Germania face presiuni pentru adoptarea pe scară largă a combustibililor sintetici. Dacia ar putea beneficia de rezultat

Odată cu potențiala relaxare a normelor EURO 7 solicitată de mai multe state europene, Germania speră să convingă Comisia Europeană (CE) să propună o reglementare care să permită utilizarea pe scară largă a combustibililor sintetici după 2035.
Robert Stan - Dum, 24 sept. 2023, 21:52
Germania face presiuni pentru adoptarea pe scară largă a combustibililor sintetici. Dacia ar putea beneficia de rezultat

Cu intenția declarată de a include combustibilii sintetici în mixul de tehnologii care pot fi utilizate de industria auto europeană după 2035, alături de energia electrică și hidrogen, mai multe state europene au făcut demersuri la Bruxelles în acest sens încă din primăvara acestui an. Germania, cel mai fervent susținător al e-combustibililor, speră acum să obțină sprijinul Comisiei Europene.

Pe 13 martie a avut loc la Strasbourg o întâlnire între reprezentanții a 12 state UE care susțin modificarea reglementărilor cu privire la interzicerea vânzărilor de mașini cu motoare termice după 2035, deja votate în Parlamentul European.

Convocată de Cehia, dar având ca principal susținător Germania, întâlnirea a format o puternică alianță de state care a solicitat Comisiei Europene (CE) regândirea reglementărilor cu privire la combaterea poluării provenite de la vehicule. Unul dintre cele mai importante puncte de pe agenda discuțiilor derulate în ultimele luni cu oficialii CE este utilizarea de e-combustibili în domeniul transportului atât înainte cât și după 2035, momentul în care era prevăzută trecerea completă a producției și vânzărilor de mașini noi din UE la energie electrică și hidrogen.

În ciuda faptului că discuțiile cu privire la combustibilii sintetici sunt avansate, Comisia Europeană încă nu a trimis Parlamentului European o solicitare de a îi include printre tehnologiile permise după 2035. În acest context, Germania speră să poată convinge oficialii CE la o reuniune care va avea loc pe 25 septembrie.

Din nefericire, propunerile cu privire la e-combustibili, susținute de statul cu cea mai puternică industrie auto din Europa, vin pe fondul temerilor că politicienii ar putea fi sensibilizați de grupurile de lobby controlate de mari companii din industria auto pentru a urma exemplul Marii Britanii. Aceasta a anunțat săptămâna trecută că își amână ambițiile de a permite strict comercializarea de mașini cu emsii zero începând cu 2030 pentru 2035.

Pentru a își menține ținta de reducere progresivă a emisiilor poluante și pentru a nu îngropa din fașă programul „Fit for 55”, Comisia Europeană ar putea solicita producătorilor auto să demonstreze că utilizarea de e-combustibili este neutră din punct de vedere climatic. Conform unui document citat de Reuters, în schimbul permisiunii ca industria auto europeană să utilizeze combustibili sintetici, oficialii CE vor să impună reguli foarte stricte pentru producerea și utilizarea acestora. E-combustibilii sunt considerați neutri din punct de vedere al emisiilor de carbon atunci când sunt fabricați folosind CO2 captat din atmosferă care compensează CO2 eliberat atunci când combustibilul este ars de un motor termic.

Deși foarte greu de demonstrat, și cu atât mai greu de realizat, neutralitatea combustibililor sintetici ar putea fi ajuta industria să facă trecerea de la mașinile termice la cele electrice. Mai exact, crearea unor combustibili sintetici care pot fi utilizați de actualele mașini cu motoare termice, ar reduce puternic emisiile acestora până în momentul în care întregul parc auto european ar fi compus doar din mașini cu motoare electrice sau cu hidrogen.

Din nefericire însă, specialiștii în combustibili sunt sceptici în privința atingerii neutralității. „O reducere de 100% a emisiilor este aproape imposibilă”, consideră Ralf Diemer, directorul general al eFuel Alliance. De asemenea, Amer Amer, inginer al Aramco care lucrează cu grupurile Stellantis și Renault pentru a dezvolta combustibili sintetici, a declarat recent că marele grup petrolier ar putea obține o reducere de CO2 „de peste de 70%” în producția lor. Restul de 30% include amprenta de producție a turbinelor eoliene, a panourilor solare, și a echipamentelor care realizează electroliza precum și transportul și livrarea combustibilului.

Deși sunt puțini cei care consideră că e-combustibilii pot fi considerați carburanți neutri mai multe companii auto au decis să lucreze deja la echipamente care să permită utilizarea acestora în mașinile deja existente pe piață. În urmă cu doar câteva săptămâni, la expoziția auto de la Munchen (IAA Mobility 2023), Gilles Le Bourgne, vicepreședinte executiv care are în subordine întreaga activitate de inginerie a grupului Renault, declara că „în privința «e-Fuels» avem nevoie de susținerea companiilor petroliere. Acestea au bani și rafinării în zone cu mult soare, acolo unde rafinarea poate fi făcută cu ajutorul energiei solare. În plus, ele trebuie să se gândească la un viitor fără combustibili fosili și să își securizeze afacerile. Așa cum știți, noi, la Renault, încercăm un parteneriat cu Aramco în acest sens. (…) Dacia este un brand care poate utiliza «e-fuels». Deja am anunțat că mașina pentru Dakar va fi alimentată cu un astfel de combustibil, iar în laboratoarele noastre îl testăm pe motoare termice. Faptul că acest combustibil poate fi folosit aproape imediat în motoarele termice ajută enorm pentru că schimbarea completă a parcului auto european cu mașini electrice va lua un timp foarte lung. Până atunci, putem utiliza «e-fuels»”.

Oficialul Renault a explicat și cum ar putea fi redus prețul carburanților sintetici care acum este mult prea mare pentru a fi acceptat de utilizatori.

„Combustibilii sintetici oricum trebuie să ajungă pe piață. Și vor ajunge. Pentru că, în cazul industriei aeronautice, de exemplu, nu există alternativă. Avioanele nu pot decola cu tone de baterii la bord. E adevărat că producția de «e-fuels» necesită costuri majore, fapt ce duce, deocamdată, la un preț prohibitiv. Dar ne aflăm încă într-o fază incipientă a producției. Odată cu volumul crescut al vânzărilor prețul va scădea. Apoi, nu uitați din ce este compus prețul de la pompă al carburantului. Fiscalitatea. Cu siguranță statele vor putea și ar trebui, să reducă taxele pentru acest combustibil mult mai puțin poluant. Asta dacă vor să reducă emisiile așa cum fac cu subvențiile pentru electrice”, a explicat Gilles Le Bourgne.

Citește și:
– Normele EURO 7 vor fi „îmblânzite”. Decizia finală, în mâinile Parlamentului European
– Gilles Le Borgne (Renault): Vom rediscuta cu CE în 2026 proiectul de interzicere a vânzărilor de mașini noi cu motoare termice

Te-ar mai putea interesa și
HMD lansează în România telefoanele Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G începând din luna mai
HMD lansează în România telefoanele Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G începând din luna mai
Compania IT HMD anunță că a lansat cele mai recente creații a sa: telefoanele cu taste Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G. Acest trio vine într-un curcubeu de culori, iar prețurile......
Cometex inaugurează cel de-al 12-lea parc comercial din rețeaua sa în orașul Vălenii de Munte
Cometex inaugurează cel de-al 12-lea parc comercial din rețeaua sa în orașul Vălenii de Munte
Cometex, companie dezvoltatoare de parcuri comerciale, anunță că va inaugura pe 1 mai un nou centru comercial modern în ...
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai, a anunţat, marţi, Ministerul Energiei, ...
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat, marţi, bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2024 pentru Compania Naţională Loteria Română, ...