Germania a înregistrat în iulie un excedent comercial record

Excedentul comercial al Germaniei a atins un nivel record în iulie, semn că cererea externă sprijină expansiunea celei mai mari economii europene, transmit MarketWatch şi Reuters.
Economica.net - mar, 08 sept. 2015, 09:22
Germania a înregistrat în iulie un excedent comercial record

Publicarea acestor date ar putea să reaprindă criticile referitoare la politica economică a Germaniei din partea unor instituţii, precum Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, potrivit cărora Berlinul nu face suficient de mult pentru a stimula creşterea internă. În schimb, oficialii de la Berlin susţin că avansul economiei reflectă competitivitatea companiilor germane în diferite sectoare şi nu este ceva care poate fi ghidat de Guvern.

Excedentul comercial al Germaniei, ajustat la factorii sezonieri, a urcat în iulie la 22,8 miliarde de euro (25,6 miliarde de dolari), de la 22,1 miliarde de euro în iunie, a anunţat, marţi, Oficiul Federal de Statistică (Destatis). Este cel mai ridicat nivelul de când a început publicarea acestor date, în 1991, depăşind estimările analiştilor, de 22,3 miliarde de euro, scrie Agerpres.

Exporturile ajustate la factorii sezonieri au crescut în iulie cu 2,4%, la 103,4 miliarde de euro – un record lunar – în timp ce importurile au înregistrat un avans de 2,2%, la 80,6 miliarde de euro.

Începând din 2011, Germania deţine titlul de ţara cu cel mai mare excedent de cont curent din lume. În iulie, excedentul neajustat s-a ridicat la 23,4 miliarde de euro, mult peste estimările economiştilor, de 21,5 miliarde de euro şi faţă de 20,6 miliarde de euro în perioada similară din 2014.

După publicarea datelor, indicele principal DAX 30 al Bursei de la Frankfurt a urcat cu 1,8%, la 10.287,12 puncte, depăşind ceilalţi indici bursieri europeni.

Companiile din Germania au beneficiat de pe urma majorării cererii pe plan intern şi de expansiunea zonei euro, chiar dacă problemele din China afectează avansul economiei mondiale. Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) estimează că performanţa economică a ţării va fi ‘destul de robustă’, deoarece numărul record de angajaţi stimulează consumul.

‘Germania rulează cu toate motoarele, fără a fi afectată de problemele pieţelor emergente şi de cererea pe plan extern’, a apreciat economistul David Milleker, de la Union Investment Privatfonds GmbH.

Economia germană şi-a revenit uşor în trimestrul al doilea al acestui an, în principal datorită exporturilor robuste, arată datele statistice publicate recent de Oficiul Federal de Statistică (Destatis).

În perioada aprilie – iunie 2015, comparativ cu trimestrul precedent, Produsul Intern Brut al Germaniei a înregistrat o creştere de 0,4%, după un avans de 0,3% în primele trei luni ale acestui an. Comparativ cu cel de-al doilea trimestru al anului trecut, PIB-ul Germaniei a crescut cu 1,6%.

Pentru întregul an 2015, Guvernul german mizează în prezent pe o creştere de 1,8%, după un avans de 1,6% în 2014.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...