Germania este pregătită pentru o criză financiară după referendumul din Italia

Germania este pregătită să reacţioneze în cazul unei crize financiare în urma referendumului cu privire la modificarea Constituţiei Italiei, programat pentru 4 decembrie, a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului german de Finanţe, citat de Reuters.
Economica.net - vin, 02 dec. 2016, 12:02
Germania este pregătită pentru o criză financiară după referendumul din Italia

‘Suntem pregătiţi întotdeauna’, a spus Friederike von Tiesenhausen în timpul unei conferinţe de presă.

Citeşte şi Referendumul care ar putea arunca în aer zona euro. Vor marca populiştii încă o victorie în UE?

Există temeri că, în cazul în care modificările propuse de premierul Matteo Renzi sunt respinse, s-ar putea declanşa o criză politică ce ar afecta şi finanţele publice în Italia şi ar cauza probleme pe pieţele financiare.

Von Tiesenhausen a refuzat să comenteze cu privire la un posibil ajutor din partea guvernului italian acordat băncii Monte dei Paschi.

Ea a afirmat că regulile Uniunii Europene care cer ca investitorii privaţi să înregistreze pierderi înainte ca băncile să poată fi salvate pe cheltuiala contribuabililor trebuie luate în serios.

 

După Brexit şi victoria lui Donald Trump, care par să fi deranjat starea de fapt în politică la nivel global, revoluţionarii populişti speră la o primă victorie în Europa continentală, într-una dintre ţările fondatoare ale Uniunii Europene. Referendumul de duminică, 4 decembrie, din Italia, privind modificarea constituţiei, are potenţialul să răstoarne guvernul de centru-stânga condus de premierul Matteo Renzi şi să furnizeze Mişcării de Cinci Stele – partidul eurosceptic născut din chinurile austerităţii – o oportunitate unică de a declanşa un alt referendum, prin care poporul să decidă dacă vrea să renunţe la euro.

Renzi ar putea demisiona, declanşând alegeri parlamentare anticipate în Italia, dacă propunerile de modificare a Constituţiei, care vizează în principal o restrângere a puterilor Senatului – camera superioară a Parlamentului de la Roma – nu vor trece testul electoral. Guvernul actual din Italia mizează pe o coaliţie fragilă în Parlament, formată din nu mai puţin de opt formaţiuni politice şi câţiva independenţi. La ultimele alegeri generale, în 2013, Mişcarea de Cinci Stele, partidul eurosceptic fondat în 2009, în anii de austeritate, de comicul Beppe Grillo, a obţinut peste 25% din voturi.

Renzi a declarat la un moment dat că intenţionează să demisioneze în cazul unei înfrângeri la referendumul de duminică, iar „euroscepticii populişti” – aşa cum sunt descrişi de presa internaţională – ai lui Grillo ar putea câştig teren în eventualitatea declanşării alegerilor generale anticipate. Mişcarea de Cinci Stele a promis în repetate rânduri că va organiza un referendum consultativ privind apartenenţa la euro. Liderii Mişcării de Cinci Stele au făcut campanie pentru ieşirea din eurozonă, însă nu au indicat clar cu ce ar trebui înlocuită moneda unică. Parlamentarul Luigi Di Maio, membru al partidului eurosceptic şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a declarat, într-un interviu pentru La Repubblica, că este în favoarea „unui euro cu două viteze sau unei monede naţionale”, potrivit Bloomberg.

Cu toate acestea, ieşirea Italiei din zona euro este foarte puţin probabilă, având în vedere numeroasele obstacole legale şi situaţia din sondaje. Peste două treimi din italieni se declară adepţi ai monedei unice europene şi doar puţin peste 15% ar favoriza renunţarea la euro. În ceea ce priveşte obstacolele legale, constituţia Italiei interzice explicit abrogarea tratatelor internaţionale prin referendum, iar modificarea ei necesită atât o majoritate de două treimi în parlament, cât şi un alt referendum.

Totuşi, impactul asupra pieţelor financiare nu trebuie subestimat. Acolo contează percepţiile şi încrederea, iar o eventuală înfrângere a lui Renzi duminică ar introduce multă incertitudine în privinţa Italiei, a treia mare economie a zonei euro şi una dintre cele mai îndatorate ţări din UE. Unii analişti anticipează chiar  că destabilizarea coaliţiei de guvernare de la Roma ar putea grăbi aprecierea dolarului până la paritate cu euro, ceea ce ar pune presiuni puternice şi pe leul românesc.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Croații pot călători în Statele Unite fără viză începând de astăzi
Croații pot călători în Statele Unite fără viză începând de astăzi
Din această sâmbătă, cetăţenii Croaţiei pot călători în Statele Unite fără a obţine viză, potrivit ambasadei ...
Rusia înregistrează un nou record de infectări și decese cauzate de COVID-19
Rusia înregistrează un nou record de infectări și decese cauzate de COVID-19
Rusia a înregistrat sâmbătă un nou record de decese şi de contaminări asociate COVID-19, pentru a treia zi consecutiv, ...
Război financiar în România. Miză uriașă pentru banii a șase milioane de români – Revista Capital
Război financiar în România. Miză uriașă pentru banii a șase milioane de români – Revista Capital
Un război financiar cu o miză uriașă se poartă în aceste zile în România, după ce Ben Madadi, care deține în prezent ...