut schimburi comerciale de aproape 77 de miliarde de euro. Rusia furnizează petrol şi gaze naturale Germaniei, iar aceasta exportă produse de inginerie mecanică, medicamente, trenuri şi automobile în Rusia. De asemenea, peste 6.000 de companii germane sunt înregistrate în Rusia şi, împreună, ele au investit 20 de miliarde de euro în această ţară în ultimii ani.

Recent, preşedintele BCE, Mario Draghi, a reafirmat că instituţia este pregătită să adopte mai multe măsuri de stimulare dacă va fi necesar şi a subliniat că nu se aşteaptă în zona euro la o deflaţie de tipul celei înregistrate în Japonia în anii „90. „O serie de factori diferă semnificativ de Japonia anilor „90. BCE a intervenit rapid, la începutul crizei, şi acum verifică băncile pentru a le forţa să-şi rezolve problemele”, a declarat preşedintele BCE.

Conform datelor Eurostat, în august 2014, rata anuală a inflaţiei s-a menţinut în zona euro la 0,4%, mult sub ţinta de 2% avută în vedere de BCE. Este cea mai scăzută rată anuală a inflaţiei înregistrată de zona euro, după octombrie 2009.

În prezent, inflaţia anuală în zona euro este mult sub obiectivul de 2% fixat de Banca Centrală Europeană, ceea ce ar putea determina Consiliul guvernatorilor să adopte noi măsuri de relaxare a politicii monetare.

În septembrie, BCE a decis să reducă dobânda de bază la un nou minim record, 0,05%, în încercarea de a stimula economia şi de a evita pericolul deflaţiei.

Te-ar mai putea interesa și
Portugalia se deschide începând de luni pentru turiștii veniți din majoritatea statelor UE
Portugalia se deschide începând de luni pentru turiștii veniți din majoritatea statelor UE
Portugalia va autoriza de luni călătoriile în scop turistic pentru persoanele din majoritatea ţărilor europene, a anunţat sâmbătă Ministerul lusitan de Interne, transmit AFP şi EFE, citate......
China a interzis expedițiile pe Everest de pe teritoriul său, pentru a opri apariția pandemiei COVID-19
China a interzis expedițiile pe Everest de pe teritoriul său, pentru a opri apariția pandemiei COVID-19
China a suspendat expediţiile pe Everest de pe teritoriul său pentru a evita orice risc de contaminare cu COVID-19 din ...
GCS: 729 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Toată țara rămâne în scenariul verde
GCS: 729 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Toată țara rămâne în scenariul verde
Un număr de 729 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
Lucian Bode: Vor fi controale acolo unde restricțiile sunt menținute
Lucian Bode: Vor fi controale acolo unde restricțiile sunt menținute
Măsurile adoptate vineri de Guvern au în vedere o relaxare prudentă, şi nu una totală, a declarat Ministrul Afacerilor ...