Germania este în grafic pentru a înregistra un avans de 0,2% în T4, deoarece încrederea investitorilor creşte

Încrederea investitorilor germani a crescut în noiembrie, iar cea mai mare economie europeană este în grafic pentru a înregistra un avans de 0,2% în trimestrul patru din 2019, deoarece soliditatea pe plan intern a compensat scăderea activităţii industriale, a anunţat luni Institutul de Cercetare Economică Ifo din Munchen, transmit DPA şi Reuters.
Economica.net - lun, 25 nov. 2019, 15:09
Germania este în grafic pentru a înregistra un avans de 0,2% în T4, deoarece încrederea investitorilor creşte

Încrederea investitorilor germani în economie a urcat în noiembrie până la 95 puncte, de la 94,7 puncte în octombrie, în linie cu estimările analiştilor, arată datele Ifo.

„Un lucru e clar acum: activitatea economică nu va înregistra deocamdată o cădere liberă”, dar avertismentul IFO că industria „încă este în recesiune” este un motiv de îngrijorare, a apreciat Thomas Gitzel, economist la VP Bank.

Economistul Ifo Klaus Wohlrabe a avertizat că este prea devreme să se vorbească despre o schimbare semnificativă a economiei germane. „Companiile ne spun că portofoliul de comenzi industriale încă nu este satisfăcător”, a declarat el pentru Reuters.

Realizat pe baza unui sondaj în rândul a aproximativ 9.000 de firme, indicatorul Ifo arată atât opiniile şefilor de companii faţă de condiţiile economice actuale din Germania, cât şi aşteptările lor pentru următoarele şase luni.

Germania a evitat recesiunea în trimestrul trei din 2019, datorită cererii interne solide, a anunţat recent Peter Altmaier, ministrul Economiei, care a avertizat că evoluţiile economice rămân fragile.

„Nu suntem în recesiune tehnică dar cifrele privind creşterea economiei sunt încă prea slabe”, a declarat Peter Altmaier la postul public de televiziune ARD, după ce Oficiul Federal de Statistică (Destatis) a anunţat că PIB-ul Germaniei a crescut cu doar 0,1% în trimestrul trei din 2019.

Germania, cea mai mare economie europeană, s-a contractat în trimestrul doi şi mulţi analişti se aşteptau la un declin şi în trimestrul trei, ceea ce ar fi dus la o recesiune tehnică. Dar majorarea cheltuielilor de consum, sprijinite de piaţa solidă a forţei de muncă, şi cheltuielile guvernamentale au ajutat la compensarea declinului din industrie, în perioada iulie-septembrie 2019. În timp ce exporturile au crescut în trimestrul trei din 2019, importurile au rămas aproximativ la nivelul înregistrat în precedentele trei luni, a precizat Destatis. Activitatea în sectorul contrucţiilor a crescut în perioada iulie-septembrie 2019, faţă de trimestrul doi.

De asemenea, Destatis a revizuit în scădere estimările privind evoluţia Germaniei în trimestrul doi din 2019, când economia s-a contractat cu 0,2%, faţă de un recul de 0,1% previzionat anterior.

În ritm anual, PIB-ul Germaniei a crescut cu 0,5% în trimestrul trei din 2019, faţă de perioada similară din 2018, după o expansiune de 0,3% în trimestrul doi din acest an, conform datelor ajustate sezonier de la Oficiul Federal de Statistică.

Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un declin trimestrial al economiei de 0,1% în perioada iulie-septembrie 2019 şi la un avans anual de 0,5%.

Economiştii susţin că tensiunile comerciale globale, incertitudinile legate de Brexit şi cererea mai slabă pentru produse industriale afectează economiile din întreaga lume.

Te-ar mai putea interesa și
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor fiscale de către băncile centrale
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor ...
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat asupra exuberanţei excesive a pieţelor, în condiţiile în care investitorii urmăresc cu atenţie deciziile băncilor centrale, care vor să......
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană globală a instalat anul trecut noi capacităţi de 117 gigawaţi (GW), un nivel record, dar trebuie anual ...
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu cele mai înalte standarde de mediu
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu ...
Reprezentanţii companiei Ingka Investments susţin că practicile acesteia de gestionare a pădurilor sunt stabilite în ...
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acţionarii Stellantis au aprobat marţi compensaţia pentru conducerea producătorului auto acordată pentru rezultatele ...