Germania este împotriva introducerii unor obligaţiuni comune pentru zona euro

Germania este împotriva introducerii unor obligaţiuni comune pentru ţările din zona euro, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Ministerului german de Finanţe, după apariţia în presă a unor informaţii potrivit cărora Comisia Europeană analizează ideea creării unor aşa-numite 'obligaţiuni europene sigure', informează Reuters.
Economica.net - vin, 27 ian. 2017, 13:05
Germania este împotriva introducerii unor obligaţiuni comune pentru zona euro

Germania, principala economie europeană, se opune de mult timp ideii unor obligaţiuni comune pentru zona euro, de teamă că reputaţia sa în materie de prudenţă fiscală va fi diluată de ceea ce mulţi germani consideră drept guverne cheltuitoare din alte state membre, în special din sudul Europei.

‘La nivel general, atitudinea negativă a guvernului federal faţă de eurobonduri nu s-a modificat’, a declarat purtătorul de cuvânt Nadine Kalwey.

Aceasta a adăugat că Ministerul german de Finanţe are îndoieli că va exista o cerere suficientă pentru astfel de instrumente financiare, în special în situaţii de criză.

Anterior, cotidianul german Handelsblatt a publicat un articol conform căruia Comisia Europeană şi băncile centrale din ţările membre ale zonei euro poartă discuţii vizând introducerea unor obligaţiuni comune pentru zona unică. Handelsblatt citează un document intern în care Comisia sugerează că noile instrumente de împrumut ar trebui analizate de Consiliul European pentru Risc Sistemic (ESRB). Potrivit articolului, instrumentul ar fi o formă de securitizare a obligaţiunilor emise de ţările din zona euro, iar aceste obligaţiuni ar urma să formeze un singur portofoliu.

Comisia crede că noile instrumente vor reduce riscul de contagiune în sectorul bancar, în eventualitatea în care o ţară intră în incapacitate de plată, susţine Handelsblatt.

În replică, Executivul comunitar nu a dorit să comenteze informaţiile publicate în Handelsblatt.

‘Nu voi face niciun fel de comentarii cu privire la acest subiect’, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Natasha Bertaud.

‘Comisia va prezenta un raport cu privire la viitorul Uniunii Europene în luna martie 2017. Pentru moment, este vorba de un document în stadiu de elaborare’, a adăugat Bertaud.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...