Germania emite obligaţiuni la cel mai redus cost din istorie, sub 1%

Dobânzile la care se împrumută de pe piaţă Germania a atins miercuri un nou minim istoric, obligaţiunile guvernamentale servind drept valori de refugiu în urma evoluţiei slabe a economiei zonei euro, transmite Bloomberg.
Economica.net - mie, 01 oct. 2014, 17:31
Germania emite obligaţiuni la cel mai redus cost din istorie, sub 1%

Germania a vândut obligaţiuni cu scadenţa în august 2024 la un randament mediu de 0,93%, în valoare de 4,1 miliarde de euro (5,2 miliarde de dolari). Este cel mai redus randament de când Bloomberg a început publicarea datelor, în 1993. Investitorii au făcut oferte pentru bonduri de 4,66 miliarde de euro.

„Randamentele ar urma să rămână scăzute în Germania o perioadă îndelungată. Acum şi BCE a anunţat măsuri de stimulare iar zona euro înregistrează o creştere destul de redusă”, apreciază analistul Allan von Mehren, de la Danske Bank A/S, în Copenhaga.

Pe piaţa secundară, randamentul obligaţiunilor pe zece ani a scăzut cu 0,02 puncte procentuale, la 0,93%.

Datele vin după ce Institutul de cercetare economică Ifo a anunţat miercuri că încrederea companiilor germane în economie a scăzut în septembrie pentru a cincea lună consecutiv, la cel mai redus nivel din ultimele 18 luni, ceea ce sugerează că îngrijorările cu privire la criza din Ucraina şi impactul sancţiunilor împotriva Rusiei îşi fac resimţite efectele în Consiliile de Administraţie ale firmele din cea mai mare economie europeană.

În toate sectoarele economiei se înregistrează o înrăutăţire a încrederii, avertizează Ifo. Anul trecut, Germania şi Rusia au avut schimburi comerciale de aproape 77 de miliarde de euro. Rusia furnizează petrol şi gaze naturale Germaniei, iar aceasta exportă produse de inginerie mecanică, medicamente, trenuri şi automobile în Rusia. De asemenea, peste 6.000 de companii germane sunt înregistrate în Rusia şi, împreună, ele au investit 20 de miliarde de euro în această ţară în ultimii ani.

Recent, preşedintele BCE, Mario Draghi, a reafirmat că instituţia este pregătită să adopte mai multe măsuri de stimulare dacă va fi necesar şi a subliniat că nu se aşteaptă în zona euro la o deflaţie de tipul celei înregistrate în Japonia în anii „90. „O serie de factori diferă semnificativ de Japonia anilor „90. BCE a intervenit rapid, la începutul crizei, şi acum verifică băncile pentru a le forţa să-şi rezolve problemele”, a declarat preşedintele BCE.

Conform datelor Eurostat, în august 2014, rata anuală a inflaţiei s-a menţinut în zona euro la 0,4%, mult sub ţinta de 2% avută în vedere de BCE. Este cea mai scăzută rată anuală a inflaţiei înregistrată de zona euro, după octombrie 2009.

În prezent, inflaţia anuală în zona euro este mult sub obiectivul de 2% fixat de Banca Centrală Europeană, ceea ce ar putea determina Consiliul guvernatorilor să adopte noi măsuri de relaxare a politicii monetare.

În septembrie, BCE a decis să reducă dobânda de bază la un nou minim record, 0,05%, în încercarea de a stimula economia şi de a evita pericolul deflaţiei.

Te-ar mai putea interesa și
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Prăbuşirea podului Francis Scott Key din Baltimore are efecte diferite asupra producătorilor de automobile din Germania, arată informaţiile companiilor auto, transmite DPA....
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, ...
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Banca Centrală Europeană va permite băncilor elene să-şi recompenseze acţionarii pentru prima dată din 2008, după ...
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii au respins mandatul de a forma un guvern
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii ...
Partidul populist bulgar 'Există un astfel de popor' (ITN) a refuzat joi mandatul de a încerca să formeze un nou guvern, ...